Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

24 October 2012

CUCU TOKPA

Hai semua...
Kali ni ummi nak cerita pasal 3R dan Tokpa nye lah..

Tokpa tu papa ummi...
Dulu ummi pernah muatkan entri tentang papa ummi...
Dalam keluarga ummi,
3R setakat ni dikira cucu paling kecik sekali...
Cucu2 lain semuanya dah besar2.. 

Jarak antara rumah papa & rumah ummi tak jauh,
lebih kurang 15 minit perjalanan...
So kalau tak kami ke rumah Tokpa,
Tokpa yang akan datang rumah main2 dengan 3R...

Tapi memandangkan Tokpa sekarang terikat
dengan tugasnya sebagai Imam di Plaza Angsana,
jarang2 la dia dapat meluangkan masa dengan cucu2 nya ni...

Yang geramnya, setiapkali Tokpa datang rumah,
jangan haraplah 3R nak berkepit dengan ummi...
Huhhh tiga2 akan berkepit ngan Tokpa je...
Nak makan pon atas riba Tokpa,
tengok tv pon nak menyelit dengan Tokpa...
Pendek kata semuanya nak dengan Tokpa...
Ngada-ngada kan?




Tokpa ni jenis rajin melayan cucu...
Kalau balik rumah Tokpa,
dialah yang melayan cucu2 nya jalan2 kat padang depan rumah..
 
Adik masa umur setahun

Adik masa baru pandai jalan

 Bila bawak cucu2 main kat padang,
Tokpa wajib bawak kapur...
Hahahaha!!!
kapur tu gunanya utk sapu kat bintat gigitan nyamuk...
Sorry ye...
MOPIKO, INSECT REPELLENT,
dan ape2 krim utk sapu kat bintat Tokpa takkan layan,
Tokpa tetap setia dengan kapur saje...kikikiki



Gambar kat bawah ni gambar terbaru...
Kejadiannya 2 hari lepas
masa Tokpa datang rumah kami...
Tengoklah apa yang cucu2 bertuah tu buat kat Tokpa...
haihhhhh



Ok lah, itu saja entri utk kali ni...
Entri utk mengisi masa senggang di waktu lunch hour ni..

Oh ye, sebelum beredar..
Ummi tinggalkan gambar keluarga ummi ye...
Gambar raya aritu...
Tata!!!


TERIMA KASIH KLINIK KESIHATAN TEBRAU

Pagi semalam bawa 3R ke Klinik Kesihatan Tebrau
utk pemeriksaan rutin di usia 2 thn 2 bln...

Last bawak dorg dulu masa 15 Ogos...
Ceritanya ada di sini...

Pagi tu semuanya liat nak bangun pagi...
Maklum la kan,
selalunya pukul 9-10 pagi baru bangun...
Hari ni kena paksa bangun pukul 7,
haahhh amik kau!!!
Terkulat-kulat muka masing2...

sebelum keluar rumah

Kami sampai di klinik seawal jam 7:45am...
Mak aihhh sampai2 je orang dah ramai...
Dapat giliran no. 17...





Hehehehe...
Semalam 3R gi klinik pakai tshirt yg ada nama..
Ummi saje pakaikan dorg macam ni,
sebab biar nurse2 senang nak kenal
yg mana satu kakak,abang & adik...
Kalau kat klinik ni nurse2 tak panggil 3R
dengan nama penuh dorg...
Nurse2 biasanya akan panggil kakak,abg,adik...
Maklum la kan nama penuh dorg ni
ejaannya lebih kurang & mengelirukan...
Jadi nurse lebih suka panggil kakak,abg,adik...
Bila pakaikan tshirt ni,
senang le nurse kenal...
Dan ummi pon tak le penat nak menjawab
pertanyaan2 orang yg mana satu kakak,abg,adik...



Kunjungan ke klinik kali ni agak sentimental sket..
Sebabnya...
Ini merupakan kunjungan terakhir 3R ke klinik ni...
Hadoiii sedih la pulak...
Dari dulu lagi 3R check up kat sini...
Nurse2 pun semua dh kenal...
Kalau datang check up time dekat2 nak raya,
mesti 3R akan dapat duit raya dr nurse2 tu...
Punyalah baik nurse2 tu sampaikan siap jemput dtg rumah lg..
Gambar kat bawah ni masa kami pergi open house
dan birthday party anak salah sorg nurse kat situ...


Lepas ni 3R dh tak check up kat sini lagi...
Pasni 3R akan check up di Klinik Kesihatan Jln Abd Samad JB...
Sebabnya, tak lama lagi jika dizinkan Allah,
kami sekeluarga akan pindah rumah...
Jadi kami terpaksa memilih klinik yang berdekatan
dengan rumah baru nanti...

Sebenarnya 3R masa baru lahir dulu memang
check up di Klinik Jln Abd Samad tu...
Sampai umur dorg 5 bulan jugak la rasanya check up kat situ...
Lepas tu klinik tu ditutup sementara,
dan kami pon dirujuk ke Klinik Kesihatan Tebrau...

Temujanji yang berikutnya pada bulan mac 2013 nanti
di Klinik Jalan Abd Samad...

Urusan check up semalam selesai pada jam 9.30 pagi...
Sebak pulak masa bersalam-salaman dengan nurse2 kat situ...
Nurse2 siap cakap "ala rindu la nanti kat si kembar"...
Siap ada yang pesan "kalau senang2 bawak la kembar jln2 kat sini"

Hihihi...Insya'Allah,
ummi takkan lupa jasa2 nurse tu semua...
Walaupun lazimnya org selalu cakap nurse2 gomen ni
tak mesra, kasar, garang,
tapi bagi ummi tanggapan tu sangat TIDAK TEPAT...
Tak tau la kalau dekat tempat lain,
tapi nurse2 di Klinik Kesihatan Tebrau ni
melayan kami dengan baik sekali...
Daripada yang berpangkat rendah,
sampailah ke Matron nya,
semua baik2 belaka...
Terima kasih semua!!!
 
