Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

26 December 2012

DUYAN KIP!!! DUYAN KIP!!!

Assalam pembaca yang budiman...
Jumpa lagi kita setelah rancangan utk
menghapdet entri-entri baru tergendala!!!

Hadoiii...
Ni lah dia bila bekerja di bidang kewangan ni...
Hujung tahun mesti super busy punya!!!
Banyak entri nak update,
tapi terpaksa pending gara2 memberi tumpuan pada kerja,
chewaahhh...

Ok...entri kali ni nampak gayanya 
macam takde cerita pasal 3R...
Entri ni dimuatkan atas dasar JANJI DITEPATI...
hua hua hua!!!!!

Ramai kenalan2 rapat yang minta ummi update pasal ni...
Punya lah lama berjanji nak masukkan dlm blog,
nampaknya hari ni baru tertunai...

Errr..bagi yang tak berminat nak baca cerita lain
selain dari cerita 3R,
boleh skip entri ni ye...hihiiiii :)

Ok,jom kita mulakan...

Meh nak kongsi pasal si Durian Crepe...
Atau dalam bahasa saintifik 3R 
ia disebut sebagai DUYAN KIP...

Ok betul...
Durian Crepe atau DC memang dah lama orang tau..
dan dah ramai jugak yang meniaga secara online...
Kat area JB ni je rasanya
dah ramai seller yang jual...

Ummi pernah la try makan DC ni...
tu pon member satu opis yang bagi...
dan apa yang boleh ummi simpulkan tentang DC ni...
ia tersangatlah manis 
dan tidak menyihatkan utk pesakit diabetes macam ummi...

Maka tercetuslah idea untuk ummi buat DC sendiri..
heheeh buat DC ni sebab
semata2 nak alter resipinya supaya tak manis...

Ok,langkah pertama...
Beli durian di Jusco Permas Jaya...
Beli yang dah siap packing je...

 
Muahahaha...
Durian ni walid yang beli...
Ummi suruh dia cari durian yang 1 pack 10 hengget tu je..
Dibantainya D24 kau!!!!
Hambik!!! 4 ulas je 18 hengget...

Pagi2 lagi dah bersiap sedia dgn bahan2 DC ni tau...
Siap charging tab kat dapur lagi...
Sebab nak tengok resepi bulat2...
hahahaha...

Sebelum kita bla bla bla...
Ummi nak ucapkan terima kasih
kepada empunya resepi...
Resipi ni ummi tiru bulat2 dari blog Cahaya Cintaku

Klik je kat blog dia tu...
Resipi DC siap dengan tutorialnya sekali...
Memang sesuai utk orang seperti ummi!!
hihihi....

Terima kasih lagi sekali...
Besar pahala dia berkongsi ilmu dengan semua orang...

Ok...ini bahan2 DC versi Puan Ana tu...
Memang sonang sesonang sonang nye!!!


Ok...skrg saksikan step by step
cara membuatnya pulak ye...



Alaaa..malas la nak taip cara membuatnya satu persatu...
Korang klik je la kat blog Cahaya Cintaku tu ye..
Puan Ana dah tunjuk dengan details sekali,
tinggal follow je sebijik-sebijik...

Dekat satu jam jugak la masa yg diambil
utk buat DC ni...
yang lecehnya masa nak buat kulit dia tu la...
Yang lain2 sekejap je...
Proses membuat DC pada hari tu
berlaku tanpa sebarang gangguan dari 3R...
 Hehehehe...
Umpankan dorang dengan Upin Ipin je...settled!!


Hasil dari adunan tu,
dapat la dalam 15 biji DC yg pelbagai saiz..
Ada besar,ada kecik,ada herot,ada terjuih...
Belasah je le!!!!

Tapi malangnya,
3R tak pandai makan...
Masuk aje DC tu dalam mulut dorang,
terus semua keluarkan balik...
Alahai tak reti makan durian rupanya anak ummi ni...
Ha'ah la...selama ni memang tak pernah bagi dorg mkn durian..

Tapi bagus jugak kot,
lagipun kami memang tak galakkan dorang mkn manis2 ni..
Orang kata...mencegah lagi baik dari merawat!!
Ummi dapat diabetes dikatakan berpunca dari keturunan..
Kena diabetes ni pon masa umur 21 tahun...
So 3R memang diasuh supaya tidak terlalu obses 
dengan benda-benda yang manis...
Mudah2an mereka bertiga terhindarlah dari penyakit diabetes
dan penyakit2 yang lain...

Ok lah....
Itu sajalah tentang entri DC ni ye...
Kita jumpa lagi di lain entri
Tata...

