Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

26 April 2013

KISAH WAWA & SHASHA

Siapa Wawa & Shasha???

Alkisahnya....
Dua orang anak dara ummi iaitu Si Kakak & Adik
tersangatlah berkenan dengan anak patung Baby Alive..
Bagi sesiapa yang menonton channel Upin Ipin
pada setiap petang di TV9,
mesti semua akan perasan iklan Baby Alive...


Walking Baby Alive ni kebolehannya dia boleh berjalan sendiri...
Siap boleh berjalan terkedek2 pastu jatuh terduduk
sama macam baby yang sedang bertatih....

Maka anak dara ummi yang dua orang tu pon 
tersangatlah suka & berkenan...
Ye lah, budak2 kan,
bila hari2 dok tengok iklan tu
ditambah pulak dengan kecomelan baby tu bertatih,
mulalah dorang suka kan....

Tetapi alangkah tergezutnya ummi
di saat mendapat tahu harga 'seorang' baby ni....
Mengikut kawan fb ummi,
di Toys R Us Tebrau City JB,
harganya hampir menjejak 400...
Gulp......

Ok, terus terang lah kan...
Harga RM400 tu memang terlalu mahal bagi kami...
Ditambah pulak nak kena beli sampai 2...
Pastu style walid pulak,
kalau kami beli apa2 utk anak2 perempuan,
tak kiralah baju ke, permainan ke...
kami mesti belikan utk si abang benda lain
yang harganya sama macam kakak & adik punya...
Biar adil katanya...

Bermakna, kalau kami beli Baby Alive ni utk kakak & adik,
kami harus membeli permainan lain utk abang
yang harganya 400 jugak...
huhhh...bukan gulp lagi dah...
nak tercekik terus rasanya....

Maka hari tu ketika berjalan2 di Leisure Mall JB,
ummi pon belikan 2 orang kawan baru utk kakak & adik..
Tapi baby ni tak berapa nak alive sangat la...
hahahaha


Inilah dia "baby-not-so-alive" nya...
Yang kanan namanya Wawa,
yang kiri tu Shasha...
Si Wawa tu kakak punya,
Si Shasha tu adik punya...


Harganya???????
RM179.90....
Hahahaha...tak la....
RM17.90 jek.....

 Hihihi...sorry ye anak-anak ummi,
banyak lagi benda2 penting yg kita boleh beli dgn harga
seorang Baby Alive tu ye nak...

Insya Allah kalau ummi & walid dah jutawan nanti,
ummi belikan baby Alive banyak2...





TAK TAU NAK LETAK TAJUK APA...JEMPUT BACA JE LAH

Hi readers...
Assalamualaikum semua...

Hmm sebenarnya takde apa2 cerita menarik nak kongsi,
tapi disebabkan kebosanan
dek ketiadaan kerja kat office ni,
jom la kita update apa2 yang patut...
Hahaha...
Oppss ni bukan kes curik tulang kat office tau,
sebenarnya server kat office arini under maintainence..
Dari jam 8 sampai 5 petang...
Maka kerja2 seharian semua bergantung pada sistem...
So bila server down tak dapat la kami buat kerja...

Ok, ni cerita minggu lepas,
ketika hari minggu pada 20-21hb aritu...
Sabtu aritu kami jalan-jalan ke Aeon Bukit Indah...
Alaa tak best la sebut Aeon,
lidah ni dah terbiasa sebut Jusco,
so kite teruskan dgn nama Jusco je lah ek...

Kami keluar rumah selepas Zohor,
Takde ape2 misi pon ke Jusco tu,
saje2 je jalan-jalan..

Disebabkan hari sabtu tu tahap hormon malas ummi
berada di atas paras kritikal,
maka pagi tu cuma sarapan roti & biskut je...
Nak masak lunch pon tulang ni rasa 
tersangatlah beratnya...

So sebelum ke Jusco tu,
disebabkan kelaparan yang amat,
kami singgah la makan tengahari dulu...
Lokasi kami di Tesconi's Pizza...
Tesconi tu letaknya sebelah Jusco je,
kat kawasan Bukit Indah jugak...


Huhuhu..
Entah apa angin la pulak aritu boleh teringin nak makan pizza..
Selalunya kami kalau tengahari mcm ni 
gerenti carik nasik punya...

Ok..mari kita layan gambar2 ye...








Usai makan, 
kami teruskan perjalanan ke Jusco pulak..
Oh ye, bagi orang2 JB yang nak try ke Tesconi ni,
kedainya berhadapan je dengan Jusco ye,
berdekatan dengan traffic light Jusco...

Eh..tak tau pon kat Jusco Bukit Indah ni dah ada Toys R Us...
Entah bila masa bukak pon tak tau...
Ok anak3, jom kita cuci mata!!!


