Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

25 January 2013

ERTI MAULIDURRASUL BAGI 3R

Assalamualaikum semua...
Bertemu lagi kita di entry seterusnya...

Mood nak ke office arini macam suam2 kuku gitu kan...
Mana taknya, 
semalam dah bercuti,
ari Isnin ni cuti lagi...
So semangat nak bekerja di hari Jumaat 
yang mulia ni macam kureng sikit la...

Semalam bersempena cuti Maulidurrasul,
kami sekeluarga tak ke mana2 pon,
hanya melepak di rumah papa di Bandar Baru Uda...

Seronok semalam bilamana 
semua adik-beradik ummi ada sama...
Adik-beradik tak ramai mana pon,
4 orang je...
dan semuanya menetap di JB...
Tapi kadang2 walaupun semuanya duduk dekat2,
jarang2 kami dapat berkumpul bersama
lantaran masing2 sibuk dengan urusan masing2...

Pagi semalam semasa on the way nak ke rumah papa,
kami lalu depan Masjid Abu Bakar...
Masa tu terserempak dengan 
Majlis Perarakan & Selawat bersempena hari maulid...

Seronok dan terharu sangat tengok suasana tu...
3R sebagaimana biasa 
akan mengeluarkan macam2 soalan bila
nampak sesuatu benda yang baru macam tu...

kakak : orang tu buat apa ummi?

ummi : dorg tengah selawat...
hari ni kan birthday Nabi Muhammad..

adik : happy beday yu yu eh ummi?
(happy birthday to you eh ummi?)

ummi : birthday Nabi Muhammad,
kan ummi selalu cerita pasal Nabi Muhammad...
Dia kan nabi yang paling Allah sayang...
Kita pun kena sayang dia jugak...
Kena jadi baik macam dia...
Kena selalu selawat utk dia...
Nanti Allah pun sayang kita jugak...

kakak : oooo beday Nabi Muhammad

Dan pada ketika itu mereka bertiga
hanya terdiam dan seolah-olah faham
dengan apa yang ummi cakap...
Alhamdulillah...

Setibanya di rumah Tokpa,
macam biasa lah 3R akan habiskan masa
yang ada dengan main main main main...
Kena pulak sepupu2 dorang
Abang Syah, Kakak Puteri & Kakak Mia
rajin melayan....
Lepas main tu sambung main ni...
Lepas main ni sambung main tu...
syok ek jadi kanak2...
Takyah fikir apa2, asyik main aje...

Masa dok peratikan 3R main basikal dengan sepupu2nya,
tiba2 plak terdetik di fikiran walid
untuk belikan basikal buat anak-anaknya...
Lagipon bila datang rumah Tokpa.
3R selalu akan berebut
nak main basikal si Kakak Puteri tu...

basikal Kakak Puteri

 
Maka walid pon menyuarakan hasrat
utk belikan 3R basikal...
hmmmm walid kan..
dia kalau dah terlintas dalam fikiran dia nak beli sesuatu,
dia tak boleh tangguh2 lagi dah,
jam tu jugak dia ajak ummi pi cari basikal...

Kami pergi round carik basikal 
di sekitar kawasan Bandar Baru Uda...
Makanya semalam cuti umum kan,
kedai2 yang kami aim semuanya tutup...
Jalan punya jalan sudahnya ada satu kedai basikal
yang bukak kat Taman Perling...
Punyalah jauh beround dari BBU ke Perling...
Nasib baik 3R tak ikut...
Kami pergi bertiga je,
ummi, walid & abang ummi yang sulung
yang 3R dok panggil Payong (Pak Long)...



Hahhh tu lah dia hasil tangkapan semalam...
Warna merah utk abang,
warna pink utk 2 anak dara tu....
Dekat2 nak sampai rumah,
ummi dah standby dengan kamera henfon,
nak capture reaksi 3R bila dorg nampak basikal2 ni...

wajah terpinga2 mereka..macam tak caya walid bawak balik basikal



Hihihi...
Seronok pulak tengok muka terkejut dorg tu...
 Sebenarnya dorg memang tak tau pon
yang kami keluar utk beli basikal...
Lagi pulak masa nak keluar rumah sebelum tu
walid cakap semua tak payah ikut,
walid, ummi ngan Payong nak pergi work...
So dorg memang tak jangka langsung la kot
ada surprise macam ni...hehehe


 
 Makanya semalam memang sehari suntuk la
dorang dok main basikal ni...
Masa Tokpa balik dari surau,
Tokpa pon tegur la,
"waaa semua dapat hadiah basikal ye?"

Dan dengan confidentnya si abang menjawab :
"hari ni kan birthday Nabi Muhammad,
sebab tu walid kasi hadiah basikal..."

 Errkkk????
Ada kena mengena ke?
Ok fine...ternyata mereka belum begitu faham
tentang konsep Maulidurrasul...
Yang dorg tau, asal sebut birthday mesti ada hadiah...
 
Oh ye...lupa plak nak selitkan cerita...
Petang semalam sempat Tokpa trimkan rambut si bujang ni..
Si abang ni rambut dia dah panjang sket,
so kat tepi2 tu dah bergentel2...
Tokpa biasalah...
Dia bukan boleh tengok cucu dia rambut camtu...

 
 Kami melepak kat rumah Tokpa sampai ke malam...
Bila dah ramai2 berkumpul tu,
budak2 dengan aktiviti mainnya..
orang tua pulak tak abis2 dengan aktiviti makan2nya...

Ok lah...sekian saja entry utk kali ini...
Wassalam...





8 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, comelnya budak2 ni. takpelah, janji dia tahu birthday Nabi Muhammad tu. hehe. bestnya main basikal baru. hihi

*Salam Maulidur Rasul buat akak dan keluarga :)

Misz Pinkie Winkie said...

wah..bestnya dapat basikal...suker lah tue

Anonymous said...

hahaha lawak betul...diam rupanya ingat besday die kot...
abg2..."ooo arini kan besday nabi Muhammad"
so dorang dapat hadiah heheh...

mama ila said...

wahhhh...dapat hadiah basikal sorang satu ek..hihi...

Fifi Nadhrah said...

syoknye dapat basikal.. nanti ufairah besar sikit saye pon nak carikan ufairah basikal la..

Wanie Zaini said...

alolo comel nyer men pluk2..hehe..

Anonymous said...

After I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added-
checkbox and now whenever a comment is added I receive four
emails with the exact same comment. Is there a way you are able to remove
me from that service? Thanks!

my web blog :: buy twitter followers

Anonymous said...

For the reason that the admin of this site
is working, no hesitation very soon it will be renowned,
due to its quality contents.

Look at my web blog :: cheapest california auto insurance