Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

19 July 2012

18/7/12 : AMIK UMMI WORK & JALAN2 DANGA BAY

Semalam, 18 Julai 2012..
Si kenit 3 orang tu datang ambik ummi kat office..
Kebetulan petang semalam walid tak naik office,
so berdedai-dedai la dorg semua datang ambik ummi...

Lepas ambik ummi,
kami bawak dorang jalan2 ambik angin kat Danga Bay..
Jarak antara office ummi & Danga Bay tak jauh,
lebih kurang 5 minit perjalanan je...
Tak payah cerita panjang2,
kite layan gambar je lah ye...













Ok lah...
Tu je update utk semalam...
Jumpe lagi...bye

JUALAN MURAH 'SLIDE & SWING' DI TESCO


Kawan-kawan....
Pernah tengok benda ni kan?
Ramai penjual online yang jual benda ni di facebook...
Ummi dah lama nampak kat fb...
dan dah lama ada keinginan utk belikan 3R...
Tapi rata2 yang jual di fb, harganya telan air liur sket la...
Kebanyakannya jual dengan harga RM400 lebih,
belum termasuk kos postage...

Sesiapa yang berhasrat nak belikan utk anak-anak..
Jom dapatkannya di Tesco...
Sekarang ni dijual dengan harga RM259 bermula 12 Julai- 2 Ogos..
Kira murah tu jika nak bandingkan dengan harga sebenar..

Ummi dah belikan utk 3R...
Hari tu kononnya pergi Tesco sebab nak beli diapers...
Tiba2 ternampak pulak benda ni...
Terus sambar satu...

1 trolley isi diapers..1 trolley isi slide & swing

Tapi ummi difahamkan,
hanya selected Tesco je yang ada jual benda ni...
Ummi hari tu beli di Tesco Bukit Indah JB...
So sebelum nak beli benda ni,
better check dulu Tesco mana yang ada jual ye...
Boleh check di page Tesco Malaysia


 Rumah kami takde halaman..
So benda ni ummi letak je kat ruang tamu...
Sambil main sambil tengok tv...
Kita pon boleh monitor dorg sambil lepak2 tgk tv..



Buai tu asalnya ada penghadang..
Penghadang tu bertujuan utk elakkan baby dari tersungkur..
Penghadang tu juga mengeluarkan muzik bila ditekan butangnya..
Tapi ummi tak pasang penghadang tu...
Sebab 3R dah besar,
kaki pun dah jejak ke tanah,
so tak risau la dorang tersungkur....

So apa lagi mommies!!!
Jom grab one for your kids!!!
Sementara promosi masih ada...

APAM POLKADOT LAH KONON




Canteknya tengok hasil air tangan orang...
Comel dan kemas jek...
oppsss...
Gambar2 kat atas tu bukan hasil kreativiti ummi tau!!!
Tu sema gambar2 dari Google...

Sekarang ni apam2 ni tengah hot kan..
Sana sini orang dok promote jual apam ni secara online..
Macam2 corak..macam2 bentuk...
cantik-cantik....

Disebabkan keterujaan melihat apam yang comel2 tu,
maka ummi pon teringin lah nak mencuba...
ngeh..ngeh..ngeh..


Hihihi...cake mixer pernah beli..
Lama dah beli,dari zaman 3R lom ada lagi...
Rasanya dah 5 tahun la umur mixer tu...
Tapi sekali pon tak pernah guna..
Beli dulu pon sebab berangan nak buat kek segala la...
Tapi haram....sekali pon tak cuit..
Masih cantik lagi duduk dalam kotaknya..
Nak bongkar kotak malas,
so guna je lah blender...
Lagipon kat dalam resipi tu tulis,
kalau takde mixer boleh pakai blender,
so bedal aje lah....
  Terpaksa guna blender aka food processor 3R,
sebab nak guna blender yang biasa ummi guna,
kang apam pokadot ummi bau bawang ngan lada plak...




