Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

25 January 2013

ERTI MAULIDURRASUL BAGI 3R

Assalamualaikum semua...
Bertemu lagi kita di entry seterusnya...

Mood nak ke office arini macam suam2 kuku gitu kan...
Mana taknya, 
semalam dah bercuti,
ari Isnin ni cuti lagi...
So semangat nak bekerja di hari Jumaat 
yang mulia ni macam kureng sikit la...

Semalam bersempena cuti Maulidurrasul,
kami sekeluarga tak ke mana2 pon,
hanya melepak di rumah papa di Bandar Baru Uda...

Seronok semalam bilamana 
semua adik-beradik ummi ada sama...
Adik-beradik tak ramai mana pon,
4 orang je...
dan semuanya menetap di JB...
Tapi kadang2 walaupun semuanya duduk dekat2,
jarang2 kami dapat berkumpul bersama
lantaran masing2 sibuk dengan urusan masing2...

Pagi semalam semasa on the way nak ke rumah papa,
kami lalu depan Masjid Abu Bakar...
Masa tu terserempak dengan 
Majlis Perarakan & Selawat bersempena hari maulid...

Seronok dan terharu sangat tengok suasana tu...
3R sebagaimana biasa 
akan mengeluarkan macam2 soalan bila
nampak sesuatu benda yang baru macam tu...

kakak : orang tu buat apa ummi?

ummi : dorg tengah selawat...
hari ni kan birthday Nabi Muhammad..

adik : happy beday yu yu eh ummi?
(happy birthday to you eh ummi?)

ummi : birthday Nabi Muhammad,
kan ummi selalu cerita pasal Nabi Muhammad...
Dia kan nabi yang paling Allah sayang...
Kita pun kena sayang dia jugak...
Kena jadi baik macam dia...
Kena selalu selawat utk dia...
Nanti Allah pun sayang kita jugak...

kakak : oooo beday Nabi Muhammad

Dan pada ketika itu mereka bertiga
hanya terdiam dan seolah-olah faham
dengan apa yang ummi cakap...
Alhamdulillah...

Setibanya di rumah Tokpa,
macam biasa lah 3R akan habiskan masa
yang ada dengan main main main main...
Kena pulak sepupu2 dorang
Abang Syah, Kakak Puteri & Kakak Mia
rajin melayan....
Lepas main tu sambung main ni...
Lepas main ni sambung main tu...
syok ek jadi kanak2...
Takyah fikir apa2, asyik main aje...

Masa dok peratikan 3R main basikal dengan sepupu2nya,
tiba2 plak terdetik di fikiran walid
untuk belikan basikal buat anak-anaknya...
Lagipon bila datang rumah Tokpa.
3R selalu akan berebut
nak main basikal si Kakak Puteri tu...

basikal Kakak Puteri

 
Maka walid pon menyuarakan hasrat
utk belikan 3R basikal...
hmmmm walid kan..
dia kalau dah terlintas dalam fikiran dia nak beli sesuatu,
dia tak boleh tangguh2 lagi dah,
jam tu jugak dia ajak ummi pi cari basikal...

Kami pergi round carik basikal 
di sekitar kawasan Bandar Baru Uda...
Makanya semalam cuti umum kan,
kedai2 yang kami aim semuanya tutup...
Jalan punya jalan sudahnya ada satu kedai basikal
yang bukak kat Taman Perling...
Punyalah jauh beround dari BBU ke Perling...
Nasib baik 3R tak ikut...
Kami pergi bertiga je,
ummi, walid & abang ummi yang sulung
yang 3R dok panggil Payong (Pak Long)...



Hahhh tu lah dia hasil tangkapan semalam...
Warna merah utk abang,
warna pink utk 2 anak dara tu....
Dekat2 nak sampai rumah,
ummi dah standby dengan kamera henfon,
nak capture reaksi 3R bila dorg nampak basikal2 ni...

wajah terpinga2 mereka..macam tak caya walid bawak balik basikal



Hihihi...
Seronok pulak tengok muka terkejut dorg tu...
 Sebenarnya dorg memang tak tau pon
yang kami keluar utk beli basikal...
Lagi pulak masa nak keluar rumah sebelum tu
walid cakap semua tak payah ikut,
walid, ummi ngan Payong nak pergi work...
So dorg memang tak jangka langsung la kot
ada surprise macam ni...hehehe


 
 Makanya semalam memang sehari suntuk la
dorang dok main basikal ni...
Masa Tokpa balik dari surau,
Tokpa pon tegur la,
"waaa semua dapat hadiah basikal ye?"

