Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

26 September 2013

TABUNG -PART 2-

Pernah baca entry pasal tabung 3R dulu kan?
kalau tak pernah boleh klik kat sini...

Hehehe..tu kisah dulu...
Kisah tabung pertama mereka...


Untuk entry kali ni,
ummi nak story pasal tabung mereka lagi...
Haritu ummi beli tabung baru utk 3R,
maklum la tabung yg dulu dah penuh...
Kalau dulu patung beruang,
kali ni upgrade sket ke tabung atm machine...

Haihh selalu sangat nampak kat fb,
seller2 dok promote pasal tabung ala atm machine ni,
ummi terus terbekenan la pulak...


Biasa lah,
yang biru utk si bujang,
pink utk anak dara berdua....

Syok tabung nih...
Function nye betul2 sama macam mesin atm...
Nak keluarkan duit kena guna kad,
siap kena masukkan no. pin lagi...
No. pin/password kita kena create sendiri...
Tapi jangan risau,
in case kalau terlupa password...
cabut je bateri dia...
Nanti password dia akan reset sendiri...

Ini antara benda2 yang best tentang tabung ni :

  • boleh check berapa balance duit dalam tabung
  • setiapkali masukkan duit, dia akan kirakan sekali berapa total yg kite masukkan
  • alarm akan berbunyi sekiranya duit dikeluarkan tanpa password yg sah
  • boleh set berapa target yg kite nak...contohnye kalau kite target nak kumpul rm50, bile dalam tabung dah cukup rm50, dia akan keluarkan isyarat pemberitahuan
  • kalau nak masukkan wang kertas, slot dia sama macam kat cash deposit machine tu
Hahhh tu la antara yang best nye...
3R opkos la suka dengan tabung camni...
sebabnya,
sebelum ni setiapkali ummi & walid keluarkan duit
kat mesin atm bank,
dorang bertiga tu mesti sibuk berebut2 nak tolong tekan...
Kekadang sampai bergaduh2
sebab masing2 berebut nak menekan...

So bila dah ada tabung ni,
dorg pon feeling2 le macam kuarkan duit kat bank...
10 kali sekejap asyik kuarkan duit je...




Petang tu memang dorg bertiga dok ngadap benda tu je lah...
Syiling2 dalam wallet semua dorg kebas
masukkan dalam tu....

Ok lah...
tu je nak cerita..

Oh ye...
Lupa lak nak mention...
Tabung ni ummi beli kat fb All Type Of Games & Toys 
Sesiapa yang nak tengok2 bole la like page tu ye...
Wassalam

24 September 2013

KE KLINIK -terlupa nak update-

Alamak...
Terlupa plak nak update pasal ni...
Lama betul post-dated ni..hihuuu

Ni cerita masa 3 September aritu...
Bawak 3R gi check up
kat Klinik Kesihatan Jalan Abd Samad
bersempena genapnya umur dorg 3 tahun...

Pemeriksaan menunjukkan semuanya ok...
Abang & Adik sama berat,
cuma kakak je kurang berat 1 kilo
berbanding yang dua lagi...
Tu yg ummi selalu kompius tu,
kalau tengok dari luaran,
antara tiga2 tu kakak yang nampak macam bulat sket..

kakak (kiri)


kakak (kiri)

kakak (kanan)

kakak (kiri)
Kan?? Nampak dia yg paling chubby kan...
Tapi tu lah...
setiapkali timbang,
mesti dia yang paling ringan...

Dan akhirnya ummi pon cipta la teori sendiri..
Agaknya dalam ramai2 tu dia yang paling rendang...
So kerendangan dia tu mempengaruhi la berat badan dia kot...
Abang ngan adik kan tinggi,
so tulang pon panjang2 dan berat2..
huhukkk agaknye lah...

Tapi kekurangan berat badan dia tu takde la kronik sgt..
Cuma kurang 1 kilo je berbanding abang & adik...
Nurse suruh bagi multivitamin
utk bagi dia lebih selera makan...

Errr...tapi ummi tak bagi pon dia makan benda tu...
Sebab ummi tengok si kakak ni
jenis yang kuat makan jugak...
Dia bukan jenis yang susah makan...
So ummi tak bagi pon multivitamin tu...
Takut gak kang terlebih selera makan,
jadi obes lak nanti...

Ok...meh tengok gambar...



walid
 Orang tak ramai haritu,
so sekejap je dah settled...

