Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

31 July 2013

BELAJAR SOLAT

Sekarang ni ummi sedang melatih 3R belajar solat..
Pendekatan yang ummi cuba buat sekarang
ialah dengan menggalakkan mereka
solat bersama-sama setiapkali ummi & walid bersolat...
 

Dengan kanak2 yang umurnya belum masuk 3 thn ni,
jangan harap le nak suruh dorg khusyuk..
Baru berdiri tak sampai seminit,
dorg dah sibuk dengan aktiviti sendiri...
Berbual la, bertolak-tolak la, berkejar-kejar la...
Padahal dah banyak kali pesan,
mesti ikut ummi/walid solat sampai habis...
Ikut pergerakan yang ummi/walid buat...

Ummi sebenarnya tertarik dengan pendekatan yang dibuat
oleh Wardina Safiyyah dalam mendidik anak2 nya bersolat..
Sangat kagum melihat kesungguhan dia 
dalam mendidik anak-anak bersolat...

Ini antara tips yang diamalkan Wardina dalam
mendidik anak-anaknya bersolat :

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal – kena make sure – every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat 

2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together….kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) -lepas solat time tu lah peluk cium, senyum – i always kiss her at the head and say “Barakallahufiha” Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah….make her never miss her solat Ya Allah…..kuat2 bagi dia dengar….
ps:- kalau kena amik cuti ambillah – bukan waktu exam je amik cuti – buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! “mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!”

3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us… how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah…..TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat…acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat….itu semua kerja SETAN! Fight them off….! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that….we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat…..

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal – DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember – and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok…but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah….tadi memang datang lambat…i was loking for her..and guess what????
She was actually praying her Asar prayers…sorang je kat dalam surau tu….i wanted to pengsan and cry…she did all by herself…. i pun told her how happy and how proud i was of her…i tanya dia kenapa? dia kata “Amna ingat apa Ummi cakap”…..cair nya hatiku ini.
Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia….and called nenek at Australia…now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

Sekarang ni,
memang menjadi kewajipan 3R untuk solat bersama-sama ummi/walid
Kanak-kanak ni hatinya terang,
cepat tangkap apa yang mereka selalu buat & selalu dengar...
Macam 3R ni,
walaupun kadang2 nampak macam main2 time solat,
tapi dorg dah boleh baca Al-Fatihah
dan beberapa surah lazim yang biasa dorg dengar dalam solat...
Baca dengan lancar tu tidak la...
Tapi kalau kita mulakan ayat,
dorang dah boleh sambung sikit-sikit....
Itu pon bagi ummi merupakan satu perkembangan
yang positif jugak....


Si Abang pulak,
sekarang ni walid dah latih bawak dia Solat Jumaat di masjid...
 

Memula was-was gak nak bagi dia ikut..
Bukan apa, takut dia merayap sorang2 time walid solat,
atau takut dia bising2 & mengganggu jemaah lain...
Tapi Alhamdulillah,
kali pertama walid bawak,
walid kata dia ok...
Duduk diam je tak bergerak2 dari tempat solat...
Lagipun 3R ni kan semuanya memang jenis anti sosial...
Penakut dengan orang...
So memang dia tak bergerak ke mana2 lah kat dlm masjid tu...

Setakat ni dah 4-5 kali jugak la dia ikut walid ke masjid...
Setiapkali balik dari masjid,
dia berlagak la kat Kakak ngan Adik...
Nanti dia cerita macam2 kat Kakak ngan Adik
apa2 benda yang dia nampak kat masjid...
Ada orang jual buku la...ada budak main lari2 la...
Macam2 lah cerita dia...
Yang anak dara 2 orang tu mendengar je lah...
 
Bulan puasa ni,
ada jugak lah 3R join solat tarawih...
Kami anak beranak solat tarawih kat rumah je....
Tapi dorang takdelah ikut sampai abis,
biasanya separuh jalan je masing2 dah hilang...
 
 
Ok lah...
Rasanya sampai sini je utk kali ni...
Sebelum ummi mengundur diri,
maaf kalau ada yang kurang senang dengan entry ni...

Bukan apa, 
risau pulak takut ada yang salah anggap dengan entry macam ni...
Takut pulak ada yang kata
macam bagos nak cerita kat orang pasal anak solat...

Tapi terpulanglah...
Yg pasti semua orang nak bagi pendidikan yang terbaik
untuk anak-anak....
Ummi pon tak terkecuali
dan ummi pasti anda juga pon begitu...
Salam Ramadhan Al-Mubaraq

5 comments:

BondaKchaq said...

i like... Syabas ummi dapat didik ana3 solat di awal usia... Alhamdulillah..

Fifi Nadhrah said...

bagus.. fifi suke.. nanti ufairah pon fifi nak ajar dari awal..

MamaFarah said...

wah bestnya..paling seronok kan anak2 dah pandai baca fatihah..rasa sejuk je dengar walaupun x selancar..nak laju jer..hahaha..ala,bukan tujuan kita nak nunjuk2..ini untuk kenangan jugak..saya pun suka cara wardina tu..lagi satu anak2 saya sibuk dgn telekung yang cantik jer..siap suh bawak setiap kali lik kampung..nak semayang ke nak tunjuk kat atuk nenek telekung tu..hehehe.bebudak katakan.,..

Anugerah said...

Terima kasih, Perkongsian yang bagus terutama bagi pembaca yang bakal ada anak n yang dah sedia ada anak tapi belum melaksanakanya...Harap saya pun blh laksanakannya nanti...

Salmi Khairil said...

comelnya diaorang..moga kami juga dikurniakan anak2 yang soleh dan solehah..amin