Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

16 October 2013

CERITERA DI AIDILADHA

Assalamualaikum semua...
Rasanya masih belum terlewat utk
kami sekeluarga mengucapkan
Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua...
Semoga setiap amalan & amal ibadah kita semua
mendapat keberkatan & keredhaan dari Yang Maha Esa..

Ok...sedikit sorotan tentang aktiviti kami
di sepanjang aidiladha yang lalu ye....
Aidiladha tahun ini jatuh pada hari Selasa 15/10...
Alahai nyampah tol bila cuti umum jatuh selang2
ngan hari bekerja ni....

Ehhh...tapi tiba2 rasa macam bulan jatuh ke riba plak
bila walid suruh ambik cuti hari isnin tu...
Walid kata dia ada kes kat 
Mahkamah Melaka pada hari isnin tu....

Jom lah kite bawak anak2 jalan Melaka

 Waa waa waahhhhh...ini sudah bagus....
Kami sekeluarga ni memang teramatlah jarang
makan angin ke tempat jauh2 ni...
Kalau korang semua perasan,
selalunya kami bawa 3R makan angin sekitar Johor ni je...
Nak ke tempat2 lain yang jauh sket tu memang tak ade...
Hmmm nak buat camne kan...
terpaksalah redha dengan kepadatan jadual tugas suami...

So berbalik kepada cerita asal,
hari isnin tu ummi pon bercuti lah....

Pagi Ahad kami pon bertolak ke Melaka...
Tengahari tu kami pon selamat tiba ke Bandaraya Bersejarah,
dan lokasi pertama kami adalah di sini.......


Hihiii...3R ni semuanya pencinta haiwan..
Zoo Johor tu je dah berapa banyak kali dah ummi bawak dorg..
Tapi seperti mana yg umum sedia maklum,
Zoo Johor tu takde lah seluas Zoo Melaka...
Haiwan2 kat Johor pon tak banyak sangat...

So bila mereka dapat jejakkan kaki ke sini,
kemain seronot la memasing....
Lagi plak first time datang sini kan...
Excited lah masing2....
Jom layan gambar2 di Zoo Melaka jom...














Dah puas berjalan keliling zoo,
kami pon check-in ke hotel....
 Kami memilih Bayou Lagoon Park Resort Bukit Katil,
tak jauh dari kawasan Ayer Keroh...
Pilih area situ sebab senang walid nak ke mahkamah nanti...




 Masuk je bilik....
Terus mandikan kanak2 bertiga tu dulu...
Haihhh berlenja2 peluh masing...

 
Dah siap mandi...
kami rehat2 je dlm bilik
sementara menunggu petang nanti utk 
aktiviti mandi manda di pool...
Makan pon via room service je..malas nak turun


Lepas makan...
Kanak2 ni semua dipaksa tidur...
Sape tak tido tak bole gi swimming....
hihihi....


Petang tu pas kanak2 bertiga ni bangun...
terus siap2 nak ke kolam....
yippieeeeeeeeeee


Not bad la pool dia...
Sangat sesuai utk seisi keluarga...
Kolam dia ada 2 bahagian...
Jenis olympic size dan satu lagi jenis water park....









 Sampai ke lewat petang kami bermandi-manda haritu...
Tu pon setelah beberapa kali pujuk 3R ni soh naik...

Malam tu, walid ada discussion dengan client dia...
Kat coffee house hotel ni je...
Dalam kepala ni memang dah ada plan nak bawa 3R berjalan,
tapi disebabkan walid ada benda yg perlu dibereskan,
melepak dalam bilik je lah...

Tup..tup..tak sampai setengah jam dia meeting ngan client,
alih2 dia muncul jek kat bilik 
dan suruh bersiap-siap nak keluar jalan2...
waaa ini suda bagussss



Dan akhirnya, walid membawa kami ke sini....

-

-

-

-


 

Seronok sungguh 3R malam tu...
mana taknye, first time naik cruise menyusuri Sg Melaka..
Kat Jb mana nak carik benda2 camni...heheeee

Pas naik cruise, 
bawak plak dorg jalan2 area Bandar Melaka...
Tengok2 lampu kekdahnya....

Dah puas meronda dan makan2...
Kami pun pulang semula ke hotel..
tak boleh lewat2 malam sgt sebab esok walid nak keje...


*************************************************

14/10/2013...Melaka day-2...
Pagi tu seawal jam 8 walid dah ke mahkamah...
So lepas sarapan,
ummi terus bawa 3R ke swimming pool utk 2nd round...
Kasi dorg mandi puas2 sebelum balik....

Nasib baik urusan walid tak lama...
Lebih kurang kul 10 dah settle...
Kami pon terus siap2 utk check out...
hajat di hati macam nak sambung lagi 1 malam...
tapi memandangkan esoknya raya,
maka terpaksa la dibatalkan niat tu....
Tak sedap plak nak makan angin time2 raya...
macam orang takde keluarga plak...huhuuuu

Sebelum balik...
Last port kami jalan2 area Banda Hilir dulu...
Bawa 3R tengok2 tempat bersejarah....

















Alhamdulillah...
seronok sungguh Raniya, Raiyan & Raiyna...
walaupun kunjungannya dalam masa yang singkat,
tapi dorg ternyata happy sangat...

Kami selamat sampai di Jb pukul 5 petang...
Malam tu ke rumah Tokpa pulak
utk bantu masak2 apa yang patut...

Dan esoknya 15/10/2013,
alhamdulillah masih diberi kesempatan utk menyambut
Aidiladha bersama keluarga tercinta....
Ehemm...sejak pindah rumah baru ni,
raya camni syok tau...
sebab jiran2 pepagi lagi dah hantar juadah raya....hihikkk
 

Ok lah...
Panjang berjela plak entry kali ni....
Di kesempatan ini,
sekali lagi kami mengucapkan
Salam Aidiladha khas buat pembaca2 & followers
yang dihormati lagi disayangi....
Sekian, wassalam...