Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

16 May 2013

PLAYROOM UNTUK 3R







Ok, itu semua gambar2 di rumah lama kami...
Gambar2 permainan2 yang berlintang pukang tu
letaknya bukan kat dalam bilik tau...
Tu semua betul2 kat ruang tamu rumah...

Rumah lama kami dulu merupakan unit kondominium...
Ada 3 bilik kesemuanya...
Dengan 3 anak kembar,
dan 2 orang bibik pada ketika tu,
memang kami takde pilihan lain,
terpaksalah lambakkan semua permainan kat ruang tamu...

Bila dah pindah rumah baru ni,
awal2 lagi ummi dah plan...
Satu bilik akan dikhaskan untuk permainan2 dorang saja...
Alhamdulillah, rumah baru ni ada 6 bilik semuanya,
jadi dapatlah ummi tempatkan mainan dorang yg bertimbun tu...

masa baru pindah

masa baru pindah
Kalau diikutkan dalam kepala ni,
macam2 idea nak buat utk playroom dorang ni...
Nak cat, nak deco, nak hias itu ini...

google

google

google




Insya'Allah...ada perancangan ke arah tu...

Cuma kena pelan2 kayuh,
sebab bajet masih terikat dengan
benda2 lain yang lebih penting...
Sabar ye anak-anak...
Nanti kalau ada rezeki lebih,
ummi hiaskan playroom awak cantik2 camtu...

Buat sementara ni,
kita lambak je lah mainan2 awak dalam bilik tu...
suka hati awak semualah nak main dalam tu...
huhuuu....





Playroom dorang ni letaknya di tingkat 3,
tingkat paling atas sekali....
So walau dah bersepah tahap tsunami sekalipon
tak payah ummi & bibik terkocoh kacah nk mengemas,
especially bila ada tetamu datang mengejut...
hihihi...

Ok lah...
Jumpa lagi di lain entry ye..
Wassalam

15 May 2013

HAPPY MOTHER'S DAY

 Hari Sabtu 11/5/2013 hari tu,
kami semua ke Zoo Johor...
Bosan lah tiap2 minggu asyik berjalan ke shopping mall je,
so kali ni kita melawat zoo pulak...
Hmmm...tak payah cerita detail sangat lah yek...
Layan gambar je lah...




  
Sebenarnya tujuan utama ke sini
sebab nak melepaskan hajat mereka bertiga ni...
Asal lalu depan zoo ni je mesti semua excited
nak tengok basikal air kat tasik zoo tu...
So haritu lepaskan jugak la hajat dorang...



Cuaca haritu panas sket...
Bila dah semakin tengahari,
kami pon balik....
Tapi enjoy jugak la dapat round2 dalam zoo tu,
walaupun tak semua haiwan kami dapat tengok...

Balik je memasing terus melepek la...
Petang tu layan hindustan dan lepak2 kat rumah je...


Esoknya, Ahad 12 Mei,
pagi2 lagi dah kejutkan 3R ajak gi pasar...
Pasar tu berhampiran rumah baru kami,
kiranya first time la nak ke pasar tu...
Sebelum2 ni lokasi kami selalunya di Pasar Tebrau...
Kali ni lokasinya Pasar Perling pulak...




Pagi tu tak masak apa2 pon untuk sarapan...
Beli sarapan siap2 kat depan pasar tu je...
Sampai rumah terus breakfast bersama...



Tengahari walid ajak lunch kat Jusco Bukit Indah..
Tak kasi ummi masak,
nak makan luar sempena Mother's Day katanya...
~sebenarnya walid tak ingat pon hari tu mother's day,
dia tau sebab nampak iklan hari ibu kat tv
masa balik dari pasar....chetttt ~

Hayooo tak maulah!!!!
Dah beli ikan, sotong, udang bagai...
Nak ajak makan luar plak....
Dah la dari kat pasar tadi dh terliur tengok sotong kembang tu...

Sudahnya tak jadi ke Jusco...
Masak dan makan tengahri kat rumah je...
Lebih jimat dan lebih sedap...

