Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

26 September 2012

OH MY MAKE-UP

Huhuhu...
Sedih tengok barang-barang make-up ummi sekarang..
Yang dah tercabut,
yang dah terkopek,
yang dah terbarai...semua ada

Nasib baik la barang2 make up ummi semuanya
jenis yang basic aje...
Eye shadow pon jenis yang warna-warna pastel je,
tu pon jarang guna...
4-5 tahun lepas rasanya last beli benda2 tu semua...

Sekarang ni, dua orang anak dara tu dah pandai
nak melaram & bermake-up...
Bila tiga-tiga dok senyap je dalam bilik,
dah tau la tu apa projek dorang tengah buat...

Memang takleh dah display barang2 make-up kat atas meja solek..
Bukan takat barang make-up,
bedak talkum, deodorant, perfume...
semua jadi bahan ujikaji dorang...

kakak

abang & adik kantoi main deodorant belakang langsir

ok good...letak deodorant kat pipi

bergabung dengan adik tenyeh deodorant kat muka

adik

adik lagi

muka ummi pulak jadi mangsa

demam2 pon jadik ye kakak

kakak

ini cat ke kapor?? bedak tuan....
Haihhh ni la aktiviti kegemaran dorg sekarang...
Takpe la nak,
biar la lipstik ummi patah riuk,
blusher ummi hancur berderai,
eye shadow ummi berkecai...
Tapi ummi relakan je lah demi kreativiti 
dan pembelajaran anak-anak ummi....

Takpe lah,
nanti pandai-pandai la ummi buat muka kesian kat walid...
kikikiki...


25 September 2012

MAIN MASAK-MASAK

Ok, ini kisah di hari minggu...
Saat bermalas-malasan bertemankan gebor selimut dan bantal
ditambah lagi deruan penghawa dingin 
yang menusuk hingga ke tulang...
Adoiii...nikmatnya kalau hari2 macam ni...
Tapi apakan daya...
Dalam 30 hari,
hanya ada 8 hari saja yang boleh
diperuntukkan utk bergolek-golek macam ni...
Ehehhh...termelalut pulak...
Weekend hari tu bangun tidur lewat,
bergolek-golek dengan si adik Raiyna..
Kakak & Abang lom bangun lagi...
dua-dua muka selebet lom basuh muka lom gosok gigi..
Tiba-tiba Adik mintak nak makan roti...
Ohhh dah lapar lah tu...
Pergi ke dapur, ok ada roti setengah bungkus...
Dalam terfikir-fikir nak selet roti dengan jem apa,
terpandang pulak botol susu segar kat dalam peti...
Maka secara tak sengaja terbitlah idea nak buat sesuatu...
huhuuuuu....
Dalam pada menyiapkan loyang & bahan-bahan,
bangun pulak Kakak & Abang...
Dan seperti biasa si kakak akan meluru peluk ummi
sambil berkata : Ummi...kakak dah mangun!!!
Maka bermulalah sessi membuat sarapan...
Puding Roti Bakar Gula Merah
Hamboii...gitulah namanya
 3R dengan muka tak mandinya tolong ummi
siat-siatkan roti...hmmm hantam sajalah nak




 Puding ni antara menu kesukaan 3R..
Nasib baiklah nak membuatnya pun senang..
Kadang-kadang bila masing-masing dah muak makan roti,
dan roti pulak dah hampir nak expired,
maka menu ni je lah penyelamatnya...
Mudah, ringkas & sihat...

Selepas roti dah disiat-siat,
masukkan telur, susu & sedikit gula merah...
kalau nak letak gula pasir pon boleh...
Tapi ummi lebih prefer gula merah atau gula melaka
sebab ia tak terlalu manis dan
rasanya lemak-lemak gitu....
Tahap kemanisan tu terpulanglah ikut lidah masing-masing..


Pastu kacau je lah sampai sebati...
Bab nak mengacau ni pon perang satu dapur...
Si Abang nak kacau...
Kang Kakak pulak nak...
Pastu Adik pulak....
Bila dah berebut macam tu, akan ada la adegan 
tolak-menolak dan ketuk-mengetuk...haihhh



Pastu terus bakar dalam oven...
180 degree dalam masa 20 minit...Siap!!!


