Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

29 March 2013

MINGGU DEMAM

Assalamualaikum semua...
Alhamdulillah..bertemu lagi kita di sini...
Selamat datang diucapkan kepada new followers/readers..
Ehh ummi sebenarnya tak kisah pon 
sama ada anda semua jadi followers blog ni atau tidak...

Macam yang pernah ummi katakan sebelum ni,
tujuan ummi menulis di sini adalah sebagai satu medium
utk ummi mengabdikan setiap detik & kenangan bersama 3R...
Kiranya macam diari 3R jugak la...
Sebab tu ummi tak kisah & tak pernah paksa sesiapa jd follower...
Tapi ummi takkan lupa mengucapkan setinggi penghargaan
& terima kasih kepada mereka yang masih setia
mengikuti blog ini & telah menjadi follower...
Terima kasih sgt2...
Kepada silent reader, setinggi2 penghargaan
utk anda semua juga....

Ok lah...
hari ni 29 Mac 2013,
sekejap je dah nak masuk bulan April kan?
Minggu ni sebenarnya ummi baru naik kerja...
Minggu lepas bercuti straight 5 hari...

Makan angin???
Owhhh tidak sama sekali...

-



-



-



-



-

ok...org demam buat peace..yg dua lg senyum pon tak larat

Ye...tiga2 demam serentak!!!
Tak tau la apa puncanya,
tapi yang pastinya di sepanjang minggu lepas
sehinggalah ke minggu ini,
rata2 status yang dikeluarkan kawan2 di facebook
semuanya berkisar pasal anak demam...
Ooo kiranya memang tengah musim lah ni...
Faktor cuaca yang tak menentu rasanya...

Dan sebagaimana biasa,
bila dorang demam,
sudah pastilah kami akan bawa dia ke PSH..
Utk mereka yang tinggal di luar kawasan JB,
PSH tu singkatan dari Puteri Specialist Hospital ye anak2...
Dan setiapkali dorang tak sihat,
memang takkan sah kalau tak jumpa 
doktor kesayangan dorang tu...
hihii...Dr ismail!!!

Budak bertiga ni memang dah serasi & dah biasa dgn Dr Ismail..
Mana taknya, doktor ni dah rawat dorang
sejak dorang semua umur 7 hari lagi...
Setiapkali jumpa doktor ni,
perkataan yg pertama keluar dari mulut doktor ni :

Ehhh...dah besar laa!!!

Mana taknye, first time doktor tengok dorg dulu,
tapak kaki masing2 sebesar 2 jari je...

ni lah gambar masa first time gi check up ngn Dr Ismail

Maka pada 18/3/2013 hari tu,
kami pon bawak la 3R ke PSH...


Dr Ismail kata demam biasa...
Cuma Abang je yang tekaknya merah & bengkak,
macam simptom nak kena tonsilitis atau tonsil...

Selesai check up 3R,
doktor suruh buat blood test & ambil spesimen lendir hidung
utk uji samada ada jangkitan virus influenza atau tidak...
Sebab katanya rata2 kanak2 di kawasan JB sekarang
ramai yang dijangkiti virus tu...

Maka kami pon buatlah semua prosedur tu...
Ambik darah sikit je,
kat hujung jari je...
Kakak & Abang steady je tak nangis tak apa...
Tapi budak manja yang sorang lagi tu...
haihhh si Adik la tu...
Menangis macam nak kena amik darah 1 tabung!!!!

kakak

abang

adik
 *ok, abaikan mulut2 yang comot tu..
Mulut comot sebab masing2 amik darah sambil makan biskut tiger...

masing2 jari tak boleh turun...
Alhamdulillah, hasil ujian2 tu,
tiada sebarang virus merbahaya...
hanya demam biasa je...
Maka bermulalah rutin ummi sebagai 'suri rumah' minggu tu...

Masak bubur, bagi ubat, baju kena muntah,
orang tu merengek,orang ni menangis,
kang yang sorang lagi pulak nak dokong....
Tengah lap muntah orang ni, yg sorang lagi pulak muntah...

Biasalah budak2 ni kan,
bila sakit atau demam,
mana nak dengan orang lain...
Semuanya nak ummi jugak....

Ummi dah macam main 'bonggo' (sila sebut mcm ajis satar ye)
bila masing2 nak tidor sebab tiga2 mintak didodoi...

Sepanjang minggu tu dorang demam on-off...
Sekejap kang ok boleh main2..
Tengah main2 nanti tiba2 suhu badan naik...


Kekadang tengah syok dorang main...
nanti tiba2 dorang baring termenung...
Haa masa tu memang sahlah suhu dah naik mendadak...
Pendek kata ummi memang tak boleh leka...
Setiap 15 minit kena pantau suhu badan dorang...

Alhamdulillah...
Kakak & Abang demam dalam 3-4 hari je...
Si Adik pulak yang melarat tak baik2...
Dia ni kalau demam memang ummi risau sikit,
sebab lazimnya akan effect pada bronkitis dia tu...



Dan Adik plak bila demam...
Tahap ngada-ngada dia pon naik jugak...
Over manja sket minah sorang ni...
Nak berkepit 24 jam, nak mkn ubat ada angin dia,
nak makan nasi kena pujuk2 & paksa2...
Silap cakap & silap paksa sket kang..meraung la pulak dia!!!
Tak macam kakak & abang...
Kakak & Abang makan saman sket...

