Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

02 January 2013

HELLO KITTY FAMILY THEME PARK

Hai semua....
Back dated entri lagi...
Walaupun dah masuk tahun baru..
Alasan macam biasa ye...BUSY!!!
hehehehe...

Oh ye..
Selamat Menyambut Tahun Baru 2013 kepada semua ye..
Semoga anda sekeluarga
terus dikurniakan kebahagiaan dan kesejahteraan
di dunia dan akhirat...

20-12-2012 hari tu kami bawak 3R ke sini,
 Hello Kitty Family Theme Park (HKFTP) di Nusajaya JB..
Tempatnya tak jauh dari Legoland...

Umum sedia maklum yg tempat ni merupakan
salah satu tarikan baru di Johor Bahru..
Maka kami pun tak lepaskan peluang berkunjung ke sini..

Kami ke sana bersempena cuti umum di Johor..
Cuti sempena Hol Almarhum Sultan Johor..

Sebagaimana yang dijangka,
memang agak ramai orang hari tu...
Rata-ratanya rakyat Johor je la
sebab negeri2 lain tak bercuti..
Oh ye..sebelum cerita panjang,
meh ummi cerita skit pasal konsep tempat ni ye,
senang nanti nak jadikan rujukan
sekiranya ada perancangan nak bawa anak2 ke sana...

Tempat ni terletak dalam sebuah bangunan 5 tingkat
yang dinamakan The Little Red Cube..
Masuk aje di tingkat bawah sekali,
ada deretan2 kedai yang menjual macam2 benda...
Ada restoran2 & kedai2 cenderamata...
Tapi masa kami pergi tu,
kebanyakan kedai masih dalam construction lagi
dan masih belum beroperasi...
Di bahagian hujung tingkat bawah tu,
ada kaunter tiket utk masuk ke HKFTP tu...
Di tingkat 2 terletaknya Sanrio Hello Kitty Town..
Nak masuk dalam tu kena bayar RM50..
Dalam tu banyak aktiviti yang berasaskan karektor kartun Hello Kitty..
Kat tingkat 3 dan  4 pulak ada The Little Big Club..
Dalam tu ada macam2 aktiviti permainan 
yg berasaskan karektor kartun seperti
Barney & Friends, Pingu, Bob The Builder,
Thomas & Friends dan Angelina Ballerina...
Nak masuk ke tingkat 3 & 4 tu kena bayar RM50 jugak..
Itu je lah tempat2 yang ada dalam tu...
Sekiranya nak masuk ke semua tempat,
anda hanya dikenakan bayaran RM85...
Kami yang baru pertama kali menjejakkan kaki ke situ
terpaksa bertanya banyak soalan dengan budak kaunter tiket tu..

Tanya punya tanya punya tanya,
pekerja kaunter tu cadangkan kami masuk ke The Little Big Club..
Sebab katanya,
The Little Big Club sesuai utk 3R,
sebab aktiviti2 permainan dalam tu 
boleh disertai oleh orang dewasa..
Kalau kat Sanrio Hello Kitty Town tu pulak,
aktivitinya lebih kepada kanak2 yang dah
besar & dah boleh buat aktiviti sendiri...
So kami pun beli lah tiket masuk ke The Little Big Club tu...
Oh ye, sekiranya anda ada Annual Pass Legoland,
anda akan dapat 10% diskaun..
Bermakna hanya bayar RM45 sahaja...
Untuk 3R, dorang masuk free
sebab hanya kanak-kanak 4 tahun ke atas saja dikenakan bayaran..
Bayaran utk kanak-kanak pun sama mcm org dewasa ye puan2..

Ehh..meh tengok gambar dulu jom!!!
Ni gambar2 masa kat kaunter tiket...




ok..pas dh bayar tiket,
terus je naik eskulator utk ke The Little Big Club..


Mula-mula akan sampai ke tingkat 2 dulu
yg menempatkan Sanrio Hello Kitty Town...

Kakak & Adik dah mula excited bila nampak entrance ni..
Maaf ye anak-anak..
Kita tak masuk kat sini..
Kita masuk yang atas lagi....

Naik lagi satu eskulator,
sampai lah ke The Little Big Club...
Hoyehhh!!!


Kami berlegar-legar di tingkat 3 dulu..
Kat situ ada ruang permainan utk
Barney & Friends, Pingu, Bob The Builder,
Thomas & Friends dan Angelina Ballerina...
Kat tingkat 3 ni,
kami banyak ambil peluang untuk bergambar je...


Naik ke tingkat 4 pulak,
kat sini best sket sebab banyak permainan...
Menariknya,permainan2 kat sini
boleh disertai oleh ibu bapa juga...

Mula2, kami naik keretapi Thomas & Friends dulu...


Lepas tu, naik Bertie The Bus pulak...


Syok jugak la naik benda ni
sebab dia pusing tinggi2 sampai ke atas...
Untuk 3R yang belum pernah merasa naik benda2 camni
memang best la...

adik & walid masa tengah beratur nak naik Bertie The Bus
Pas naik bas, kita naik helikopter pulak...
Heli ni pon ummi & walid bantai naik sekali...


Lepas tu pi main Windmill pulak...
alaa buaian pusing2 macam kat fun fair tu lah...


Tu je lah permainan2 yang kitorang naik aritu..
Sebenarnya ada banyak lagi,
tapi benda2 ni je lah yang bersesuaian dengan 3R..
 Benda2 yang lain tu kami cuma jadi penonton je...

Dah puas berjalan kat tingkat 4 tu,
kami lepaskan 3R main2 kat playland Barney & Friends...
 So berlari-larilah mereka bertiga kat situ...




Dekat satu jam jugak la lepaskan dorg main kat situ...
Sampai la semuanya dah kepenatan...


Bila masing2 dah merengek hukk hekk hukk hekkk..
Penyelesaiannya balik je lah...
Sebelum balik,
singgah shopping dulu kat tingkat bawah sekali...



Huhhh..shopping la sangat!!!
Tshirt Hello Kitty...RM158!!!
Beg Hello Kitty...RM129.90!!!
Bagpack Thomas & Friends...RM149.90!!!
Pegang itu harga beratus..
Pegang ini harga beratus..

Sudahnye......

-

-

-


Nahhh..RM26.90 setiap satu!!!
Angelina utk Adik..
Bob The Builder utk Abang..
Barney utk Kakak..



Kesimpulannya...
3R boleh dikatakan happy la berjalan kat sini..
Budak2 bawak berjalan kat mana2 pon hepi kot...
Pendek kata,
tempat ni memang sesuai untuk keseronokan
seisi keluarga....



Ok...jumpa lagi di lain entri..
Assalam

5 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak. selamat tahun baru! bestnya budak2 ni pergi jalan2 ye.. mahal juga kan nak masuk. silap2 makan ribuan ringgit gak kalau pergi satu family. hihih

mama ila said...

best kann kat situ..ramai jugak blogger yg post n3 pasal tempat nie...nak pergi jugak!! hihih..tapi lum ada peluang =)

Fifi Nadhrah said...

nak pergi.. tapi anak kecil lagi.. baru nak masuk setahun.. tunggu besar sikit boleh la kan..

citarasa rinduan said...

sweeett
sis xada annual past legoland. ruginyaa

Destina said...

nmpk menarik...anak saya peminat thomas & friends. tq for info ye.