Dekat sejam jugak la kami di Jusco tu..
Lepaskan 3R main2 kat Playland,
pastu cuci mata keluar-masuk kedai...

Petang tu terus balik rumah...
Kanak2 ni bila sampai je rumah,
tak sempat tukar baju tak sempat apa,
semua dok ralit melayan mainan baru dorang...

Malamnya dok melepak kat rumah je...
Layan tv ngan layan 3R dgn playdoh nye tu...
haihhh soh ummi buat ular la,
buat itik la, buat kek la...

Esoknya, Ahad 21/4/13..
pagi2 lagi ummi & walid dah ke pasar...
Ni semua gara2 si Abang yang dok sebut2 nak makan udang...
Gagahkan jugak la ke pasar pagi tu mencari udang...

Balik dari pasar,
singgah sarapan di Restoran ZZ Jalan Petrie...
3R dengan roti canai telurnya...
Ummi & Walid dengan mi rebus tulangnya...walaaaa




 
Usai bersarapan, terus pulang ke rumah,
siap2 pulak untuk memasak hidangan tengahari...
3R ni memang peminat udang...
Tapi dorang tak layan udang masak kari ke,
masak lemak ke, masak sweet sour ke...
Yang dorang berhantu cuma udang goreng jek..
Selalunya ummi buatkan udang goreng butter je...
Sorang boleh belasah sampai 7-8 ekor...
 
 Oppss..gambar dorang membedal udang tak ade ye..
sebab masa tu ummi tersangatlah busy 
dok kopekkan kulit udang dorang...
Haihhh ini budak2 tau ngappp aje tau!!!

Ok lah...nampaknya tu je lah story nye...
Jumpa lagi di lain masa ye..
tataaaaa

05 April 2013

TEMPAT JATUH LAGI DIKENANG

Oopss sorry ye...
Hari tu kan konon2 nya busy sangat 
sampai dah lama tak update blog...
Ok, ni nak throwback sikit cerita pada 12/3/2013 yg lalu...

Pada tarikh tu kami bawa 3R ke klinik kesihatan..
Tujuannya utk pemeriksaan rutin 3-5 bulan sekali...

3R ni dulu masa umur 3 hingga 5 bulan,
kami bawa dorg check up di
Klinik Kesihatan Jalan Abd Samad JB...

Kakak di KK Abd Samad (5 bln)

Abang di KK Abd Samad (5 bln)

Adik di KK Abd Samad (5 bln)

Kali terakhir di KK Jln Abd Samad
Tapi lepas tu klinik ni ditutup sementara...
Penutupan klinik tu membuatkan kami
ditukarkan ke Klinik Kesihatan Tmn Sri Tebrau JB...

Lama jugak la 3R check up kt Tebrau tu,
sampai semua nurse dah kenal dengan kami...
Ummi dengan beberapa orang nurse kat Tebrau tu
siap dah jadi kawan dah...
Dorang jemput datang rumah,
jemput kenduri, selalu sms dan macam2 lagi lah...

Kali terakhir 3R ke Klinik Tebrau adalah pd bulan 10 thn lepas...
Boleh baca entri nya  di sini ye...

Dan sekarang ni,
memandangkan KK Jln Abd Samad tu dh beroperasi semula,
dan lokasi klinik ni lebih hampir dgn kediaman baru
yang bakal kami duduki nanti,
maka kami pon kembali semulalah ke sana...

Klinik ni memang dari dulu tak ramai orang...
Sebab tu kami dulu pon memang suka ke sini...
Suasananya pon lebih aman sket la
berbanding Klinik Tebrau yang terlalu crowded...



3R ni biasa la kan...
Dorang kalau ke klinik 
memang wajib ada sessi melawat kawasan...
Habis semua tempat dorang nak round...





Masa kat sana kami terserempak dengan pasangan kembar 2..
Umur sama baya dgn 3R...
Yang menariknya,
si kembar tu ada sorang kakak
yang jarak umur hanya setahun je dr dorg...
Jadi dorg bertiga tu macam triplets la jugak...
Dah la tiga2 muka sama...
Ayah si kembar tu sempat ambil gambar
anak2 dia bersama 3R...
3R plak haritu boleh sporting pulak 
bergambar dengan kwn2 baru dorg...
Ikutkan hati macam nak mintak je bluetooth gambar tu...
tapi macam malu2 kucing la pulak...hihiii

Masuk dalam bilik nurse,
macam2 ujian 3R kena buat...
Mengenal bentuk lah, ujian bercakap lah,
mengenal haiwan lah....
Keseluruhannya berada dlm keadaan baik,
cuma kena naikkan lagi berat badan dorang....
huhuuu...

Ok lah...
Itu saje lah throwback entry utk kali ini ye...
Jumpe lagi...bye


04 April 2013

SELAMAT TINGGAL BABY TV


Anak-anak anda peminat Baby Tv??

