Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

12 November 2013

HARI KE KLINIK...-3R BUAT UMMI STRESS-

Hari ni 12/11/13 kami ke KKIA Abd Samad...
Untuk pemeriksaan rutin 3R...
Sekarang ni appointment di klinik ni 3 bulan sekali...

Macam biasa,
pepagi buta lagi ummi dah kejut dorg bangun...
Semuanya kena buat awal sebab
appointment kami pada pukul 8 pagi...

Hari ni 3R betul2 menguji ummi lah...
Pagi ni semua nak suruh ummi yang buat...

nak mandi dgn ummi...
nak pakai baju dgn ummi...
nak sikat rambut dgn ummi...
nak pakai lotion dgn ummi....
pakai stokin, perfume, bedak...
semua nak dgn ummi...

Suruh buat certain benda dgn walid pon taknak..
Hadoiii ummi ni nak siapkan diri sendiri lagi,
nak gosok tudung lagi,
nak solat subuh lagi,
nak cari kad appointment lagi...

Oopsss...ini bukan merungut tau,
jauh sekali nak mengeluh...
Cuma nak cerita je ngan korang 
betapa kelam kabutnya nak menguruskan
kanak2 bertiga ni di pagi hari...

Selesai siapkan dorg,
ummi bagi dorg layan Disney Junior dulu
sementara tunggu ummi & walid bersiap...

Haihhh tetibe si adik melalak plak...
Puncanya????

"Abang langgar kaki adik..."

Hadaoiii la dik...
bukan langgar apa pun...
Masa memasing tengah tgk tv tu,
abang baring sebelah adik,
pastu kaki abang tercuit kaki adik...


Pastu nak memujuk si adik ni plak satu cerita...
Nak mintak berdukung!!!
Tanak dukung ngan walid..
tanak dukung ngan bibik..
Nak dukung dgn ummi.................................

Plan asal nak keluar rumah pukul 7.30 pagi,
supaya sampai sana dalam pukul 7.50 camtu...
Tapi disebabkan banyak sangat yang buat pe'el,
pukul 7.40 baru keluar rumah...

Sampai klinik dalam pukul 8.05 camtu,
haihhh nasib baik org belom ramai...
Dapat giliran no. 6...Alhamdulillah


Hari ni di klinik kami terserempak
dengan baby kembar 2...
Kecik lagi baru 4 bulan...
Fuhhh mak dia nampak kelam kabut sangat...
Masa nak timbang baby tu,
berpeluh2 mak dia...
Nak bukak baju baby ni,
baby sorang lagi dh menangis plak...
Pastu berkejar ambik tisu basah & diapers
sebab masa bukak lampin baby tu,
baby tu terkencing atas alas tempat timbang tu...

Hihiii...kesiannya...
Teringat dulu masa bawak 3R kecik2 baya tu,
camtu la kelibutnya...
Lepas tgk mak dia dah relaks sket,
masa tunggu giliran tu sempat jugak la 
ummi borak2 ngan mak si kembar tu...
Suka dia bila dapat tau 3R pon kembar...
Dia suka sebab tengok 3R dah besar,
dah pandai bawak diri...

Hihikkk...dulu ummi pon gitu lah,
bile tgk anak org dah besar,
dah pandai ckp & dah boleh jalan...
Mulalah rasa bila lah anak aku nak besar camni,
senang tak payah nak berdokong ke sana ke mari...

Tapi ni bila 3R dah besar,
selalu plak rasa rindu saat2 dorg kecik...
hahaha...
Masa borak ngn mak kembar tadi,
sempat jugak la ummi 
turunkan apa2 nasihat yang patut...
Sebab ummi tau memang dia kelam kabut sangat..
Lagi plak kembar dia tu baru 4 bulan..
Phewww memang tengah banyak ragam tu...

"Sabar ye...makin besar nanti makin senang jaga dorg"

hihiii...harap2 kata2 ummi tu 
boleh jadi penguat semangat utk mak dia...

Ok, berbalik pada cerita 3R di klinik,
sementara tunggu nama kena panggil,
bagi dorg sarapan roti dulu...
Memang gitulah rutinnya kalau gi klinik...





Tengah2 tunggu giliran ni,
si adik buat pe'el lagi...
Merajuk buat muka ketat!!
Bergaduh dgn abang lagi sebab berebut payung...
Tapi nasib baik dia tak melalak sekuat hati macam kt rumah td...
Kali ni dia buat muncung sedepa
dan keraskan badan dia tak bergerak2...

 
   Haihh hangin satu badan lah minah ni...
Ajak duduk tanak...dukung tanak...
Sudahnya ummi biarkan aje dia keras tercegat kat situ,
malas nak layan...
dah pujuk2 semua tak jalan...

Nasib baik la kejap aje dia buat pe'el camtu...
Lepas tu dh ok dh...dh bole senyum..

 
Alhamdulillah...
hasil pemeriksaan selama 20 minit setiap sorg,
semuanya dalam keadaan baik...
Cuma berat badan je kurang memberangsangkan...
huhuuu...

Disebabkan berat badan yg tak begitu ok,
nurse bagi multi-vitamins syrup
supaya selera makan bertambah
dan berat badan pon meningkat....

 
Settled semua urusan jam 10.00 pagi..

3R & bibik tunggu walid amik kereta

Selalunya lepas check up kami bawak 3r sarapan dulu,
tapi disebabkan harini cuaca kurang baik,
tapau aje sarapan utk dorg...

Alhamdulillah,
settled urusan untuk hari ini...
Temujanji seterusnya pada 4/2/2014 nanti, inshaa Allah..

Ok lah,
tu je update utk harini...
Jumpe lagi...daaa

2 comments:

Fara Fadzil said...

wahh..gigihnya menguruskan triplet dalam keadaan yang sedang mengandung..
mmg salute!tahniah!

nway, kalau tak nak stress lpas ni, tryler bcomplex shaklee..anti-stress, ada asid folic and energy booster. Mmg sesuai sangat dalam keadaan mengandung ni..insyaAllah :)

www.naturally-vitamin.blogspot.com

MamaFarah said...

hehehe..comel jer adik keraskan badan cam gitu..memang menguji kesabaran betul kalau wat perangai pagi2 kan..