Ohhh...gambar kat bawah ni pulak...
Sementara menunggu puding roti masak,


Ok, itulah yang dinamakan sessi BERAK BERAMAI-RAMAI...
Sambil meneran sambil tengok tv....syiokkk
uittt abang...muka tu tak payah asyik sangat ye nak...
Keesokan harinya pulak,
iaitu di hari Ahad....kami main masak-masak lagi,
kali ni buat menu untuk minum petang pulak...
Menu ni special sikit,
special sebab ummi baru first time nak try buat..hehehe
Ummi dapat resipi ni dari Kak Ayu...
Kak Ayu ni blogger dr Jb jugak...
Di samping memblogging, beliau juga ada kedai makan
di Kulaijaya Johor...Citarasa Rinduan nama kedainya
Dah namanya tokey kedai makan,
memang le expert bab memasak Kak Ayu ni...
Macam-macam resipi ada dalam blog dia...
Ok, berbalik pada menu minum petang kami,
hari tu ummi buat Puding Oreo Bercoklat utk 3R..
Senang je buatnya,
Ummi yang buta kuali ni pon boleh buat,
apatah lagi orang-orang yang memang kaki dapur..hehehe
Puding Oreo Bercoklat - lapisan kedua

Done...Puding Oreo Bercoklat
 Oppss sorry..masa proses membuat puding ni,
tak banyak ambik gambar...
Sebab  kelam kabut nak jaga api agar-agar
dan nak membuat lapisan demi lapisan....
huhuu almaklumlah beginner katanya..

Alhamdulillah, menjadi jugak akhirnya...
Bagi yang nak resipi & cara membuatnya,
silalah ke Blog Kak Ayu ye...

Kakak

Abang & Adik

 Hihikkk sampai comot2 baju kakak
menikmati puding ummi....
Ehh betullah yang orang selalu cakap...
Bila tengok anak-anak & suami menikmati masakan kita
dengan berselera...
Feeling nya tu satu macam lah....

Dan untuk Puding Oreo Bercoklat tu,
tiga suku dari loyang tu habis dimakan oleh 3R...
Oreo campur Milo, mestilah budak2 suka kan...

Hamboiii...senang betul hati anak3 ummi,
lepas makan terus berjoget-joget ye...


 Ok..itu sajalah nampaknya entri untuk kali ini..
Kita jumpa lagi di lain masa ye..
Wassalam...

13 September 2012

BIBIK BARU

Assalamualaikum semua....

Waahhhh...
Setelah ummi update status di facebook pasal bibik baru,
ramai pulak yang inbox bertanyakan 
pasal agen tempat ummi ambik bibik tu...

Ada jugak yang minta diemailkan details 
tentang contact number agen, kos pengambilan 
dan macam2 lagi lah...

Maka untuk entri kali ni,
ummi terangkan lah serba sedikit pasal info tu ye...

Ok, sebagaimana yang umum sedia maklum,
kami mempunyai dua orang pembantu rumah
yang sememangnya diberi 
tugasan khas hanya utk menjaga 3R sahaja...

Kedua-dua bibik ni
dah mencurahkan bakti kepada 3R 
sejak 3R berusia 2 bulan lagi...
Ummi pernah muatkan entri tentang itu satu ketika dulu

Alhamdulillah...
Secara peribadi ummi boleh katakan,
ummi berpuas hati dengan mereka berdua..
Mereka menjaga 3R dengan baik..
3R pon tersangatlah manja dengan bibik2nya...
Syukur...

Pada 11 September haritu,
kami dapat bibik baru....


Inilah orangnya...
Namanya Sopiyah,berusia 37 tahun
dan berasal dari Cirebon, Indonesia...

Sebelum datang bekerja di Malaysia,
dia pernah bekerja sebagai pembantu rumah di Arab Saudi..
Bibik Sopi ni bakal
menggantikan Bibik Dasem yang akan
pulang ke Indo pada bulan 11 nanti...
Bik Dasem tu sebenarnya masih minat nak bekerja lagi,
tapi memandangkan tahap kesihatannya
tak begitu baik,
maka dia memilih untuk tidak menyambung kontrak
dan pulang ke Indonesia...
Bibik yang sorang lagi tu plak iaitu Bibik Yaya
 memilih untuk menyambung kontrak 
3 tahun lagi...
Kiranya dia nak bekerja lagi sampai la umur 3R 
tu nanti 5 tahun...huhh lega!!!!

Kami sengaja ambil bibik baru tu sekarang
sebab nak bagi 3R serasi dengan dia
terutamanya si kakak...
Si kakak tu dia manja sket dengan Bik Dasem..
So sekarang ni nak bagi kakak tu
mesra2 & serasikan diri sket dengan bibik baru...

kakak dan Bibik Dasem
Setakat ni Alhamdulillah...
Nampaknya bibik baru tu ok
dan cepat mesra dengan 3R..
Cuma 3R je lah macam malu2 kucing dengan dia...
3R tu biasalah,
dorang mana nak sangat dengan orang,
especially dengan org2 yg tak dikenali...

