Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

31 July 2013

BELAJAR SOLAT

Sekarang ni ummi sedang melatih 3R belajar solat..
Pendekatan yang ummi cuba buat sekarang
ialah dengan menggalakkan mereka
solat bersama-sama setiapkali ummi & walid bersolat...
 

Dengan kanak2 yang umurnya belum masuk 3 thn ni,
jangan harap le nak suruh dorg khusyuk..
Baru berdiri tak sampai seminit,
dorg dah sibuk dengan aktiviti sendiri...
Berbual la, bertolak-tolak la, berkejar-kejar la...
Padahal dah banyak kali pesan,
mesti ikut ummi/walid solat sampai habis...
Ikut pergerakan yang ummi/walid buat...

Ummi sebenarnya tertarik dengan pendekatan yang dibuat
oleh Wardina Safiyyah dalam mendidik anak2 nya bersolat..
Sangat kagum melihat kesungguhan dia 
dalam mendidik anak-anak bersolat...

Ini antara tips yang diamalkan Wardina dalam
mendidik anak-anaknya bersolat :

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal – kena make sure – every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat 

2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together….kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) -lepas solat time tu lah peluk cium, senyum – i always kiss her at the head and say “Barakallahufiha” Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah….make her never miss her solat Ya Allah…..kuat2 bagi dia dengar….
ps:- kalau kena amik cuti ambillah – bukan waktu exam je amik cuti – buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! “mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!”

3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us… how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah…..TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat…acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat….itu semua kerja SETAN! Fight them off….! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that….we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat…..

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal – DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember – and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok…but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah….tadi memang datang lambat…i was loking for her..and guess what????
She was actually praying her Asar prayers…sorang je kat dalam surau tu….i wanted to pengsan and cry…she did all by herself…. i pun told her how happy and how proud i was of her…i tanya dia kenapa? dia kata “Amna ingat apa Ummi cakap”…..cair nya hatiku ini.
Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia….and called nenek at Australia…now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

Sekarang ni,
memang menjadi kewajipan 3R untuk solat bersama-sama ummi/walid
Kanak-kanak ni hatinya terang,
cepat tangkap apa yang mereka selalu buat & selalu dengar...
Macam 3R ni,
walaupun kadang2 nampak macam main2 time solat,
tapi dorg dah boleh baca Al-Fatihah
dan beberapa surah lazim yang biasa dorg dengar dalam solat...
Baca dengan lancar tu tidak la...
Tapi kalau kita mulakan ayat,
dorang dah boleh sambung sikit-sikit....
Itu pon bagi ummi merupakan satu perkembangan
yang positif jugak....


Si Abang pulak,
sekarang ni walid dah latih bawak dia Solat Jumaat di masjid...
 

Memula was-was gak nak bagi dia ikut..
Bukan apa, takut dia merayap sorang2 time walid solat,
atau takut dia bising2 & mengganggu jemaah lain...
Tapi Alhamdulillah,
kali pertama walid bawak,
walid kata dia ok...
Duduk diam je tak bergerak2 dari tempat solat...
Lagipun 3R ni kan semuanya memang jenis anti sosial...
Penakut dengan orang...
So memang dia tak bergerak ke mana2 lah kat dlm masjid tu...

Setakat ni dah 4-5 kali jugak la dia ikut walid ke masjid...
Setiapkali balik dari masjid,
dia berlagak la kat Kakak ngan Adik...
Nanti dia cerita macam2 kat Kakak ngan Adik
apa2 benda yang dia nampak kat masjid...
Ada orang jual buku la...ada budak main lari2 la...
Macam2 lah cerita dia...
Yang anak dara 2 orang tu mendengar je lah...
 
Bulan puasa ni,
ada jugak lah 3R join solat tarawih...
Kami anak beranak solat tarawih kat rumah je....
Tapi dorang takdelah ikut sampai abis,
biasanya separuh jalan je masing2 dah hilang...
 
 
Ok lah...
Rasanya sampai sini je utk kali ni...
Sebelum ummi mengundur diri,
maaf kalau ada yang kurang senang dengan entry ni...

Bukan apa, 
risau pulak takut ada yang salah anggap dengan entry macam ni...
Takut pulak ada yang kata
macam bagos nak cerita kat orang pasal anak solat...

Tapi terpulanglah...
Yg pasti semua orang nak bagi pendidikan yang terbaik
untuk anak-anak....
Ummi pon tak terkecuali
dan ummi pasti anda juga pon begitu...
Salam Ramadhan Al-Mubaraq

19 RAMADHAN 1434..MEREKA 3 TAHUN


Assalam semua....
Hampir terlupa nak update..
19 Ramadhan 1434 haritu,
rupa2nya genaplah anak-anak ummi berumur 3 tahun
mengikut kalendar Hijriah...
Kalau bulan omputeh lambat lagi,
29 Ogos nanti....

Alhamdulillah...
Dah 3 tahun rupanya Allah pinjamkan mereka untuk ummi..
Dan ummi berdoa dan terus berdoa
semoga Allah pinjamkan lagi mereka
sehingga ke akhir hayat ummi...
Syukran Ya Allah...



