Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

21 August 2013

CERITA RAYA 3R

Assalamualaikum semua...
Rasanya masih belum terlewat utk ummi
ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri
buat pembaca2 dan followers blog yang budiman...

Entry kali ni nak bercerita tentang hari raya kami...
Tadaaa....


Owh...abaikan wajah2 monyok tu ye...
muka2 ketat di pagi raya tu adalah 
disebabkan kekurangan tidur...
Hari last puasa tu kami kat rumah Tokpa...
Tolong kemas2 rumah & siapkan juadah raya...
3R lak dok leka main bunga api
sampai ke malam dengan sepupu2 nya....
Balik rumah dekat pukul 1 pagi...
Tu yang semua monyok tak cukup tdo







Pagi raya tu sebagaimana kebiasaan,
lokasi pertama kami di rumah Tokpa...
Bagi mereka yang baru mengikuti blog ni,
Tokpa tu bapa umi
merangkap atok kepada 3R :)

Alaaa...gambar2 kat rumah Tokpa takde la...
Sebab ummi terlalu sibuk kat dapur masa tu...


 Kat atas tu gambar sebelum keluar ke rumah Tokpa...
Yang 2 orang muka monyok,
lagi sorang dah terbaring dalam kereta...
Masing2 tak cukup tido,
tapi nasib baik dorang tak meragam sangat....
Mood kira ok2 je la....

Selesai di rumah Tokpa,
kami ziarah moyang-moyang 3R plak...
Moyang2 yang dimaksudkan ni merupakan 
nenek2 kepada ummi...
Nenek belah papa masih ada,
nenek belah arwah mama pon ada lagi...
Nenek belah papa lokasinya di Pontian,
nenek satu lagi di Mutiara Rini JB....
So berangkat la kami pagi tu...
Dari Bandar Baru Uda ke Mutiara Rini,
dari Mutiara Rini ke Pontian....



Standard la budak2 ni kalau dah sampai kampung kan...
Mana reti nak dok dalam rumah...
Sebok ajak main kat luar...
Tu yang sampai2 je ummi terus tukarkan baju masing2...
Risau plak nak biarkan dorang berlari ngan baju kurung tu...


Raniya & Raiyna with cousin, Putri


Esoknya, di hari raya kedua...
pagi2 lagi kami dah keluar beraya...
Hari tu plan nak beraya ke kampung walid plak
di Kota Tinggi Johor...

Sebelum ke Kota Tinggi,
kami singgah beraya ke rumah jiran sebelah dulu...
Jiran sebelah kami ni warga emas...
Haji Jalil namanya...
3R panggil Tok Aji & Nek Aji...
Suami isteri baik orangnya...
Dorang layan 3R macam cucu dorang sendiri...
Dorang ni org Singapore,
so anak2 & cucu2 semua kat Singapore,
jarang2 balik sini...
Tu yang dorang suka sgt melayan 3R ni...

beraya rumah tok aji

Settle beraya rumah Pak Aji,
kami teruskan perjalanan ke Kota Tinggi...
Fuhhh banyak rumah tol berjalan hari tu...
Takyah citer detail satu persatu lah ye...
Jom tengok gambar je...
































Ok...itu lah highlight entry raya kali ni...
Hari2 yang selebihnya tu
kami banyak attend open house, beraya
dan kadang2 bawak 3R jalan2 area JB je...
Ummi ngan walid pon cuti tak lama...
Cuti sampai 13hb tu je...

Ummi tepek sekali la gambar2 3R di sepanjang
Syawal ni ye...gambar2 random je ni...
Ni semua gambar2 raya di sepanjang tempoh
ummi & walid bercuti....






Oopss..raya2 pon sempat ke Legoland...
Ni gegambar kat Legoland pada hari raya ke 6....



















Lepas ummi & walid dah naik keje...
Takde berjalan ke mana pon..
Beraya ke rumah kengkawan rapat je...
Tu pon semua kt area JB jek...







Ok...dah la kot..
Rasa mcm banyak gile tepek gambar arini...
Kira ok la tu kan...
Uols semua pon lagi suka tgk gambar drp
membaca entry panjang berjela kan??

Ok lah...
Rasanya cukup la takat ni...
Ada rezeki kite jumpe lagi di lain entry ye...
Wassalam

4 comments:

Rosniena said...

samalaa rambut dgn my twins, kerinting2

mama ila said...

comel2 Nye baju raya si kembar..suka tengok keletah diaorg..sangat comel!! =)

BondaKchaq said...

best tgk pic triple nie.. so cute..

shaliza said...

Selamat Hari Raya...