Balik dr klinik,
singgah sarapan dekat2 area rumah...
Si adik request nak makan roti canai,
so nampaknya ke mamak lah kita...



ni lah budak yg request nak makan loti canai


Oh ye..ada benda sket nak cerita...
Ingat tak dulu ummi pernah cerita
pasal satu pasangan kembar yang ummi jumpa
kat klinik masa bawak 3R dulu...
Boleh klik kat sini untuk baca entry tu...

Masa tu kan ayah kepada kembar tu
ada ambik gambar 3R bersama kembar dia kan...
 
Nak dijadikan cerita...
Satu hari tu ibu si kembar tu add ummi di facebook..
Hehehe excited sungguh ummi masa tu...


Tak sangka Puan Fatimawati tu dapat cari ummi kat fb...
Dapat jugak ummi simpan gambar yang dorg ambik tu..
Alhamdulillah...

Ok lah...
itu saje entry kali ini..
Maaf atas kelewatan entry ni ye...

23 September 2013

MENUNAIKAN HAJAT 3R

Assalamualaikum pembaca semua...

Sedikit imbasan tentang aktiviti kami minggu lepas...
Bersempena Cuti Hari Malaysia lah ni...

Alkisahnya anakanda 3R ummi ni dah lama
tak dibawa main-main air...
Masa duduk kat rumah lama dulu,
boleh katakan selalu sangat gi mandi-manda,
sebab kat kondo kami tu ada swimming pool
Pendek kata anytime boleh gi swimming...

Tapi sejak dah pindah rumah ni...
Jarang sangat dorg dapat beriadah
dengan aktiviti air....
kalau ada pun cuma mandi kolam kecik tu je la..
Tu pon kat bawah car porch rumah ni jek...





Alkisahnya...
dek kerana dah lama tak bawak dorg ni gi mandi-manda,
maka pada 15 Sep yang lalu,
walidnya pon berjanjilah nak bawak gi mandi laut...
Lokasinya kat area Tanjung Balau sana...

Pagi-pagi lagi ummi dah terjaga...
Bukan terjaga sebab excited ke ape..
Tapi terjaga sebab bunyi hujan & guruh di pagi hari...
Huhukkkk...

Dan cuaca di Johor Bahru pada hari itu memang 
amat tidak mengizinkan...
Hujan selebat-lebatnya dari Subuh membawak ke pagi...

Ok lah..apa2 pon kite buat sarapan dulu...
Bila semua bangun kang ape2 hal kita makan2 dulu...

 Tu diaa...
Spirals goreng je!!!
Versi pedas kebabomm utk ummi, walid & bibik..
Dan versi pucat lesi utk 3R yang tak makan pedas...

Pukul 9.30 pagi 3R pon bangun...
Gerimis mengundang masih lagi membasahi bumi..
Redha je lah...

Usai sarapan...
Tiba2 hujan berhenti...
Walid tanpa berlengah suruh ummi bersiap...
Dan dengan pantas ummi siapkan apa2 bekalan
yang patut dibawak utk picnic nanti...
Bibik plak siap2kan 3R....


Woot..woot..
Siap sudah bekalan utk picnic nanti...
Spiral goreng tadi banyak lebih, so belasah je tapau semua...
Nasi goreng butter kesukaan 3R bersama ayam goreng...
Dan jajan2 aneka rasa...hahaha

3R disiap2 kan pakai swimming suit...
Senang kang tak payah nak salin2...
Sampai kat laut kang terus mandi je...



Perjalanan dimulakan...
Cuaca pada hari itu benar2 bikin suspen...
Kat area JB dah tak hujan...
Tapi masuk je highway Pasir Gudang-Desaru,
derai2 mutiara itu turun membasahi bumi lagi....


Hmmm..takkan nak patah balik kot...
Redah je lah...
Dengan harapan bila dah sampai Tanjung Balau kang berhentilah ia..


Akhirnya kami pasrah...
Sampai je kat Tanjung Balau makin lebat pulak ia...
Jalan terus ke Desaru...pon sama!!!
Masuk pulak ke Batu Layar...sama jugak!!!
Pendek kata...macam2 pantai kitorang singgah,
tapi rengek cuacanya tetap sama...

Maka, alang2 dah sampai...
Kami teruskan aje perjalanan ke kampung walid...
Kampung Walid letaknya di Teluk Ramunia,
dah tak jauh dari lokasi kami terkandas tu....
Dalam remang gerimis yang tak berhenti,
kami pon teruskan destinasi...
Pulanglah kami di Kampung Masjid, Teluk Ramunia...

