Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

06 November 2013

SEHARI DI LEGOLAND WATER PARK

Assalamualaikum pembaca sekalian...

Alhamdulillah...
Syukur pada Allah kerana mempertemukan lagi
kita semua di tahun baru...
Semoga permulaan tahun baru hijriah ini
akan membawa rahmat & kebahagiaan berpanjangan
untuk semua umat Islam...

Alhamdulillah...
Bacaan doa penutup tahun & awal Muharam haritu
dapat kami sempurnakan...

Tapi hanya buat di rumah je...
Di bawah pimpinan walid
dan turut disertai kanak-kanak bertiga tu...




Ok...berbalik semula kepada tajuk cerita...
Sempena cuti umum Awal Muharam haritu,
kami bawa 3R mandi-manda di Legoland...

Legoland Malaysia telah membuka taman tema airnya 
secara rasmi pada Oktober lepas...


Pada 5 November 2013,
kami sekeluarga pun pergilah ke sana...
Tak jauh pon Legoland ni dr rumah kami,
lebih kurang 10 minit jek...

Utk mereka yang berminat nak ke water park ni,
so ummi akan ceritakan secara detail
tentang preview dari awal sampai akhir ye...
Senang sket korang semua nak bajet ape2 yang patut

Tiket utk ke water park ni ummi beli secara online...
Pembelian tiket secara online lebih murah 
berbanding dibeli di kaunter...

Tiket boleh didapati di laman web ini...
Waktu kami beli tu,
harga tiketnye RM84 bagi dewasa (12-59 thn)
dan RM64 bagi kanak2 (3-11 thn)...
Utk pembeli tiket online,
tiket kena print siap2...
sampai sana nanti tinggal tunjuk aje...


Utk kami sekeluarga haritu,
kos utk tiket bagi 3 dewasa & 3 kanak-kanak
ialah RM455.00...
Mahal sket sebab bibik punya tiket ummi tak beli online...
Asalnya si bibik tu taknak pergi...
Entah macamana dah last minute dia nak pegi plak..
Tu yang tiket dia terpaksa beli kat kaunter...
 Ini total keseluruhannya...
  • Tiket walid : RM84
  • Tiket ummi : RM84
  • Tiket kakak : RM64
  • Tiket abang : RM64
  • Tiket adik : RM64
  • Tiket bibik : RM95

3R siap2 pakai swimming suit dr rumah..senang keje

Kami tiba kat sana seawal jam 9.30 pagi...
Keadaan sangat lengang masa tu...
Mungkin sebab masih awal pagi
dan mungkin juga ketiadaan pelancong dari negara jiran...
Kebiasaannya Legoland ni memang ramai 
pelancong asing especially dr Singapore...
So memandangkan haritu 
hanya Malaysia je yg bercuti,
maka tak terlalu ramai sgt la manusia haritu...



Utk ke water park ni,
entrance nye berlainan dgn entrance theme park...
Bila dh sampai ke main entrance ke theme park tu,
belok ke kiri utk ke water park...
dan akan lalu di hadapan Legoland Hotel...


Sesampai je di pintu masuk water park,
petugas akan terus scan bar code pada tiket
yang kite dh siap2 print tu...

Masuk2 je akan jumpe 
ruang utk sewa locker...
If korang nak simpan barang2 berharga bole la sewa locker ni


Kitorg tak sewa pon locker...
barang2 letak je kat satu sudut...
InshaaAllah selamat

Ummi & 3R

And tadaaa...
Huhh cuaca memang agak panas hari tu...
Kalau datang petang2 sket maybe best sket kot,
sebab bile ke petang tu cuaca akan makin redup...
Tapi memandangkan kat JB skarang ni
asal petang je hujan,
maka tu yg kami berangkat pagi2 tu...

Untuk kanak2 seusia umur 3R ni,
ada banyak jugak pilihan2 permainan utk dorg...
banyak slides yang sesuai utk dorg main...





Lepas dah puas main kat section ni,
kami gi main kat Built-A-Raft-River plak...


Yang ni macam biasa je la...
duduk jek dlm pelampung tu pusing2 sepanjang river tu...
Oh ye, sebut pasal pelampung,
kat dalam water park ni takleh guna pelampung sendiri tau...

actually ummi bawak gak pelampung 3R dari rumah...
Tapi masa sampai sana 
lifeguard kata takleh guna pelampung sendiri...

