Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

30 August 2012

KISAH DI HARI JADI

Semalam balik aje dari pejabat...
Berdesuppp mandi & solat..
Pastu terus keluar bawak 3R jalan-jalan...
Jalan-jalan nak cari hadiah la kononnya...

Kami bawa mereka ke Aeon Tebrau City JB...
Nak bawak dorang cari hadiah di Toys R Us la kononnya..

Dalam perjalanan ke sana,
masa dalam kereta,
saja-saja la ummi tanya kat 3R...

Kite nak pergi beli hadiah birthday ni...
Kakak, Abang, Adik nak hadiah apa?

Kakak : Nak roti...
Abang : Nak puting...
Adik : Nak....(sambil berfikir) Vitagen




oppsss..tak nampak eh? kecik sgt eh?
Gambar2 tu takde apa2 pon...
Itu semua print-screen status dari facebook ummi...
Saje je nak selitkan kat sini... :-)

Hmmm...baru umur 2 tahun kan...
Masih belum faham lagi makna & konsep hadiah...
Bagi dorang, benda yang selalu kita belikan tu la
yang dorang nak...
Sebab tu la mintak roti, puting ngan vitagen je tu...
Sebab selalunya bila berjalan ke mana2 shopping mall,
benda2 tu lah yang ummi selalu belikan utk dorg...
hihiii.... 

Sampai je kat Tebrau City tu,
tempat pertama yang kami tuju ialah Toys R Us...
Ummi bagi kebebasan utk dorang pilih hadiah sendiri...
Maka berlegar-legarlah mereka bertiga dalam tu...
Pegang-letak...pegang-letak...pegang-letak..
Kami perhatikan aje...








Selesai beli hadiah,
singgah solat & makan...
Pastu lepaskan dorang dekat Playland pulak...



kakak

abang

adik

abang berebut nak main game...sampai nk gigit bontot adik..hadoii



Balik dari Tebrau City,
ingatkan nak singgah pulak Danga Bay...
Ooo ye,utk pengetahun penduduk luar Johor,
Danga Bay pada waktu malam 
ada macam2 permainan outdoor utk kanak-kanak...
So mulanya kami bercadang nak ke situ la,
nak bagi 3R menikmati hari lahir mereka puas2 la konon...
Tapi disebabkan cuaca malam tu gerimis,
maka plan ke Danga Bay terpaksa la dibatalkan...
Kami pun terus je la balik rumah...

Ok lah...
itu sajalah entri yang ummi nak update kali ni...
ehhhh jap jap jap!!!!!!
Cer tengok gambar kat bawah ni jap...


Hehehe...comel tak?
Itu sebenarnya hadiah dari bibik-bibik
iaitu Bibik Yaya & Bibik Dasem..
Bibik2 tu share duit belikan hadiah utk 3R...
Alahai macam sweet pulak...
Mudah2an Allah kekalkan hati mereka utk terus 
menyayangi 3R & melayan 3R dengan baik...

Oh ye, sebelum mengundur diri...
di kesempatan ini ummi nak ambil peluang
utk ucapankan ribuan terima kasih 
yang tak terhingga kepada semua
yg telah mengirimkan ucapan Selamat Hari Lahir
kepada Raniya, Raiyan & Raiyna...
Ada yang post ucapan kat facebook,
ada yang post e-birthday card,
ada yang komen kat gambar,
ada yang LIKE gambar,
ada yang inbox,
ada yang msj (family terdekat),
ada yang tinggalkan komen di blog...

Ummi terharu sangat...
Setiap ucapan & doa kalian utk 3R sangat ummi hargai...
Semoga Allah S.W.T qabulkan 
setiap doa2 baik kalian itu...

Print screen dari facebook
Jika ada kelapangan waktu,
ummi bercadang nak print out semua ucapan2 tu
dan dialbumkan
sebagai kenangan untuk 3R bila mereka besar nanti... 

Dan kepada yang tak meninggalkan ucapan sekalipun,
terutamanya kepada silent readers
atau silent followers,
Ummi tetap menghargai kalian....
Sokongan kalian terhadap blog ini saja 
telah meninggalkan sesuatu yang istimewa di hati ummi...
 
 TERIMA KASIH SEMUA...


29 August 2012

OFFICIALLY 2 YEARS OLD

29 OGOS 2010

**********************
 
SHARIFAH RANIYA AZZAHRA BINTI SYED MUHAMMAD RIDZA
10:56am
2.14kg


********************************************************************

SYED MUHAMMAD RAIYAN BIN SYED MUHAMMAD RIDZA
10:57am
2.10KG
 

********************************************************************

SHARIFAH RAIYNA AZZAHRA BINTI SYED MUHAMMAD RIDZA
10:59am
1.80kg
 
 
 ********************************************************************

29 OGOS 2012







 Semoga setiap doa Ummi & Walid 
untuk Kakak, Abang & Adik
akan sentiasa dimaqbulkan Allah S.W.T....

Ummi sayang anak-anak ummi...



15 August 2012

14 HARI SEBELUM KE USIA 2 TAHUN

Ehhh...
Entri kali ni hot & fresh from the oven tau!!!
Peristiwanya berlaku pagi tadi,
tengahrinya terus ummi update tau!!!
Hahahaha..
Datang ke dia punya rajin ek..
Cuba kalu time bermalas-malasan,
berbulan le baru nak update gamaknye...