Dan dengan confidentnya si abang menjawab :
"hari ni kan birthday Nabi Muhammad,
sebab tu walid kasi hadiah basikal..."

 Errkkk????
Ada kena mengena ke?
Ok fine...ternyata mereka belum begitu faham
tentang konsep Maulidurrasul...
Yang dorg tau, asal sebut birthday mesti ada hadiah...
 
Oh ye...lupa plak nak selitkan cerita...
Petang semalam sempat Tokpa trimkan rambut si bujang ni..
Si abang ni rambut dia dah panjang sket,
so kat tepi2 tu dah bergentel2...
Tokpa biasalah...
Dia bukan boleh tengok cucu dia rambut camtu...

 
 Kami melepak kat rumah Tokpa sampai ke malam...
Bila dah ramai2 berkumpul tu,
budak2 dengan aktiviti mainnya..
orang tua pulak tak abis2 dengan aktiviti makan2nya...

Ok lah...sekian saja entry utk kali ini...
Wassalam...





21 January 2013

ADIK RAIYNA NEB LAGI

Assalam semua...
Cerita pasal Raiyna & nebulizer nya lagi...

Pada malam16/1/2013 yang lalu,
kami bawa adik ke emergency ward Puteri Specialist Hosp (PSH)..
Dah 2 hari sebenarnya mereka bertiga
diserang batuk dan selsema...
Kebiasaannya,
bila masing2 berkeadaan macam tu,
si kakak dan abang tu tak lah merisaukan sangat...
Paling kuat pun setakat batuk-batuk,
pastu hingus meleleh dan bersin-bersin...tu je lah..

Tapi bila tiba part adik ni,
memang kami akan extra care sket kat dia...
Sebab bila dah terlalu kerap sangat batuk,
nafas dia akan jadi laju,
dan kerongkong dia akan mengeluarkan
bunyi yang dipanggil Croup...
Croup ni akan jelas kedengaran
bila dia menangis...

So pada malam 16hb tu,
bila nafas dia seakan laju semacam
dan bunyi croup tu semakin jelas kedengaran,
kami pon terus lah bawak dia ke PSH..

Ummi & Walid hanya bawa adik je ke PSH..
Kakak & Abang tinggal kat rumah ngan bibik...
Leceh plak nak angkut semua sekali...
Lagipun kakak & abang pon tengah tak berapa sihat jugak...

Sebelum berangkat ke PSH tu,
budak 3 orang ni buat drama sedih la pulak...
Nyampah tau....
tak pasal-pasal meleleh air mata ummi malam tu...






Hihiii...tu lah dramanya...
Bila ummi suruh adik salam dengan kakak & abang...
Terus je dorg berpeluk-pelukan...
Nampak macam loving sangat-sangat....

Kami tiba di PSH lebih kurang jam 9....
Sebenarnya kes Raiyna ni tak la serius sangat
sampai nak kena bawak ke hospital...
Pergi klinik biasa pon boleh sebenarnya...

Tapi memandangkan 3R dah biasa dapatkan rawatan di sini
dan rekod perubatan mereka pon memang
ada kat sini...jadi tu lah sebabnya bawa dia ke sini...
heyyy berapa banyak 'sini' daaa...


Sampai je kat emergency tu...
Selepas Dr Megat cek pernafasan adik,
terus Dr Megat suruh neb...

 



Adik kena menjalani 2 sessi neb...
Neb yang pertama utk melapangkan paru-paru dia..
Neb yang kedua utk melegakan croup dia...

Gambar2 di atas tu masa sessi pertama....
Lepas tu rehat 5 minit,
sambung pulak neb yang kedua....
Kali ni adik dah berani sket dah...
Siap request nak baring atas katil lagi...
Tapi macam2 lah nak kena layan songel dia...
Kejap nak duduk la..kejap nak baring la...
Kejap nak berselimut la....