14 December 2012

MANDI LAUT

Hai semua...
Hadoiii maaf la ye kalau ummi lama tak jengah sini..
Komen2 blogger pon banyak yg belum reply...
Bulan ni jadual tu rasa pack sangat...

Kat office sibuk dengan persiapan 5S,
balik rumah pulak bersilat menguruskan 3R pulak..
Almaklum la, semenjak Bibik Dasem dah balik,
kat rumah tu agak kelam kabut sikit
sebab bibik lagi satu tu tinggal sorang je...
Sejak dia tinggal sorang ni,
ummi suruh dia abaikan dulu semua kerja2 rumah
seperti basuh baju, iron baju, mengemas, mengemop...
Ummi suruh dia fokus jaga 3R je...
Hmmm memang kelibut jugak la...

Ok, sebelum bercerita panjang,
ummi nak back-date sikit entri kali ni ye....

Kita mulakan dengan 1/12/2012...
Tarikh tu kami balik ke kampung walid
di Teluk Ramunia, Kota Tinggi, Johor...
Lalu highway Senai-Desaru tu dalam 45 minit je dh sampai

Kepulangan kami pada hari tu sebab meraikan
majlis perkahwinan walid punye anak sedara sepupu..
Kira sepupu dia punya anak la...

Sampai rumah pengantin dah tengahari,
lama jugak la kami melepak di rumah pengantin
sebab walid pun dah lama tak jumpa saudara mara dia..

Balik dari rumah pengantin,
kami singgah pulak ke rumah abang walid..
Abang walid ni tinggal di rumah pusaka
peninggalan arwah ibu bapanya...
Dan di saat jejakkan kaki ke tanah,
3R pon memulakan aktivitinya...



Haihhh...
belum sempat salin baju lagi
dorang dah merayap keliling rumah...
Suruh masuk dalam rumah tukar baju pun
berkali-kali panggil baru masuk...

Lepas dah sali baju,
masing2 sibuk nak tengok lembu pulak...
Elehhh...
eksen je tu macam berani sangat nak tengok lembu...
Sampai kat kandang lembu
semua pakat tengok dari jauh je...



Petang tu,
kami bawa pulak 3R jalan-jalan are Teluk Ramunia tu...
Kawasan kampung walid ni memang terkenal dengan
pantai2 dan pusat peranginan...
Ada macam2 chalet kat situ...
Ahli keluarga & saudara mara walid pon
ramai yang menceburkan diri dalam 
bisnes chalet & resort ni...

Petang tu kami singgah ke satu kawasan pantai
dekat area Punggai...
Kononnya nak jalan2 ambik angin laut
dan kasi chance 3R main2 pasir...





Lepas tu...
Konon2 nye pulak bawak la 3R ni main2 kat gigi air..
Main basah2 kaki je la kunun2 nye...


Tapi.....
Ini dua orang budak dengan tiba2
telah membasahkan dirinya...haiyyaaa


Maka bermulalah sessi mencepuh2 air
si kakak dan si abang ni....



Dan akhirnya......


Kakak dan abang je yang seronok main air...
Si adik nampaknya tak berminat dengan air laut...
Haihhh hati kecik betul anak dara sorang ni...
Dia memang dari zaman baby lagi memang takut dengan laut..
Agaknya sebab bunyi ombak tu kuat kot...
Kalau bawak mandi swimming pool ok plak,
langsung tak rasa fobia...
Jadi bila si kakak & abang syok berendam,
menyendiri lah dia kat atas pasir tu...

Hadoiii basah lencun & comot masing2...
Berendam dengan baju2 dan pampers sekali...
Belasah je la nak...
Yang penting seronok tengok dorg semua happy...

kenangan bersama Bibik Dasem..masa ni dia lom balik lg

Sayangnya petang tu kami x dpt spend masa lama2,
sebab hari dah makin petang
dan cuaca pon tak berapa cantik..
Makin mendung dan gelap..
So kami pon balik je lah...

***********************************************

Ahad 9/12/2012...
Disebabkan sessi mandi2 laut aritu sekejap sangat,
dan 3R nampak macam tak puas,
so walid ajak return lagi...

Kali ni dah planning baik punye...
Siap masak2 bekal & bawak khemah lagi....
Pukul 9 kami bertolak keluar rumah,
kali ni lokasinya masih sama di area kampung walid,
cuma kali ni kami ke pantai Batu Layar...

Memandangkan cuaca di Johor sekarang ni 
memang selalu hujan lebat,
maka kedatangan kami kali ni 
disambut dengan cuaca yang kurang baik pulak...
Dekat2 nak sampai ke kawasan Batu Layar tu,
hujan turun selebat2 nya....