Bibik yang baru ni kami ambil melalui agen...
Bayaran permulaan yang perlu dibayar
kepada agen adalah sebanyak RM6 ribu...
Kemudia agen akan uruskan semua
urusan dokumentasi & permit...
Bila permit dah siap,
baru bayar RM3 ribu lagi pada agen...

Bagi sesiapa yang nak tau lebih lanjut
tentang pengambilan pembantu rumah ni,
ni ummi bagi no. telifon agen tu ye,
pejabatnya di Taman Impian Emas JB...
Puan Ana Mohamad
Johor Bahru, Johor
016-7444571
Tapi suka untuk ummi ingatkan di sini...
Sekiranya nanti ada yang
menggunakan khidmat Puan Ana sebagai agen 
mencari pembantu rumah,
ummi sama sekali TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB
sekiranya ada sebarang masalah ye...
Ummi hanya boleh katakan
bahawa setakat yang ummi pernah berurusan 
dengan Puan Ana ni,
belum pernah ada sebarang masalah...
Oh ye, untuk pengetahuan,
Puan Ana ni adalah agen yang sama
ummi gunakan untuk kedua2 bibik sebelum ni...
So kalau ada apa2 masalah berbangkit lepas ni,
ummi takmo terlibat ye sayang....
Dan kini,
kat dalam rumah ni dah ada 3 orang bibik...
Nahh amik kau...jaga anak aku sorang satu!!
Hahahaha....
dari kiri : Bibik Dasem, Bibik Yaya & Bibik Sopi

 

07 September 2012

SAMBUTAN HARI LAHIR YG SEMPOI

Alhamdulillah...
Syukur ke hadrat Ilahi di atas 
pintu rezeki yang dibuka seluas-luasnya utk kami sekeluarga..

Untuk sambutan ulangtahun ke-2 kali ini,
kami tidak mengadakan sambutan yg istimewa,
tiada majlis keraian, tiada jemputan, tiada party...

Untuk tahun ini, 
kami memilih utk mengadakan doa selamat & kesyukuran
bersama pelajar-pelajar tahfiz 
di salah sebuah sekolah tahfiz di Kota Tinggi, Johor.

sambutan untuk tahun ini sederhana saja...
Hanya majlis kecil-kecilan utk keluarga terdekat sahaja..

Ok,untuk entri kali ni...
meh la ummi cerita sikit sedutan demi sedutan
tentang sambutan birthday 3R...

Pada tanggal 19 Ramadhan 1433,
iaitu menjelang jatuhnya hari lahir 3R dalam bulan Islam..
Waktu tu jalan2 di bazar Ramadhan,
terpandang la satu gerai yang jual kek comel2...




Sewaktu birthday sebenar mereka
pada 29 Ogos 2012 pulak,
sambut di kalangan keluarga terdekat je..
Kek pon beli yang ready made kat Secret Recipe jek...

Papa datang sambut birthday cucu2 nya



Beberapa hari lepas tu,
beli pulak butter cake utk dorang..
Kali ni kami main hias2 kek sendiri...
Beli butter cake, whipping cream & smarties...
Pastu main tabur2 je buat hiasan ikut suka..kikikiki
3R pon bukan main seronok tolong ummi menghias kek..




Beberapa hari selepas tu pulak,
potong kek lagi...
Kali ni kek sepecial sikit...

Ummi tempah kek khas bertemakan Baby Tv...
Bagi yang belum sedia maklum,
Baby Tv adalah salah satu dari siaran tv
kanak-kanak yang disiarkan di channel Astro 618...



3R ni memang peminat fanatik Baby Tv..
Kalau kat rumah tu,
celik mata pagi2 je dah sibuk soh bukak Baby Tv..
Dalam banyak2 karektor kartun kat Baby Tv tu,
yang paling mereka suka ialah
Charlie ( Charlie and The Numbers )



Oliver ( Oliver Discoveries ) 

 
Ehehh...yang biasa tengok Baby Tv
mesti dah biasa dengar watak2 tu kan...

Ok, inilah kek Baby Tv untuk 3R...





Oppsss belum habis lagi!!!
Ada kek lagi...
Kek yang satu lagi tu beli masa pergi 
bercuti di Le Grandeur Hotel hari tu...

pacak lilin banyak2 sebab takut masing2 berebut nak tiup


Ok....
Sekarang mari kita saksikan gambar2 mereka 
di sepanjang "bulan harijadi" dorg ye...hihiiii







Ok lah ye...
Kita berjumpa lagi di lain entri ye....
Tataaa....