Ok, ni ceritera pada 15 Ogos 2012,
bersamaan 26 Ramadhan 1433...
Hari ni 3R ada temujanji di klinik...
Sama jugak di Klinik Kesihatan Taman Sri Tebrau JB...
 
Temujanji untuk pemeriksaan rutin untuk umur 2 tahun..
Jika mengikut kalendar masihi,
hari lahir mereka 14 hari lagi iaitu pada 29/8/12...
Tapi nurse bagi temujanji awal sikit...
Untuk umur 2 tahun ni biasanya takde apa2 sangat pun,
hanya periksa berat badan & tanya2 pasal kesihatan...

Hari ni, seawal jam 7.22 kami dah terpacak di klinik..
Alhamdulillah, tak ramai orang pon lagi...
 Dapat nombor 8 lagi uols...


Jom lah tengok gambar...
Takyah cerita banyak2 lah ye sebab 
setiapkali gi klinik ceritanya sama je mcm yang lepas2...


Kat bawah ni gambar2 muka seposen 3R
yang masih not in a mood,
maklum la kena paksa bangun pagi kan...

Raniya

Raiyan

Raiyna & ummi

Seterusnya gambar2 lawatan tapak mereka di sekeliling klinik..







Bila tiba sessi timbang menimbang..
masing2 tetap dengan perangai yang sama mcm yang lepas2...
Tak nak ditimbang
sebab ramai orang tengok & perhatikan dorang...haihhh

Kakak

Adik

Yang si Abang lagi la,
langsung tak nak naik atas tu...
Sudahnya ummi kena timbang sekali dengan dia,
huhuu tu yg x dpt amik gambar dia tu...

Best hari ni, cepat je settle...
Alhamdulillah semua urusan dipermudahkan-Nya...
Pukul 9 pagi dah selesai semuanya...




Ok lah ye...
Sekian entri utk kali ni...

 

AKHIRNYA KAMI SHOPPING JUA

Assalamualaikum semua...
Ehhh?? Hari ni dah 26 Ramadhan dah kan...
Menghitung hari je nak sambut hari raya...

Percaya atau tidak,
di saat orang lain dah lama buat persiapan aidilfitri,
lebih2 lagi menyediakan keperluan & pakaian anak2,
kami sekeluarga pulak baru semalam 
berpeluang utk shopping raya...

Huhuhu...
Nak buat macamana!!!
Kekangan waktu walid amat membataskan urusan kami...
Selain dari itu,
walid terpaksa mengutamakan pemberian 
bonus utk staff2 nya...
Bila semua staff dia dah dapat bonus & ganjaran,
barulah dapat merasa bahagian utk dia..
Hmmm...rakyat didahulukan kaedahnya...
 
So semalam,
pada tanggal 25 Ramadhan...
barulah kami sekeluarga carik baju & kasut utk 3R..
Sepertimana tahun2 yang lepas,
tempat kami shopping raya mesti di sini....


Ya!! Org2 JB mesti dah sedia maklum dgn kompleks ni...
Inilah Plaza Pelangi Johor Bahru
yang bertempat di Taman Pelangi JB...

Kalau penduduk2 di sekitar JB lebih cenderung
shopping di Angsana, City Square, Danga City Mall, Jusco etc..
tapi kami lebih suka di sini...
Pertamanya sebab lokasinya dekat dengan rumah,
5 minit je dah sampai...
Yang keduanya sebab berbanding dengan mall yang lain,
tempat ini sangatlah tenang sebab tak ramai orang...
Walid dan ummi ni jenis tak suka 
ke tempat shopping yang berasak2 dengan orang...
So tempat ni memang sesuai la utk kami...
Tempat lengang macam ni nak bawak 3R sekali pon tak risau..

So semalam,
menyoping lah kami anak-beranak di Plaza Pelangi..
Tempat tumpuan kami ialah 
di Metrojaya & Butik Poney yang terletak di dlm kompleks tu..


Dan sebagaimana yang dijangka,
memang sah takde orang kat situ...huhiii
3R pon dengan seronoknya menjadikan kompleks tu
macam walid dorang yang punye!!!


Kakak dan Adik test kasut baru

Soh try kasut, bole plak dia berlari keliling MJ dgn kaki ayam

Raniya dan baju2 nya





Selesai menyoping di MJ,
beralih pulak ke Poney..
Kat Poney tak bawak masuk 3R sekali,
dorang main2 kat luar je..
Sebab masa tu dah lewat, Poney dh nak tutup.
So ummi kena jadi lipas kudung pilih baju2 utk dorg..
huhuuu nak amik gambar dlm kedai pon x sempat...

Selesai di Poney,
duduk berehat jap kat depan kedai sementara 
menunggu walid ke Customer service MJ utk ambik cash voucher..
Hihikkk..elok kitorg keluar je Poney pon terus tutup pintu..


 

Ok..akhirnya selesai sudah urusan menyoping brg2 3R..
End up utk sessi shopping menyoping ni,
mesti la ada makan2 & minum2 kan...
So, it's a time for Mc'D!!!



Hihii...
Ok lah ye, sekian saje entri utk kali ini...
Tataaa!!!!