Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

29 March 2013

MINGGU DEMAM

Assalamualaikum semua...
Alhamdulillah..bertemu lagi kita di sini...
Selamat datang diucapkan kepada new followers/readers..
Ehh ummi sebenarnya tak kisah pon 
sama ada anda semua jadi followers blog ni atau tidak...

Macam yang pernah ummi katakan sebelum ni,
tujuan ummi menulis di sini adalah sebagai satu medium
utk ummi mengabdikan setiap detik & kenangan bersama 3R...
Kiranya macam diari 3R jugak la...
Sebab tu ummi tak kisah & tak pernah paksa sesiapa jd follower...
Tapi ummi takkan lupa mengucapkan setinggi penghargaan
& terima kasih kepada mereka yang masih setia
mengikuti blog ini & telah menjadi follower...
Terima kasih sgt2...
Kepada silent reader, setinggi2 penghargaan
utk anda semua juga....

Ok lah...
hari ni 29 Mac 2013,
sekejap je dah nak masuk bulan April kan?
Minggu ni sebenarnya ummi baru naik kerja...
Minggu lepas bercuti straight 5 hari...

Makan angin???
Owhhh tidak sama sekali...

-



-



-



-



-

ok...org demam buat peace..yg dua lg senyum pon tak larat

Ye...tiga2 demam serentak!!!
Tak tau la apa puncanya,
tapi yang pastinya di sepanjang minggu lepas
sehinggalah ke minggu ini,
rata2 status yang dikeluarkan kawan2 di facebook
semuanya berkisar pasal anak demam...
Ooo kiranya memang tengah musim lah ni...
Faktor cuaca yang tak menentu rasanya...

Dan sebagaimana biasa,
bila dorang demam,
sudah pastilah kami akan bawa dia ke PSH..
Utk mereka yang tinggal di luar kawasan JB,
PSH tu singkatan dari Puteri Specialist Hospital ye anak2...
Dan setiapkali dorang tak sihat,
memang takkan sah kalau tak jumpa 
doktor kesayangan dorang tu...
hihii...Dr ismail!!!

Budak bertiga ni memang dah serasi & dah biasa dgn Dr Ismail..
Mana taknya, doktor ni dah rawat dorang
sejak dorang semua umur 7 hari lagi...
Setiapkali jumpa doktor ni,
perkataan yg pertama keluar dari mulut doktor ni :

Ehhh...dah besar laa!!!

Mana taknye, first time doktor tengok dorg dulu,
tapak kaki masing2 sebesar 2 jari je...

ni lah gambar masa first time gi check up ngn Dr Ismail

Maka pada 18/3/2013 hari tu,
kami pon bawak la 3R ke PSH...


Dr Ismail kata demam biasa...
Cuma Abang je yang tekaknya merah & bengkak,
macam simptom nak kena tonsilitis atau tonsil...

Selesai check up 3R,
doktor suruh buat blood test & ambil spesimen lendir hidung
utk uji samada ada jangkitan virus influenza atau tidak...
Sebab katanya rata2 kanak2 di kawasan JB sekarang
ramai yang dijangkiti virus tu...

Maka kami pon buatlah semua prosedur tu...
Ambik darah sikit je,
kat hujung jari je...
Kakak & Abang steady je tak nangis tak apa...
Tapi budak manja yang sorang lagi tu...
haihhh si Adik la tu...
Menangis macam nak kena amik darah 1 tabung!!!!

kakak

abang

adik
 *ok, abaikan mulut2 yang comot tu..
Mulut comot sebab masing2 amik darah sambil makan biskut tiger...

masing2 jari tak boleh turun...
Alhamdulillah, hasil ujian2 tu,
tiada sebarang virus merbahaya...
hanya demam biasa je...
Maka bermulalah rutin ummi sebagai 'suri rumah' minggu tu...

Masak bubur, bagi ubat, baju kena muntah,
orang tu merengek,orang ni menangis,
kang yang sorang lagi pulak nak dokong....
Tengah lap muntah orang ni, yg sorang lagi pulak muntah...

Biasalah budak2 ni kan,
bila sakit atau demam,
mana nak dengan orang lain...
Semuanya nak ummi jugak....

