Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

21 January 2013

ADIK RAIYNA NEB LAGI

Assalam semua...
Cerita pasal Raiyna & nebulizer nya lagi...

Pada malam16/1/2013 yang lalu,
kami bawa adik ke emergency ward Puteri Specialist Hosp (PSH)..
Dah 2 hari sebenarnya mereka bertiga
diserang batuk dan selsema...
Kebiasaannya,
bila masing2 berkeadaan macam tu,
si kakak dan abang tu tak lah merisaukan sangat...
Paling kuat pun setakat batuk-batuk,
pastu hingus meleleh dan bersin-bersin...tu je lah..

Tapi bila tiba part adik ni,
memang kami akan extra care sket kat dia...
Sebab bila dah terlalu kerap sangat batuk,
nafas dia akan jadi laju,
dan kerongkong dia akan mengeluarkan
bunyi yang dipanggil Croup...
Croup ni akan jelas kedengaran
bila dia menangis...

So pada malam 16hb tu,
bila nafas dia seakan laju semacam
dan bunyi croup tu semakin jelas kedengaran,
kami pon terus lah bawak dia ke PSH..

Ummi & Walid hanya bawa adik je ke PSH..
Kakak & Abang tinggal kat rumah ngan bibik...
Leceh plak nak angkut semua sekali...
Lagipun kakak & abang pon tengah tak berapa sihat jugak...

Sebelum berangkat ke PSH tu,
budak 3 orang ni buat drama sedih la pulak...
Nyampah tau....
tak pasal-pasal meleleh air mata ummi malam tu...






Hihiii...tu lah dramanya...
Bila ummi suruh adik salam dengan kakak & abang...
Terus je dorg berpeluk-pelukan...
Nampak macam loving sangat-sangat....

Kami tiba di PSH lebih kurang jam 9....
Sebenarnya kes Raiyna ni tak la serius sangat
sampai nak kena bawak ke hospital...
Pergi klinik biasa pon boleh sebenarnya...

Tapi memandangkan 3R dah biasa dapatkan rawatan di sini
dan rekod perubatan mereka pon memang
ada kat sini...jadi tu lah sebabnya bawa dia ke sini...
heyyy berapa banyak 'sini' daaa...


Sampai je kat emergency tu...
Selepas Dr Megat cek pernafasan adik,
terus Dr Megat suruh neb...

 



Adik kena menjalani 2 sessi neb...
Neb yang pertama utk melapangkan paru-paru dia..
Neb yang kedua utk melegakan croup dia...

Gambar2 di atas tu masa sessi pertama....
Lepas tu rehat 5 minit,
sambung pulak neb yang kedua....
Kali ni adik dah berani sket dah...
Siap request nak baring atas katil lagi...
Tapi macam2 lah nak kena layan songel dia...
Kejap nak duduk la..kejap nak baring la...
Kejap nak berselimut la....



 

Alhamdulillah...
selesai dua kali neb...
Seperti yang dijangka,
bila dah dapat neb terus nafas dia jadi ok...
Takde lah laju semacam macam sebelum ni...

kakak ngn abang takde..main ngn tiang je lah
Pastu kami pon terus balik rumah,
sebab pukul 2 pagi nanti kena datang lagi
untuk neb yang seterusnya...
Adik kena neb 4 jam sekali...
Doktor ada jugak bagi cadangan soh masuk ward,
supaya senang adik nak neb 4 jam sekali...
tapi rasanya tak payah la...
Kesian pulak dengan yang 2 lagi kat rumah tu...
Kami decide utk berulang je lah..
Lagipon bukan jauh sangat rumah dengan hospital...

Sampai rumah lebih kurang pukul 11...
Si abang dah tidur dah...
Tinggal kakak je tengah melayan cerita Elmo dia...

 
Bila tanya ngan kakak,
kenapa kakak tak tido lagi?
Dengan comelnya dia jawab :
kakak tunggu adik...
Alahaiiiii....
Lepas salinkan baju tidur adik,
terus anak dara dua org ni main sama2...
Macam rindu bebenor kaedahnya....


 Jam 1.30 pagi...
Kami berangkat ke PSH sekali lagi,
utk neb adik yang seterusnya...

Sampai je kat hospital,
mood adik kurang baik sikit...
Marah agaknya sebab angkat dia masa tengah tido...
Haihhh punyalah dia meronta2 masa neb...
Menangis sekuat-kuat hati dia,
padahal masa neb yang sebelum ni ok je...



 Pastu kami terus balik ke rumah..
Sessi neb yang seterusnya ialah pada jam 6 pagi pulak...
Tapi pihak hospital suruh datang pukul 8 pagi
sebab lepas neb kena jumpa Paediatrician, Dr Ismail Haron..

Maka 17/1/2013, terpaksalah ummi emergency leave..
Cuti pertama di tahun 2013...huhuuu

Jam 8 pagi tiba di PSH, neb dulu di emergency..


Lepas tu naik pulak ke tingkat 5 utk jumpa ngan Dr Ismail...


Doktor datang pukul 9 pagi..
Bila doktor sampai je kami terus masuk...
Alhamdulillah...
Doktor kata pernafasan adik dah ok...
Sebelum balik,
adik kena neb sekali lagi...
Haihhh kesian anak ummi,
tak habis2 dengan neb je...
Takpe la dik, yang penting cepat sihat kan...


 18/1/2013, kena datang hospital lagi,
untuk neb yang terakhir....
18hb tu ummi terpaksa naik kerja,
disebabkan banyak kerja2 office yang perlu diselesaikan...
Pagi tu terpaksa mintak kebenaran boss
utk keluar bawak adik ke hospital sekejap....



Ok done!!!
Semua sessi neb telah tamat...
Adik pon dah tak batuk dan selsema lagi...
Alhamdulillah syukran...

Balik dari hospital,
kononnya nak terus berdesuppp balik office...
Sekali boleh pulak si adik mengadu lapar..
Ye lah, dah berapa hari sejak dia kena croup ni,
selera makan dia memang kurang,
minum susu pon sikit jek...
Agaknya sebab tekak dia sakit & perit..
So bila dah rasa sihat ni,
tu yang dia mengadu lapar tu kot...
Ok lah dik,jom kita sarapan kat Taman Merdeka...




Ok lah...
Demikianlah diari si adik untuk kali ni...
Semoga Allah terus kurniakan kesihatan yang baik
untuk adik, abang dan kakak serta kita sekeluarga...

Kita jumpa lagi di lain entri ye...
Wassalam







4 comments:

Norazila Mansor said...

Comel2 anak you. Umur berapa?

Anonymous said...

bestnya rambut adik...
alahai sedihnya kakak peluk adik mcm 2...

nurul asiken.apandi said...

COMEL SGT...

Mr & Mrs Sallehudin said...

sayunya tengok diorang berpelukan...