Sebelum balik semalam,
sempat bergambar dengan salah sorg nurse kat situ,
Hajjah Badariah namanya...

Ok jumpe lagi di lain entri ye...


17 October 2012

LIMA PULOH SEN..LIMA PULOH SEN


Ehhh???
Tajuk entri kali ni macam lagu Aisah Lima Puluh Sen plak ek..
Terbayang2 aksi seniwati Azean Irdawaty
tergedik2 nyanyi lagu Lima Puloh Sen...

Ok...gambar syiling 50 sen kat atas tu
gambar yg ummi snap pagi tadi...
100 keping syiling 50 sen siap ditukar!!!
 Ummi ni bertugas di sebuah pejabat kewangan,
so duit2 tu semua ummi tukar kat opis ummi jek...
  
Ok,meh ummi nak cite sket kaitan 50 sen ni dgn 3R...

Percaya atau tidak,
syiling 50 sen ni tersangat la pentingnya utk ummi..
Kalau keluar ke mana2 shopping mall,
tak kira la Giant ke, Tesco ke, Carrefour ke,
hatta kedai2 runcit kat bawah rumah tu ke...
duit syiling ni merupakan satu kemestian
utk dibawa bersama...







 







Hahhh...benda2 alah tu lah sebab musababnye...
Err ummi tak tau nama saintifik benda tu...
Ape ntah kenama nye...
3R pon selalunya bila nampak benda2 tu,
kalau yg ada stering dorg akn panggil car,
kalau ada handle dorg akan panggil motor..
Kalau yg ada bentuk2 haiwan
dorg akan panggil ikut nama haiwan tu,
contohnya elephant, ulat, bear dan macam2 lagi...

Cekik darah benda ni sekarang ek?
Zaman ummi kecik2 dulu rasanya 20 sen je sekali naik...
Sekarang ni dah kena masukkan 2 keping syiling 50 sen,
bermakna singgit sekali naik....

3R kalau ke mana2 memang pantang nampak benda2 ni...
Kadang2 tak payah masukkan duit,
dapat duduk je atas benda tu pon jadik lah...
Tapi kita ni kekadang kesian la pulak..
Bila tengok dorg duduk je atas benda tu
dok main pusing2 stereng rasa tak sampai hati la pulak...

So duit 50 sen tu memang selalu le ada dalam beg ummi...
Senang, bila dorg nak naik,
tak payah susah2 cari kedai nak tukar...

Anak-anak u all pon mesti sama kan?

Ok lah ye,
sekian saja entri ummi utk kali ni...
Jumpa lagi!!!!!
 

15 October 2012

BIAR GAMBAR BERCERITA





















KELAB KEMBAR MALAYSIA


woootttt...wootttt
Ini bukan iklan berbayar ye..
Ini sekadar perkongsian maklumat je...

Ini gambar hari sabtu lepas..
Ada sesuatu yang menarik pada gambar tu...
Hahaha sebenarnye takde apa yg menarik pun...
Cuma nak tayang tshirt biru & pink tu je...

Tshirt yang 3R pakai tu adalah tshirt rasmi KKM..
KKM adalah singkatan dari perkataan 
3R merupakan ahli berdaftar KKM...



KKM ni merupakan sebuah kelab
yang menghimpunkan semua kembar2 di Malaysia...
Di bawah KKM, ada satu lagi kelab
yang dikhaskan kepada mereka yang mempunyai
anak kembar atau diri mereka sendiri adalah kembar...

Seronok join group ni,
macam2 pengalaman boleh dikongsikan dengan
parents si kembar yg ada dlm group ni...
So kepada sesiapa yang mempunyai 
anak kembar tak kiralah kembar berapa pon,
boleh la join kelab Dianugerahkan Kembar ye...
 

rekabentuk tshirt dr pandangan belakang

rekabentuk tshirt dr pandangan hadapan
Ok...tu je update utk kali ni...
Jumpa lagi...

11 October 2012

APAM LAGI?? BIAR BETUL!!!

Balik je dari office semalam,
lepak2 dulu depan tv melayan 3R..
Hmm biasalah, petang2 camtu
melayan BabyTv dorang tu lah...

Tengah leka tengok tv,
tiba2 si abang bersuara :
Ummi..nak apam

Hahh?? Apam??
Biar betul abang ni....
Belum pernah lagi 3R ni request makanan..
Selalunya apa yg kita bagi itu lah yg dorg makan..
Tak pernah lagi la dorang request nk makan ape2..

Haihh ini mesti teringat apam beras 
yg ummi buat weekend haritu...
Boleh klik entri tentang tu di sini

Alahai abang...
baru sangat makan apam tu,
baru 3 hari lepas...hari ni dah teringat balik?

Utk tidak mengecewakan dia,
gagahkan jugak la diri ni ke dapur..
Nasib baik bahan2 semua masih ada...

Apam beras ni sebenarnya kena 
perap sekejap dalam 1-2 jam
sebab dia meggunakan yis mauripan tu..
tapi dek kerana malas nak menunggu lama,
tak payah perap2 la...bedal je lah!!!


Haritu buat apam beras biasa je,
kali ni nak buat apam warna hijau plak lah...

Ok, inilah hasil apam beras kami...
Jemput makan semua ye...
Malam semalam 3R tak makan nasi,
dok perabis apam ni je....

Kakak

Abang

Adik