Dah alang2 dah sampai,
takkan nak patah balik pulak kan...
So teruskan aje la...
Terpaksa ambik chalet...
Lepak2 dulu dalam chalet sementara hujan reda...


 
 Lepas hujan berenti,
dengan pantas kami serbu ke laut...

Errrr...psstt nak bagitau ni...
ummi terlupa bawak baju swimming 3R...
Dah packing dlm beg dah tp tertinggal...
Punca tertinggal sebab si kakak ambik beg tu
bawak ke hulu ke hilir,
ke dapur ke bilik ke beranda...
Dan ummi pon terlepas pandang le beg tu..hihihi
belasah je la mandi pakai tshirt...

 

Dan anak dara yang sorang lagi tu biasalah...
Tetap dengan aktiviti main pasir dia tu...
Jangan harap le dia nak cecah kaki kat air...



Walaupun cuaca pada hari tu tak berapa ok,
kejap cerah kejap gelap...
Tapi 3R tetap seronok dengan aktiviti dorg!!!




Ok lah...
Rasanya tu je lah yang dapat ummi kongsikan...
Ehhh macam panjang plak entri kali ni ek?
Hehehehe...
Jumpa lagi...bye!!!!


05 December 2012

SELAMAT JALAN BIBIK

Tanggal 4 Disember 2012,
tamatlah sudah khidmat bakti 
salah sorang dari pembantu rumah kami....

Cerita awal tentang bibik ada dimuatkan di sini


Nama sebenarnya Dasem,
berasal dari Indramayu, Jawa Barat...
Kami lebih senang memanggilnya Bibik...

Bibik ni sangat baik orangnya...
Kerja pun rajin & tak pernah merungut..
Mempunyai suami yang kerja tak menentu
telah memaksa dia berhijrah mencari rezeki di sini...
Bayangkan, dalam umur 47 tahun,
dia nekad datang ke sini utk bekerja
sedangkan seumur hidupnya belum pernah tinggalkan 
negeri kelahirannya...


Dia mula bekerja dengan kami sejak 3R berusia 2 bulan lagi...
Selalu jugak dia bersuara
"seronok bekerja dengan walid & ummi"
Tapi disebabkan faktor usia,
dan masalah kesihatan seperti sakit lutut,
sakit pinggang & darah tinggi,
maka terpaksalah dia menamatkan tugasnya dengan kami..

Dia juga banyak berkorban utk ummi sekeluarga...
Pada waktu2 yang sukar contohnya ketika 3R tak sihat,
dia tak pernah merungut bila
kena berjaga malam bila 3R demam...
Masa 3R masuk hospital dulu pun,
dia pun sama2 berkampung jaga dorg...

Puteri Specialist Hospital (2011)

Puteri Specialist Hospital (2011)

Puteri Specialist Hospital (2011)

Kami sekeluarga memang selesa dengan cara dia menjaga 3R,
ye lah, mungkin sebab dia dah berusia,
jadi perwatakan dia tu kira macam mak-mak kite lah...
Ingat dulu masa dia baru kerja,
bila 3R kembung perut,
dia buatkan minyak bawang putih
dan sapu kat perut & betis baby...
Dia jugak pandai urut2 baby...
Sampai terkentut2 3R bila kena urut...
Bila 3R demam, selsema atau batuk,
selain dari makan ubat2 hospital,
si bibik akan amalkan macam2 petua
untuk sembuhkan sakit tu...
Sapu kunyit kat batang hidung la,
sapu kapur sirih kat halkum la,
jelum kepala dengan air asam jawa la,
dan macam2 lagi lah....

Ummi dulu pernah kena tegur dengan dia
sebab dokong anak kat muka pintu...
ooo tak boleh rupenye ye bik?
Hmmm ikutkan je lah...
Tak semestinya disebabkan dia bibik
dan bekerja di bawah kita,
kita tak boleh ikut cakap dia kan??
Yang mana yang elok tu kita ikutlah...
Kira macam ikut nasihat orang tua lah gitu
 
Kadang2 kesian jugak tengok dia..
Dalam keadaan 3R yang semakin lasak,
dan keadaan kesihatan dia yang tak menentu,
dia tetap gagahkan jugak diri dia menjaga 3R...
Kekadang kesian tengok dia terpapah2 nak bangun
bila nak mengejar 3R...

So, semalam 4/12/2012,
tamatlah sudah tempoh dia bersama kami...
Pukul 8.30 pagi,
kami hantar dia ke rumah agen di Taman Impian Emas Skudai,
lebih kurang 25 minit perjalanan dari rumah kami...