Baby Tv merupakan satu siaran tv berbayar di Astro...
Langganannya RM5 sebulan...

3R dulu sangat fanatik dengan Baby Tv...
Dorang dah mula menonton Baby Tv seawal usia 2 bulan lagi...
Waktu tu kalau baringkan tiga2 depan tv,
dan bukak pulak channel Baby Tv,
maka akan terketik2 kaki masing2
menandakan respond positif menonton cerita2 dlm tu...


Mereka bertiga ni ibaratnya memang membesar dgn Baby Tv je lah...






Sampaikan kek ulangtahun hari lahir mereka yang ke-2 pon,
Ummi tempahkan kek bertema Baby Tv jugak...



Tapi bila dah hampir menginjak ke usia 3 tahun ni,
nampaknya minat mereka terhadap Baby Tv 
dah semakin berkurangan....
Sejak dah besar ni memang jarang dah tgk Baby Tv...
Mana taknya,
asyik sibuk nak tgk Upin Ipin jek...


 Skrg ni dorg dh beralih ke channel Ceria,
 Disney Junior & Disney Channel pulak...

maka ummi pon rasa dah sampai lah masanya 
utk kami terminate Baby Tv...
Petang semalam, 3/4/2013 pas balik keje,
terus ummi call Astro Customer Service...


Lepas call Astro,
siap bukak dlu channel ni bagi 3R tengok...
Dapat la tengok dlm 10 minit buat kali terakhir...
huhuuu...


Akhirnya tamatlah sudah Baby Tv...
Kalau tanya pendapat peribadi ummi,
Baby Tv sangat bagus untuk peringkat usia seawal bayi.
Lagu2, cerita2 dan karektor2 kartun dalam tu
berupaya merangsang otak bayi...
Seronok dulu melihat gelagat 3R 
menggoyang2kan badan bila dengar lagu2 dlm Baby Tv...

Ok lah...
Sekian utk kali ini...
Jumpa lagi

GOSOK GIGI

Hehehe...
Takde cerita menarik pon untuk entri kali ni..
Hari ni saje je nak share 
gambar2 3R menggosok gigi...

Dalam peringkat usia seperti mereka ni,
ummi memang pentingkan penjagaan & kebersihan gigi..
Maklumlah, hari2 dok makan macam2...
coklat lah, lolipop lah, biskut lah...
So sudah menjadi rutin harian 3R
menggosok gigi 3 kali sehari...
Sewaktu mandi pagi, sewaktu mandi petang,
dan malam sebelum tidur...

Baru2 ni je la dorg pandai gosok gigi sendiri...
Sebelum ni ummi, walid atau bibik yg gosokkan...
Tapi selalunya skrg ni walaupun dah pandai gosok sendiri,
ummi tetap akan gosokkan semula...

Hihihi...ok jom tengok gambar!!!








Kakak & Abang dah pandai meludah & berkumur...
Cuma si Adik je ni yang masih lom pandai lagi...
Setiapkali gosok gigi mesti dia telan ubat gigi tu...
Puas dah ajar soh ludah & kumur...
Takpe dek, pelan2 ye...
Lama2 nanti mesti adik boleh buat...

Ok lah...
Sekian saja utk kali ni...
Jumpa lagi di lain entry...

3R & DUA PUPU BARU

Hai semua..
Bertemu lagi kita di sini..
Harap semuanya sihat2 saja ye...

Oh ye...hari ni nak cerita sikit pasal dua pupu 3R yang baru...
Puteri Zaraa Afrina namanya...
baby Puteri ni merupakan anak kepada sepupu ummi...
Dalam family belah ummi ni,
selama ni 3R lah yang paling baby sekali...

Hehehe...
Setelah kehadiran Baby Puteri...
Sekarang 3R dah tak jadi favourite baby lagi dah...
Masing2 dah jadi abang & kakak2 gitu...

Masa first time bawa 3R melawat Baby Puteri,
3R nampak excited campur pelik...
Bila baby tu menangis, breastfeed, kena bedung,
punyelah asyik dorg dok perhatikan baby tu...
Baby Puteri sewaktu 7 hari
Hari Sabtu lepas, 30/3/2013...
Kami ke rumah Baby Puteri lagi...
Ziarah utk kali kedua...
Dah habis hari dah pon baby tu...

Hahaha...
Kesian betul kat anak-anak ummi ni...
Punyalah leka perhatikan baby tu...

Baby Puteri dan Tokma nya





Hihihi....
Kesian anak ummi jarang nampak the real baby...
Selalu kat rumah, si kakak & adik
asyik melayan anak patung je...

Bukan 3R je yang syok ngan baby...
Errr...ummi pon same le...
Alahai rindunya ngan bau baby...
Ahaakksss...


Ok lah...
Itu je cerita utk kali ni...
Jumpa lagi nanti ye...
Wassalam