 

Alhamdulillah...
selesai dua kali neb...
Seperti yang dijangka,
bila dah dapat neb terus nafas dia jadi ok...
Takde lah laju semacam macam sebelum ni...

kakak ngn abang takde..main ngn tiang je lah
Pastu kami pon terus balik rumah,
sebab pukul 2 pagi nanti kena datang lagi
untuk neb yang seterusnya...
Adik kena neb 4 jam sekali...
Doktor ada jugak bagi cadangan soh masuk ward,
supaya senang adik nak neb 4 jam sekali...
tapi rasanya tak payah la...
Kesian pulak dengan yang 2 lagi kat rumah tu...
Kami decide utk berulang je lah..
Lagipon bukan jauh sangat rumah dengan hospital...

Sampai rumah lebih kurang pukul 11...
Si abang dah tidur dah...
Tinggal kakak je tengah melayan cerita Elmo dia...

 
Bila tanya ngan kakak,
kenapa kakak tak tido lagi?
Dengan comelnya dia jawab :
kakak tunggu adik...
Alahaiiiii....
Lepas salinkan baju tidur adik,
terus anak dara dua org ni main sama2...
Macam rindu bebenor kaedahnya....


 Jam 1.30 pagi...
Kami berangkat ke PSH sekali lagi,
utk neb adik yang seterusnya...

Sampai je kat hospital,
mood adik kurang baik sikit...
Marah agaknya sebab angkat dia masa tengah tido...
Haihhh punyalah dia meronta2 masa neb...
Menangis sekuat-kuat hati dia,
padahal masa neb yang sebelum ni ok je...



 Pastu kami terus balik ke rumah..
Sessi neb yang seterusnya ialah pada jam 6 pagi pulak...
Tapi pihak hospital suruh datang pukul 8 pagi
sebab lepas neb kena jumpa Paediatrician, Dr Ismail Haron..

Maka 17/1/2013, terpaksalah ummi emergency leave..
Cuti pertama di tahun 2013...huhuuu

Jam 8 pagi tiba di PSH, neb dulu di emergency..


Lepas tu naik pulak ke tingkat 5 utk jumpa ngan Dr Ismail...


Doktor datang pukul 9 pagi..
Bila doktor sampai je kami terus masuk...
Alhamdulillah...
Doktor kata pernafasan adik dah ok...
Sebelum balik,
adik kena neb sekali lagi...
Haihhh kesian anak ummi,
tak habis2 dengan neb je...
Takpe la dik, yang penting cepat sihat kan...


 18/1/2013, kena datang hospital lagi,
untuk neb yang terakhir....
18hb tu ummi terpaksa naik kerja,
disebabkan banyak kerja2 office yang perlu diselesaikan...
Pagi tu terpaksa mintak kebenaran boss
utk keluar bawak adik ke hospital sekejap....



Ok done!!!
Semua sessi neb telah tamat...
Adik pon dah tak batuk dan selsema lagi...
Alhamdulillah syukran...

Balik dari hospital,
kononnya nak terus berdesuppp balik office...
Sekali boleh pulak si adik mengadu lapar..
Ye lah, dah berapa hari sejak dia kena croup ni,
selera makan dia memang kurang,
minum susu pon sikit jek...
Agaknya sebab tekak dia sakit & perit..
So bila dah rasa sihat ni,
tu yang dia mengadu lapar tu kot...
Ok lah dik,jom kita sarapan kat Taman Merdeka...




Ok lah...
Demikianlah diari si adik untuk kali ni...
Semoga Allah terus kurniakan kesihatan yang baik
untuk adik, abang dan kakak serta kita sekeluarga...

Kita jumpa lagi di lain entri ye...
Wassalam







15 January 2013

CERITA HARI MINGGU : 3R KE HOSPITAL REGENCY

Alhamdulillah...
Bertemu lagi kita di entri yang baru...

Minggu ni aktiviti kami tiada yang istimewa..
Hari minggu dihabiskan bersama keluarga sahaja...

Hari Sabtu 12/1/2013,
Ummi & 3R bersantai-santai di rumah Tokpa lagi..
Sementelah walid 'menebas' bersama klien-klien nya..