Pagi-pagi lagi ummi dah kejutkan 3R...
Sebulan sebelum bibik nak balik,
hari2 ummi bagitau dengan 3R
nanti bibik dah tak duduk dengan kita lagi tau,
bibik dah nak balik rumah dia...
rumah bibik jauh sangat,
kena naik aeroplane, tak boleh naik car

Almaklumlah kan,
bibik dah bersama dengan 3R sejak dorg baby lagi...
Hubungan 3R dengan bibik memang sangat rapat,
terutamanya si kakak...


Ummi sebenarnya memang risaukan kakak..
Kakak ni memang manja & rapat sangat dengan bibik..
Kalau siang2 waktu walid & ummi kerja,
memang dia berkepit dengan bibik je lah...
Bila angin kus-kus dia datang,
waktu ummi & walid ada pun dia tetap nak dengan bibik... 








 Semalam masa hantar bibik ke rumah agen,
dari rumah lagi bibik dah tunjukkan rasa sedih
nak berpisah dengan kakak...
Masa nak keluar rumah,
ummi dokong kakak...
Tiba2 dgn airmata bergenang bibik minta izin nak dokong kakak..
Alahaiiii....

ni masa di rumah kami

Malam sebelum tu pulak,
memang nampak sangat bibik ni diam aje,
tak bergurau sangat dengan 3R macam selalu...
Kejap2 kang dia cium abang,
kejap2 kang peluk adik...
Pastu belai2 rambut kakak pulak...
Ye lah, lain rasanya bila dah mesra dengan budak2 ni kan...



Sampai je kat rumah agen,
kakak masih cool lagi...
Sempat lagi la kami semua bergambar2 dengan bibik


Babak sedih si kakak pun bermula
di saat bibik melepaskan dia....

---

---

---

---


Dan ummi pada masa tu pun dah mula 'hujan'...
Sedih sebab tengok kakak meraung2
dan sedih bila si bibik peluk,cium,
minta halal makan minum & minta maaf dengan ummi...

Kami tak tunggu lama pun,
tengah si kakak meraung2 tu jugak
kami terus masuk kereta dan jalan...


snap gambar dr dlm kereta sebelum gerak balik1

Dekat 5 minit jugak lah dia menangis dalam kereta tu...
Bukakkan Upin Ipin baru la dia relax kejap...
Pastu kang sambung nangis lagi...

Abang dengan adik selamba je...
Setitis airmata pun tak keluar...
Siap sengih2 lagi babai bibik...

Alhamdulillah,
bila sampai kat rumah,
semuanya ok....
Kakak pun dah ok takde tanya2 lagi dah...
Mana taknye,
nak memujuk dia punya pasal,
sampai terpaksa korbankan niat ummi
& walid untuk terus memboikot Mc'Donalds...
Terpaksa singgah tapau kat Mc'D
pastu bawak dia main-main kat Playland Leisure Mall Pelangi..

Hari ni (Rabu,5/12/12) ummi dah kena kerja...
Hari ni giliran walid pulak duduk rumah 
tengokkan si kakak...
Kalau hari ni dia ok,
esok dapatlah ummi & walid bekerja dengan tenang :-)

Setakat ni,
hanya sorang dululah pembantu yang akan jaga 3R..
Oh ye, lupa plak nak cerita...
Bagi yang dah mengikuti blog ni,
semua sedia maklum yang sebelum ni kami
dah dapat pengganti yang akan gantikan tempat bibik Dasem..
Ceritanya ada di sini..

Malangnya, pengganti tu terpaksa 
kami pulangkan semula pada agen utk ditukar dgn yang lain..
Lebih kurang seminggu je la dia keje ngan kami aritu,
pastu terus pulang semula kat agen...
Sebabnya, dia ni tak minat jaga budak...
Pendek kata memang takde chemistry la dgn budak2...
Dia lebih suka kerja2 memasak...
Masa dia mula2 nak datang sini dulu pun,
dia pernah bagitau agen yang dia nak kerja di restoran,
tak nak kerja jadi pembantu rumah...
boleh plak demand2 macam tu kan?
So sekarang ni kami tengah meunggu pengganti yg baru

Ok,itulah secebis kisah tentang bibik ni...
Lain-lain entri tentang Bibik Dasem ni ada di sini 
dan di sini juga...klik lah kalau nak baca ye..

Masa nak berpisah dengan dia semalam,
berkali-kali ummi ucapkan terima kasih kat dia...
Terima kasih sebab bantu jaga anak-anak saya
Terima kasih sebab bantu saya
Terima kasih sebab sayangkan anak-anak saya

Kami semua akan merindui kamu ye bibik....