Ummi dah macam main 'bonggo' (sila sebut mcm ajis satar ye)
bila masing2 nak tidor sebab tiga2 mintak didodoi...

Sepanjang minggu tu dorang demam on-off...
Sekejap kang ok boleh main2..
Tengah main2 nanti tiba2 suhu badan naik...


Kekadang tengah syok dorang main...
nanti tiba2 dorang baring termenung...
Haa masa tu memang sahlah suhu dah naik mendadak...
Pendek kata ummi memang tak boleh leka...
Setiap 15 minit kena pantau suhu badan dorang...

Alhamdulillah...
Kakak & Abang demam dalam 3-4 hari je...
Si Adik pulak yang melarat tak baik2...
Dia ni kalau demam memang ummi risau sikit,
sebab lazimnya akan effect pada bronkitis dia tu...



Dan Adik plak bila demam...
Tahap ngada-ngada dia pon naik jugak...
Over manja sket minah sorang ni...
Nak berkepit 24 jam, nak mkn ubat ada angin dia,
nak makan nasi kena pujuk2 & paksa2...
Silap cakap & silap paksa sket kang..meraung la pulak dia!!!
Tak macam kakak & abang...
Kakak & Abang makan saman sket...

Memang betul pon sebagaimana yang dijangka...
Masa Kakak & Abang dah sihat,
adik masih lagi batuk teruk & demam...
Masa hari Sabtu 23/3/2013,
kami siap bawa dia gi klinik lagi 
sebab kesian sangat tengok dia batuk teruk sepanjang hari tu...
Nak pergi PSH, malas plak sebab hari Sabtu Dr Ismail tak ada...


Bawak adik sorang je masa tu...
Kakak & Abang tinggal kat rumah...
Lagipon Kakak & Abang baru baik demam,
malas plak nak bawak dia ke klinik,
nanti terdedah plak dengan macam2 penyakit....

Alhamdulillah...esoknya kesihatan adik bertambah baik...
Dah tak demam lagi...
Tapi batuknya tu masih lagi ada sikit2...

Bila semua dah sihat,
lega betul rasa hati ni....
Tengok dorang happy bermain2, makan pon dah ada selera...
Syukur Ya Allah...


Itulah serba sedikit catatan di minggu lepas...
Haihh agaknya masa kita semua kecik2 dulu,
macam ni lah perasaan mak bapak kita bila kita sakit kan?
Rasa risau, tak lena tidur, tak lalu makan...
Kalau boleh biar Allah pindahkan penyakit tu pada kita...

Syukur Alhamdulillah,
sekurang2nya ini hanyalah ujian kecil buat kita...
Tak dapat bayangkan bagaimana ibu bapa yang diuji
dengan penyakit anak2 yang kritikal...
Tabah sungguh hati mereka...

Ok lah..
Rasanya sampai sini saja coretan utk hari ni...
Kita berjumpa lagi di lain entry 
dengan cerita2 3R yang lain ye....
Jumpa lagi, wassalam...

8 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, kesiannya diorang demam. take care sis! semoga anak2 akak membesar dengan sihat dan berjaya. suka sangat tgok diorang!

greenveined said...

semoga triplets sentiasa sihat dan ceria!

Mar Maria said...

alhamdulillah dah sihat pun 3R..urm..betul tu sis,pada parents yg diuji dgn ada ank pyakit kritikal tu xtaw mcmne lah feel dorang kan..yg pasti lagi lah hebat feel dorang kan..

Anonymous said...

I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get set up? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
I'm not very web smart so I'm not 100% certain. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Many thanks

my site; レイバンサングラス

mamafarah4 said...

patutlah sunyi sepi..3R demam rupanya.. samalah dgn anak2 saya..yg kecik pun baru keluar wad..kalo anak demam kita pun rasa nak demam tapi kuat2kan juga diri ni..

Anonymous said...

Heya i'm for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

Also visit my blog; レイバンサングラス 激安

Fifi Nadhrah said...

da sihat da 3r?

Anonymous said...

Pretty part of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital
to assert that I acquire in fact loved account your weblog posts.

Anyway I will be subscribing in your augment or even I fulfillment you get admission
to constantly quickly.

Check out my webpage; kitchen in northern virginia