3R bersama sepupu di rumah Tokpa
Sepanjang Sabtu tu aktiviti kami hanya merehatkan diri..
Walid bagi jugak keizinan utk ummi ke mana2 bawa 3R,
tapi bila berjalan tanpa suami di sisi ni
macam tak best lah...
muahahaha!!!! geli tak dengar ayat tu...





Esoknya, 13/1/2013...
Rancangan awalnya nak mengemas aje...
Mengemas barang2 utk pindah ke kediaman lain...
3R pon pagi2 dah bangun...
Bangun pagi---->susu---->mandi
pastu dok layan tv aje lah...

tengah tengok cite Zou @ Disney Channel

Tapi pagi tu,
dapat pulak call dari adik ipar..
Adik ipar yang dimaksudkan ialah adik kepada walid..
Sharifah Mastura namanya,
kami panggil dia Dek Mas...

Pagi tu dapat tau yang anak Dek Mas yang bongsu,
Muhd Syauqi Fayyadh patah tangan
dan dimasukkan ke Hospital Regency, Masai...
Terperanjat jugak la dapat tau cerita tu
sebab si Baby Coki (panggilan 3R untuk Baby Syauqi)
ni baru je umur 1 tahun...
Bila dengar budak umur 1 tahun patah tangan
macam seram la pulak...
Lagi seram bila Dek Mas cakap tangan Syauqi
kena operate utk masukkan wayar kat tempat yang patah tu...

3R & Baby Coki...masa ni 3R umur 1 thn..Baby Coki 6 bulan

3R & Baby Coki (tshirt kuning berdukung)..gambar raya 2012
 So pagi Ahad haritu kami pun melawat baby Coki
di Hospital Pakar Regency, Masai JB...
Hospital ni adalah hospital di mana 3R dilahirkan...
Hehehehe...
Ummi pon biasalah kan...
Mulalah perasaan ni jadi ngada2 sket..
Mulalah dok teringat kenangan2 lama
masa nak mendapatkan 3R dulu...
rasa macam baru je pergi-balik hospital ni dulu...



Hihihi...lalu pulak kat Ward 2B & Nursery..
Wad tu lah tempat ummi bermastautin dulu...
Masa bleeding dok wad tu,
masa early contraction dok wad tu,
masa bersalin kat wad tu...
Nursery's ward 3R pon kat situ jugak...


Ni lah dia si Baby Coki...
Alkisahnya, main lompat2 atas katil dgn abang2,
tersalah landing sampai tangan terlipat ke belakang...

3R muka cuak tengok tangan Baby Coki berbalut

Selesai melawat Baby Coki,
kami pon balik...
Lepak sekejap kat lobby hospital
sementara tunggu walid ambil kereta kat car park..







Memandangkan dah tengahari,
dan masa keluar rumah tadi tak sempat singgah sarapan,
kami singgah lunch pulak di Senibong...



kakak
Lepas makan nak terus balik rumah,
tup2 walid dapat plak call dari klien dia,
ajak jumpa kat Mc'Donal Perling Mall...
So daripada Senibong,
kami terus berdesup ke Perling pulak...
3R yang bangun awal pagi dah bergelimpang tido dalam kereta...

Sampai Perling Mall,
walid berdiskusi dengan klien dia kat Mc'D,
ummi & 3R mula2 lepak dalam kereta je
sebab masa sampai tu kakak & abang masih tido...

Bila semua sekali dah bangun,
kami berjalan2 cuci2 mata je kat dalam mall tu...
Mall ni kecik je,
dan takde apa yang menarik sangat dalam ni...
Ummi pon sebelum2 ni entah berapa kali je
pernah jejak kaki kat sini...



Ok...itu je diari kami sekeluarga utk minggu ni,
petang tu sampai ke malam 
kami berehat-rehat di rumah aje...

Perancangan asal macam nak keluar jugak malam tu,
cadangnya macam nak ke pasar malam...
Tapi 3R tiba2 nampak macam tak berapa sihat...
Tiga2 hidung berair
macam tanda awal nak kena selsema...
Sebelum melarat,
better dok rumah je lah..

Ok lah...
Jumpa lagi di lain entri ye...
Wassalam...