Memang betul pon sebagaimana yang dijangka...
Masa Kakak & Abang dah sihat,
adik masih lagi batuk teruk & demam...
Masa hari Sabtu 23/3/2013,
kami siap bawa dia gi klinik lagi 
sebab kesian sangat tengok dia batuk teruk sepanjang hari tu...
Nak pergi PSH, malas plak sebab hari Sabtu Dr Ismail tak ada...


Bawak adik sorang je masa tu...
Kakak & Abang tinggal kat rumah...
Lagipon Kakak & Abang baru baik demam,
malas plak nak bawak dia ke klinik,
nanti terdedah plak dengan macam2 penyakit....

Alhamdulillah...esoknya kesihatan adik bertambah baik...
Dah tak demam lagi...
Tapi batuknya tu masih lagi ada sikit2...

Bila semua dah sihat,
lega betul rasa hati ni....
Tengok dorang happy bermain2, makan pon dah ada selera...
Syukur Ya Allah...


Itulah serba sedikit catatan di minggu lepas...
Haihh agaknya masa kita semua kecik2 dulu,
macam ni lah perasaan mak bapak kita bila kita sakit kan?
Rasa risau, tak lena tidur, tak lalu makan...
Kalau boleh biar Allah pindahkan penyakit tu pada kita...

Syukur Alhamdulillah,
sekurang2nya ini hanyalah ujian kecil buat kita...
Tak dapat bayangkan bagaimana ibu bapa yang diuji
dengan penyakit anak2 yang kritikal...
Tabah sungguh hati mereka...

Ok lah..
Rasanya sampai sini saja coretan utk hari ni...
Kita berjumpa lagi di lain entry 
dengan cerita2 3R yang lain ye....
Jumpa lagi, wassalam...

15 March 2013

TAMAT TEMPOH BERTAPA...MARI BERCERITA TENTANG 3R LAGI

Hadoiii..malu ada, serba salah ada...
Tengok entry terakhir..25 Jan 2013!!!
Dah sebulan lebih rupanye tak update kat sini...
Usah kata nak update...singgah tengok pon tidak...

Punyalah lama bersawang...
Sampai tak tau dah nak update cerita yg mana dulu..
hihihi...

Ok lah, ummi ambik cerita2 secara random je ye...
Alhamdulillah 3R semua berada dalam keadaan baik
dan sihat walafiat adanya...


Sekarang ni, mereka dah berusia 2 tahun 6 bulan...
Eh? Tak lama lagi dah nak masuk 3 tahun la... :)

Alhamdulillah...
Ketiga-tiganya membesar dengan sihat & sempurna...
Mulut masing2 toksah cakap la...
Dah macam bertih goreng masing2...
Kalau berjalan naik kereta..
Jenuh nak menjawab soalan tiga2...

Ummi..itu apa?
Ummi..kenapa macam tu?
Ummi..ni kat mana?

Seronok melayan mereka berborak...
Si kakak, percakapan memang dah telus sangat,
dah takde pelat2 lagi dah...
Cuma ada certain huruf la yang masih tak boleh sebut dengan betul
seperti perkataan yang ada huruf R dan L...
Si Abang dan Si Adik pulak,
memang tersangatlah pelat2 lagi...

Ok..jom kita layan gambar2 terbaru 3R ye...

jalan-jalan hari minggu..pusing2 bandar jb jek

jalan2 & main2 kat area condo

birthday dinner sempena hari lahir ummi

mkn2 sempena birthday ummi di KSL Hotel & Resort Jb

riadah petang di Hutan Bandar Jb

bermalam di rumah Tok Oyang,celik mata terus main pasir

Hutan Bandar Johor Bahru

pagi di rumah Tok Oyang, Pontian Johor

dua pupu 3R...baby Nur Zaraa

Festival Layang2 Antarabangsa, Pasir Gudang Johor

bercuti di Felda Residence Tanjung Leman, Mersing
Ok..itu semua hanya gambar2 yang ummi ambil secara random...
Untuk cerita2 yang lebih detail tentang gambar2 tu,
nanti ummi akan update kemudian ye...

Oh ye..
Hampir lupa plak nak mention satu benda...
Ummi tahu ramai di kalangan pembaca2 blog ni
yang add ummi di akaun facebook...
Malangnya ummi mohon maaf sangat2...
Friendlist fb ummi dah capai 5 ribu org kesemuanya...
Jadi ummi dah tak dapat nak menambah kenalan lagi...
Banyak friend request yang ummi terima,
tapi sedih sangat sebab tak dapat approve sesiapa lagi...
Bagi mereka yang mempunyai akaun Instagram,
boleh lah follow ummi di akaun LIND_JOHARI ye...
Gambar2 & aktiviti2 terbaru 3R memang ummi
lebih banyak post di Instagram je skrg...

Ok lah...
Banyak sebenarnya cerita2 tentang 3R yang ummi nak kongsikan
bersama pembaca yang budiman...
In Shaa Allah jika diberi kelapangan waktu,
ummi pasti akan bersama kalian dengan cerita2 terbaru ye...

Ok...jumpa lagi...
Wassalam...
Salam sayang dari Raniya, Raiyan & Raiyna...