30 July 2013

RANIYA-RAIYNA...SIAPA PALING TINGGI?

Kali ni ummi nak cerita tentang anak-anak dara ummi..
Raniya & Raiyna empunya cerita...

Bagi yang baru mengikuti blog ini,
Raniya merupakan yang sulung,
dan lebih mesra dengan panggilan Kakak....
 Si Adik Pulak Raiyna namanya...


Dulu ummi pernah muatkan entry tentang anak dara berdua ni...
Bagi sesiapa yang ketinggalan,
boleh klik di sini....

Itu cerita dulu...
Cerita di tahun 2011...
Masa tu umur dorang baru 1 tahun...

Dalam umur tu,
tak banyak perbezaan ketara yang dapat dilihat tentang ketinggian mereka...
Bercerita pasal tinggi ni,
Ummi juga pernah bercerita tentang perbezaan ketinggian
mereka satu ketika dulu...
Boleh klik kat sini ye....



Dulu, perbezaan mereka tak ketara sangat...
Rambut lebih kurang sama, tinggi pon lebih kurang je...
Tapi dari sehari ke sehari...
Ketinggian mereka semakin ketara...



Ketinggian adik semakin hari semakin jelas...
Hinggakan ada yang menyangka si adik tu sebenarnya yang sulung...

Ok, mari kita lihat gambar-gambar terbaru mereka...



Bila dah makin besar ni,
susah jugak nak mencari baju untuk anak dara ni...
Dulu senang,
beli je saiz yang sama..settle!!! Dua2 boleh pakai...
Tapi sekarang,
kalau beli saiz yang sama....
Gini lah jadinya...
 
 
Orang lain pakai ok je...
Si adik sorang yang jadi senteng!!!

Kalau beli ikut saiz adik...
Kesian la pulak kat kakak....
makin terserlah kecomelan dia...


Sudahnya sekarang memang terpaksa beli saiz lain-lain...
Adik kena saiz besar sket dari kakak...
Tapi kekadang masalah jugak bila beli saiz besar untuk adik...
Si adik ni walaupun tinggi tapi dia kurus...
Kalau beli one size bigger, dari segi tinggi memang ok...
Tapi dari segi ukuran badan, baju tu nampak besar la pulak...

Tu lah sebabnya sekarang ni ummi dah jarang beli baju dorang secara online..
Sekarang ni nak beli baju memang kena sarung kat badan dorg...
Dah tak boleh main agak2 saiz dah...

Ok lah...
Tu je nak cerita utk kali ni...
Untuk anak-anak ummi,
Ummi tak kisah pon siapa yang rendah ke,
siapa yang tinggi ke...
Yang penting ummi tetap sayang semuanya...
Peace!!!!






3R SANA SINI

Hai semua!!!
Tora 3R datang lagi!!!

Selamat berpuasa utk semua ye...
Alhamdulillah, terima kasih Allah kerana
beri peluang utk merasai nikmat Ramadhan 
untuk tahun ini...

Maaf ye pada semua yang ternanti2 cerita terkini 3R..
Ok, disebabkan dah berkurun
tak update apa2 kat sini,
maka untuk entry kali ini,
ummi campur adukkan sekali peristiwa2
yang berlaku di sepanjang 2-3 bulan ni ye...

Ok...jom mulakan!!!!

 Mei 2013


Kami terima kunjungan tetamu dari Mekah. Sheikh Abdul Jameel dan isterinya Noorah. Mereka berasal dari Mekah dan bertugas di Masjidil Haram. Kami mula mengenali beliau sekeluarga sewaktu mengerjakan umrah pada tahun 2004. Ini merupakan kunjungan kali ke 2 beliau ke sini selepas kunjungan pertama pada tahun 2007 dulu. Tujuan utama dia ke sini sebab nak tengok 3R. Sebab masa ummi mengandungkan 3R dulu, setiap hari dia tolong lakukan tawaf & solat hajat utk ummi & 3R...Seronok mereka dapat jumpa 3R, macam2 buah tangan dia bawakan utk 3R....



Belikan kanak-kanak ni katil baru...Katil Pertama mereka sebab sejak dari lahir lagi dorang memang tak pernah tidur atas katil...hahaha...kesian kan? Sebenarnya sejak dorg baby lagi dorg memang tidur golek2 atas tilam je...Sekarang ni umur dah nak masuk 3 tahun, dah boleh la bagi dorg belajar tidur kat bilik sendiri...

Jun 2013

Yang ni plak masa gi berkelah kat Tanjung Balau, Kota Tinggi, Johor.




Ok, jom lah tengok gambar2 lain...








Di bawah ni pulak masa musim jerebu teruk haritu
sehingga mencatat IPU tertinggi di bawah kategori MERBAHAYA!!!
Masa ni memang 3R langsung tak dibenarkan keluar rumah...
Main-main depan rumah pun ummi tak benarkan...
Duduk je lah dalam rumah tengok tv...




Julai 2013
 





 
 Hmm...rasanye mcm dah takde apa2 cerita dah kot...
Cukup sampai sini je lah ek...
Lain kali ummi share cerita lain lagi...
Jumpa di lain entry ye...
Wassalam