Oh ye, sebut pasal Mother's Day,
di kesempatan ini rasanya belum terlewat
untuk ummi ucapkan Selamat Hari Ibu
buat rakan2 pembaca semua...
Semoga kita semua terus diberikan kesihatan yang baik
untuk terus membesarkan anak2
dan menguruskan rumahtangga...
Semoga kita juga terus dikurniakan kebahagiaan 
hidup di dunia & di akhirat...

Alfatihah buat mama ummi,
Allahyarhamah Hajjah Khalifah binti Abd Rahman...
dan ibu mertua ummi, 
Allahyarhamah Hajjah Sh Badariah Sy Ahmad Al Attas...

Ummi dan mama
 ~tak sempat nak bongkar kotak2 nak cari gambar mama bertudung,
tak pandai edit, so letak bunga2 je lah~

Ummi dan mak (mertua)
 

08 May 2013

BABAI STUYANG!!!

Assalamualaikum semua...
Ok, entri kali ni tak dapat nak cerita panjang..
Hanya sedikit sorotan tentang minggu lepas..
Pheww!!! Minggu yang sangat menyerabutkan!!!

Tanggal 1 Mei 2013 haritu,
dengan izin Allah,
Alhamdulillah kami dah selamat berpindah ke rumah baru..

Biasalah, bila nak berpindah randah ni,
mestilah serabut kan...
Nak mengemas rumah lama,
pastu mengemas plak rumah baru...
Huiii dua kali keje tu...

Tu pun kami hanya mengemas barang-barang kecik je,
seperti kain baju, barang2 mainan & pinggan mangkuk...
Urusan mengemas perabot2 & barang2 besar,
kami serahkan kepada syarikat moving service..

Haihhh patah pinggang jugak la even hanya packing barang2 kecik...
Ditambah pulak dengan The Three Little Helpers tu kan...
Kita bungkus, dorang bukak...
Kita kemas, dorang sepah...
Kita susun, dorang teraburkan...

Malam terakhir sebelum pindah tu...
Dengan keadaan rumah yang lintang pukang,
maka terpaksalah kami anak beranak pon
tidur dalam keadaan lintang pukang jugak...
Hihihi...

Sebenarnya boleh kalau tumpang tidur rumah papa
atau rumah adik-beradik lain...
Tapi kami saja je taknak...
Saje je nak rasa suasana macam tu,
tidur utk malam terakhir di rumah lama...

Bila dah sebut malam terakhir tu,
kepala otak ni pon mulalah kan...
Datang la dia punya jiwang karat tu...
Mula la dok teringat saat2 mula2 pindah ke rumah ni dulu...
Daripada hanya berdua,
sampailah sekarang ni dah berlima...
Air mata ni pon jahat jugak...
Time tu lah dia nak berjurai-juraian...
Hahaha sedih wehhh...
Susah senang suka duka pahit manis semuanya kat rumah ni...
Walaupun rumah ni kecik,
tapi kebahagiaan yang kami kecapi
sangat besar dan tak ternilai harganya...

Esoknya, tanggal 1 Mei 2013...
dengan hati yang berat dan syahdu
kami tinggalkan rumah tu....


Lori datang angkat barang tengahari,
tapi pagi2 dalam kul 9 walid hantar
ummi & 3R ke rumah papa ummi...
So ummi & 3R melepak kat rumah papa ummi je lah
sementelah lori datang angkat barang...

Tak tau macamana nak gambarkan perasaan ni
masa nak keluar dari gate kondo tu...


Perasaan bertambah sebak dan syahdu
bilamana saat nak melepasi gate kondo tu,
3R cakap babai...babai stuyang!!!
Stuyang tu ape????
Ohh..stuyang mengikut kamus 3R adalah Stulang..
hihihi....

Selamat tinggal Kondominium Tanjung Puteri...
Selamat tinggal Stulang Laut...

Ok lah..setakat ni dulu update utk kali ni...
Entri tentang rumah baru akan dimuatkan kemudian ye..
Sekarang ni rumah baru tengah serabai,
lom habis kemas lagi...
Tunggu rumah dah cun sket baru kite amik gambar
masukkan kat sini yek...ngehehe

Ok..sebelum berpisah,
ummi bagi teaser sket la tentang rumah baru..
Takleh banyak, sikit jek tau...
Ok..jumpa lagi di lain entri ye...
Wassalam.....