Bagi pembaca yang baru mengikuti blog ini,
dulu sewaktu arwah bapa & ibu mertua masih ada,
mereka tinggal di kampung tu...
Sejak kedua2 nya dah dijemput Ilahi,
maka tinggallah rumah pusaka tu
dihuni oleh abang walid yang ke 4...

Sementara tunggu hujan berhenti,
3R ummi biarkan dengan aktiviti mereka sendiri...
Jam 5 petang, Alhamdulillah...
Hujan berhenti!!!!!


Ok cun!!!
Dengan pantas soh 3R masuk dalam kereta...
Start kereta, terus cari destinasi...
nak patah balik ke Desaru, hari dah petang...
Nak pusing ke sana je dlm 20 minit...
So sudahnya cari port kat area kampung walid tu je...
Kampung walid tu banyak jugak kawasan yg sesuai utk mandi,
tapi pantainya tak la secantik kawasan Desaru tu...
Takpe la...cantik ke tak cantik ke...
Yang penting dapat tunaikan hajat anakanda bertiga tu...

erk abang!! ummi baru perasan rambut abg dh tebal sgt..nnti kite trim ye

3R dan Bibik Yaya

Raniya & ummi

Raniya

3R & walid


Alhamdulillah...
Tercapai jugak hasrat kami hari tu...
Walaupun tak dapat lama,
tapi cukup seronok & memadai utk kami...


Ok..itulah serba sedikit yang ummi dapat kongsikan...
Syukur Allah izinkan untuk ummi
melunaskan hajat 3R nak mandi laut...
Anak-anak seronok...Ummi pon seronok!!!

Jumpa lagi...wassalam

10 September 2013

RAJUK SEBUAH PETI AIS

Alahaaiiiiii peti aisku...
Alahaaaiiiii 3R ku....
erk???
Ada kaitan ke 3R & peti ais???
Jawapannya YA!!!!
Memang ada....

Alkisahnya....
Ketiga2 anakandaku iaitu Raniya, Raiyan & Raiyna ni
tersangatlah gemar bermain dengan peti ais...
Bukak peti ais lama2 pastu 
tiga2 duduk depan peti ais...
Kononnya nak sejukkan diri la...
Bila bukak peti kan angin sejuk tu keluar
ala2 macam aircond gitu...
Haihhh tu lah habit 3R dari dulu lagi....

Bayangkan la dorg dah mula dgn habit tu 
daripada umur dorg setahun lebih...
daripada kat rumah lama lagi...
Sekarang ni umur dorg dah 3 tahun...
Kalu dah hari2 dok bukak peti tu lama2,
kompem la boleh jahanam benda alah tu....

Maka pada penghujung Syawal yang lalu,
merajuklah sudah peti ais itu...
Dari pagi bawak ke malam...
Dari malam membawak ke siang,
haram takmo sejuk peti tu...
Puas godeh sini godeh sana...

Dan walid tanpa berfikir panjang
teruslah gi carik peti ais baru...






Sebenarnya bukan apa...
Peti ais ni merupakan keperluan utama kat rumah ni...
Sebab ubat2an 3R, ubat2an ummi...
semuanya perlu disimpan dalam peti...
Macam insulin ummi tu,
tak boleh terdedah dengan haba penas,
perlu sentiasa dalam keadaan sejuk...
Ubat2 3R pon sama,
ada sebahagian ubat yang perlu dalam keadaan dingin...
So nak tak nak peti ais tu memang pentiang sangat...

Dan petang tu...
Dalam keadaan hujan ribut tu jugak org kedai datang hantar ke rumah...



Peti ais yang lama tu ummi bagi kat abang ummi...
Bagi free je sebab nak suruh dia repair sendiri
kerosakan peti tu....
Tapi nak dengar cerita best tak???

Sebelum peti baru tu nak sampai...
Ummi off kan la suis peti lama tu...
Pastu soh bibik alihkan ke satu sudut lain
supaya ada ruang utk peti baru nanti.....

Lepas dah beralih kedudukan,
ummi pon saje2 la on balik suis peti lama tu...
Tadaaaa....dan beliau pon kembali menyejukkan dirinya...
Best betul gurau senda dia kan....

Bila dia dah sejuk,
dgn comelnya peti ais baru pon sampai ke rumah....