Sebagai ganti pelampung sendiri yang tak dibenarkan,
dorang ada sediakan life jacket utk kanak2 & dewasa...
So mandi guna life jacket je lah...


Lepas tu kami ke section wave pool plak...
Wave pool ni konsepnya kolam yang ada ombak la...
Tak besar mane pon kolam ni...
Ombak dia pon ala2 ombak rindu je...






Lepas dh berseronok,
kanak2 bertiga ni kelaparan la pulak...
So relax utk makan jap...






Tempat makan nye kat tepi wave pool tu je...
Kat tepi pool tu pon ada banyak tempat duduk...
Tempat duduk tu berbumbung...
Atau kalau korg nak lagi selesa,
bole sewa cabana...




Cabana ni merupakan sejenis khemah berbumbung...
Kat dlm khemah ni ada kerusi, safe box, kabinet & peti ais...
dan ada kipas jugak dlm cabana ni...
Harga sewanya RM300 utk sehari....

Lepas dh makan,
kami round2 la sekeliling water park tu...
Ada banyak juga permainan2 extreme utk dewasa...
Tapi ummi & walid tak main la...
Almaklum la laki bini penakut....

Di sini ummi tepekkan gambar2 
serta permainan2 menarik kat sini...
Bole la tengok2 ye...

Imagination Station

Joker Soaker

Wave Pool

Brick Blaster

Wave Rider

Red Rush

Twin Chasers





Slide Racers

 


 Lepas pusing2,
3R pon sambung mandi...
Layan gambar jom...



Walid & 3R

Ummi & 3R





 Kami berjimba kat sana sampai jam 1 petang...
kalau ikutkan 3R masih tak puas lagi,
tp disebabkan bahang mentari yg semakin terik,
kena jugak la paksa dorg balik...

Sebelum ke Changing Room,
kami ke Photo Booth dulu utk tengok gambar...
Kat water park ni ada banyak official photographer..
Dorg akan amik gambar2 secara kandid...
Atau kalau korang nak soh dorg amikkan gambar pon boleh...


Macam kami...
Kami soh photographer amik 
gambar kami sekeluarga di Wave Pool
berlatarbelakangkan tanda Legoland...
 
gambar ni ummi capture semula guna hp..gambar yg ori lagi clear,cantik & besar

 

 Bayaran utk sekeping gambar bersaiz 8R
beserta sekeping fail harganya RM50...
Standard la Legoland kan,
takde benda yang murah...

Pastu terus salin2 baju
dan bersiap utk pulang...
Di bawah ni gambar changing room dia...
Bersih & luas serta ada banyak bilik...


Seronok 3R sepanjang haritu...
Biasa lah kan,
budak2 peringkat umur macam 3R tu,
asal dapat jumpe air je 
memang seronok teramat la dorg....


 Sebelum balik,
kami singgah makan dulu di Medini Mall...
Medini Mall ni letaknya di kawasan Legoland juga...
Di sini ada bermacam2 jenis restoran & kedai2...
Korg bole pilih nak makan ala Thai, Japan,
masakan melayu & macam2 lagi...
Kami sekeluarga memilih utk lunch di Briyani's Restaurant...


 Sementara menunggu order sampai,
kanak2 bertiga ni pekena mini cupcake dulu
di House Of Mini...
House Of Mini tu kat depan restoran beriani ni je...




Selesai makan, kami pon pulang...
Masuk je dlm kereta...
maka terlena lah ketiga2 askar ni...
Bila dah sampai & angkat masuk dalam rumah pon
sorang pon tak terjaga...
huhhh lepak sungguh!!!


Keseluruhannya, agak berbaloi jugak la
ke Legoland Water Park ni...
Seronok tengok anak-anak happy...

Dan akhirnya tercapai sudah hasrat 3R 
nak mandi-manda di sana...

Kepada mereka yang ada membuat perancangan
untuk ke sana di musim cuti sekolah ni,
boleh la jadikan entry ummi ni sbg guide utk korg nanti...
Siap sedia je lah dari aspek perbelanjaan
sebab di tempat yg berkonsepkan international ni,
semuanya mahal2 belaka...
Air tin pon RM5 harganye...

Kalau korg perlukan hotel2 yg berdekatan,
boleh google saje ye...
Ada banyak juga hotel2 bajet yg berdekatan...

Akhir kata dari ummi...
Selamat bercuti & selamat bersuka ria
bersama keluarga....