Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

23 September 2013

MENUNAIKAN HAJAT 3R

Assalamualaikum pembaca semua...

Sedikit imbasan tentang aktiviti kami minggu lepas...
Bersempena Cuti Hari Malaysia lah ni...

Alkisahnya anakanda 3R ummi ni dah lama
tak dibawa main-main air...
Masa duduk kat rumah lama dulu,
boleh katakan selalu sangat gi mandi-manda,
sebab kat kondo kami tu ada swimming pool
Pendek kata anytime boleh gi swimming...

Tapi sejak dah pindah rumah ni...
Jarang sangat dorg dapat beriadah
dengan aktiviti air....
kalau ada pun cuma mandi kolam kecik tu je la..
Tu pon kat bawah car porch rumah ni jek...





Alkisahnya...
dek kerana dah lama tak bawak dorg ni gi mandi-manda,
maka pada 15 Sep yang lalu,
walidnya pon berjanjilah nak bawak gi mandi laut...
Lokasinya kat area Tanjung Balau sana...

Pagi-pagi lagi ummi dah terjaga...
Bukan terjaga sebab excited ke ape..
Tapi terjaga sebab bunyi hujan & guruh di pagi hari...
Huhukkkk...

Dan cuaca di Johor Bahru pada hari itu memang 
amat tidak mengizinkan...
Hujan selebat-lebatnya dari Subuh membawak ke pagi...

Ok lah..apa2 pon kite buat sarapan dulu...
Bila semua bangun kang ape2 hal kita makan2 dulu...

 Tu diaa...
Spirals goreng je!!!
Versi pedas kebabomm utk ummi, walid & bibik..
Dan versi pucat lesi utk 3R yang tak makan pedas...

Pukul 9.30 pagi 3R pon bangun...
Gerimis mengundang masih lagi membasahi bumi..
Redha je lah...

Usai sarapan...
Tiba2 hujan berhenti...
Walid tanpa berlengah suruh ummi bersiap...
Dan dengan pantas ummi siapkan apa2 bekalan
yang patut dibawak utk picnic nanti...
Bibik plak siap2kan 3R....


Woot..woot..
Siap sudah bekalan utk picnic nanti...
Spiral goreng tadi banyak lebih, so belasah je tapau semua...
Nasi goreng butter kesukaan 3R bersama ayam goreng...
Dan jajan2 aneka rasa...hahaha

3R disiap2 kan pakai swimming suit...
Senang kang tak payah nak salin2...
Sampai kat laut kang terus mandi je...



Perjalanan dimulakan...
Cuaca pada hari itu benar2 bikin suspen...
Kat area JB dah tak hujan...
Tapi masuk je highway Pasir Gudang-Desaru,
derai2 mutiara itu turun membasahi bumi lagi....


Hmmm..takkan nak patah balik kot...
Redah je lah...
Dengan harapan bila dah sampai Tanjung Balau kang berhentilah ia..


Akhirnya kami pasrah...
Sampai je kat Tanjung Balau makin lebat pulak ia...
Jalan terus ke Desaru...pon sama!!!
Masuk pulak ke Batu Layar...sama jugak!!!
Pendek kata...macam2 pantai kitorang singgah,
tapi rengek cuacanya tetap sama...

Maka, alang2 dah sampai...
Kami teruskan aje perjalanan ke kampung walid...
Kampung Walid letaknya di Teluk Ramunia,
dah tak jauh dari lokasi kami terkandas tu....
Dalam remang gerimis yang tak berhenti,
kami pon teruskan destinasi...
Pulanglah kami di Kampung Masjid, Teluk Ramunia...

Bagi pembaca yang baru mengikuti blog ini,
dulu sewaktu arwah bapa & ibu mertua masih ada,
mereka tinggal di kampung tu...
Sejak kedua2 nya dah dijemput Ilahi,
maka tinggallah rumah pusaka tu
dihuni oleh abang walid yang ke 4...

Sementara tunggu hujan berhenti,
3R ummi biarkan dengan aktiviti mereka sendiri...
Jam 5 petang, Alhamdulillah...
Hujan berhenti!!!!!


Ok cun!!!
Dengan pantas soh 3R masuk dalam kereta...
Start kereta, terus cari destinasi...
nak patah balik ke Desaru, hari dah petang...
Nak pusing ke sana je dlm 20 minit...
So sudahnya cari port kat area kampung walid tu je...
Kampung walid tu banyak jugak kawasan yg sesuai utk mandi,
tapi pantainya tak la secantik kawasan Desaru tu...
Takpe la...cantik ke tak cantik ke...
Yang penting dapat tunaikan hajat anakanda bertiga tu...

erk abang!! ummi baru perasan rambut abg dh tebal sgt..nnti kite trim ye

3R dan Bibik Yaya

Raniya & ummi

Raniya

3R & walid


Alhamdulillah...
Tercapai jugak hasrat kami hari tu...
Walaupun tak dapat lama,
tapi cukup seronok & memadai utk kami...


Ok..itulah serba sedikit yang ummi dapat kongsikan...
Syukur Allah izinkan untuk ummi
melunaskan hajat 3R nak mandi laut...
Anak-anak seronok...Ummi pon seronok!!!

Jumpa lagi...wassalam