Dan abang ummi yang ummi janji nak bagi peti
kat dia tu merupakan orang paling gembira
bila dapat tau peti tu dah baik semula....
Hmmm...Takpe la...
Rezeki untuk dia lah tu....

Manakala 3R pulak merupakan org yang paling
boring dengan peti ais baru ni...
Sebab peti baru ni dia ada alarm...
Alarm akan berbunyi sekiranya 
pintu peti dibuka melebihi 5 minit....
Pastu peti baru ni jugak ada Child Lock...
Takde chance la dorg nak bersuka ria
dengan peti tu macam dulu...
kikikiki......

Tapi apa pon ummi sayang sangat dengan 
peti yang lama tu...
Sebab peti tu dulu beli masa kitorg
baru nak belajar hidup sendiri...
Lepas kahwin, 2 tahun kami duduk menumpang
rumah papa...
After 2 years baru pindah duduk rumah sendiri,
dan peti tu lah antara barang2 yang mula2 kami beli...
Sentimental value kata ko!!!!
Peti tu pon selama ni ok,
tak pernah mergam pon...
Sejak2 3R jadikan dia macam aircond,
baru la peti tu pandai merajuk...

Tu je lah cebisan utk kali ini....
Wassalam

PENUTUP RAYA KAMI

Pergi sudah Syawal kali ini....
Kini Zulkaedah pula menjengahkan diri...

Syukur Ya Allah...
Syukur kerana mempertemukan kami dengan Ramadhan
dan Syawal tahun ini....
Kau kurniakanlah kesihatan yang afiat buat kami...
Lanjutkanlah usia kami,
agar dapat bersua lagi dengan kegembiraan & nikmat ini...

Alhamdulillah,
Syawal yang lalu kami labuhkan tirainya 
dengan mengundang rakan2 ke teratak kami...

Majlisnya serba ringkas dan ala kadar je...
Hanya menjemput kenalan2 pejabat ummi & walid,
dan jiran2 terdekat...
Errr...jangan tak tau,
walaupun dah hampir 3 bulan berpindah ke rumah baru tu,
ummi & walid belum mengenali sepenuhnya 
jiran2 tetangga kami....
Jadi kesempatan yang ada tu
kami jemputlah sekali jiran2 sederet rumah tu...

Kami buat open house pada 30/8/2013.
iaitu sehari selepas hari lahir 3R...
Hajat utama tu memang nak buat makan2 
bersempena hari lahir 3R...
So kira majlis hari tu 3 in 1 la...
Open house raya..birthday 3R & house warming kunun2 nye...

Walaupun serba ringkas & ala kadar,
seronok sangat bila kawan2 semua 
tak putus2 datang memeriahkan majlis...
Ni serba sedikit yang sempat ummi rakamkan hari tu...









Tu gambar2 sebahagian tetamu yang hadir...
Ramai lagi sebenarnya tetamu yang datang
sampai la ke malam...
Tapi dek kerana kesibukan melayan tetamu,
maka tak sempat la nak bergambar bagai..
Maaf pada kengkawan yg hadir
tetapi gambarnya tak dapat diabadikan ye...

Seronok juga bila jiran2 semua datang...
Dorang datang serentak plak tu...
Best dapat berkenalan dengan semua...
Rupanya dorang baru tau yang 3R tu kembar...
Dorang ingatkan 3R tu rapat2 setahun sorang...
Hihihiiii.....

Majlis kami berjalan sampai ke malam...
Sebenarnya kami buat 2 sessi...
Siang utk kawan2 ummi & walid...
Malam untuk adik-beradik & saudara mara...
Tapi sampai ke malam tu pon ramai lagi kawan2 yang datang...
Ya Allah terharu sungguh....

Malam tu 3R sempat potong birthday cake dorg...
Excited dorg dgn kek upin ipin nye tu....
Lagi excited dapat hadiah dari bapak2 & mak2 sedara dorg....



Majlis kami hari tu berlarutan sampai ke pukul 11 malam...
Terima kasih kepada rakan2 yang hadir...
Untuk tahun ni,
kami undang rakan rapat & rakan2 sepejabat dulu ye...
InshaAllah kalau ada rezeki melimpah ruah
di masa2 akan datang,
ummi akan jemput rakan2 alam maya pulak ye...
Rakan2 fb, instagram, blog's reader, blog's follower...
Mudah2an Allah izinkan ye....

Sekian saja utk kali ini...
Jumpa lagi di lain entry...
Wassalam....