Hehehe...
dah ada dua kaler suda...
-Kesian bibik hujan2 kena gi kedai beli pewarna ni-

Apam polkadot ummi hari tu berinti coklat...
Sebab 3R penggemar coklat,
so pilih la filling coklat....
Dan inilah hasilnya ye puan2....

-

-

-

-


Oittt...jangan gelak..jangan gelak..
Tak baik tau!!
Hahahaha......

Hadoiii la...
Keras tol tanganku, tak berseni langsung!!!

Ok, dah sedia utk dimakan...
Mari kita saksikan hasil kesemua hasilnya...

Tadaaaa....


Susah rupanya nak buat corak polkadot tu..
Bagi orang yg dah pro mungkin senang la...
Tapi bagi orang yg jarang ke dapur macam ummi ni,
nak siapkan seketul polkadot tu pon naik juling mata...
Sudahnya bila dah malas nak berpolkadot bagai...
Ummi main hantam saje lah...

Anak-anakku...jom kita makan!!!!




Secara keseluruhannya...
Rasanya boleh tahan la...
Cuma bentuk je lah yang tak semenggah sket...
Cubaan pertama...kira ok lah tu kan...

Ok lah...
Sekian utk kali ini...
Jumpa lagi...

18 July 2012

ABANG...UMMI RINDU RAMBUT HENSEM ABANG


sob..sob..sob..
Abang....ummi rindu rambut abang macam ni..
Ummi suka tengok rambut abang ikal2 macam ni...
Bila ummi pakaikan kakak,abg,adik baju yang sama,
orang selalu tanya ummi :
"tiga2 perempuan ke?"


Tanggal 8 Julai 2012 yang lepas,
rambut abang telah selamat digondolkan oleh Tokpa nye..
Hadoiii sedih ummi tengok...
Rambut abang ni ummi dah bela sejak umur dia 4 bulan lagi...
Masa dia baby dulu,
3 kali dia dibotakkan...


First time masa buat cukur jambul,
dan dua kali lagi tak berapa lama lepas tu...
Masa baby dulu memang dah puas la tengok dia botak..

Bila umur dia 4 bulan...
Ummi dah tak botakkan rambut dia lagi...
Terus dibiarkan panjang sampai la umur dia 1 thn 10 bln..
Tapi setiap dua bulan sekali, 
ada jugak la trim rambut dia sikit2...
Ummi pernah muatkan entri tentang itu dulu..

Ok,berbalik kepada cerita rambut yg digondolkan..
Ummi asalnya nak suruh Tokpa trimkan hujung2 rambut
yang bergentel tu...
Tokpa kata bagi pendek sket la...
Ummi pon ok je la sebab Tokpa kata bagi pendek sikit..
Ingatkan betul2 la "sikit je"...


Sekali bila dah siap.......

-

-

-

-

-

-

-

-

-


Huwaaaa!!!!!!!


Bila ummi upload gambar rambut baru dia kat fb,
semua cakap hensem la, nampak matured la,
nampak kemas la, nampak smart la, macam budak besar la...

Tapi ummi tak suka!!!
Ummi lebih suka rambut panjang abang...
huhuuu....



 

Takpe lakan..
Alaa rambut bukannya tak tumbuh lagi...
Lama2 sok panjang balik la rambut abang...
Pasni kite bela rambut pezal tahir lagi ye...
huhuuu....



17 July 2012

FAKTA : SANGAT BOSAN BERJALAN TANPA 3R


Ya Allah...
Bosan betul hari tu!!!

Oppsss sorry...
Lupa lak nk bagi salam..
Assalamualaikum kwn2 yg
ummi kasihi sekalian..

Haihhh bosan jugak merayap jauh2 tanpa anak-anak ni kan...
Ada sesetengah orang kata 
berjalan berdua tanpa anak-anak ni seronok...
Tapi bagi ummi...tak best la...
Rasa hambar dan bosan sangat!!

Alkisahnya...
Pada tanggal 6 Julai yang lepas,
ummi dan walid pergi ke Seremban...
Berdua-duaan lah pulak kan...
3R dan bibik2 tinggal kat rumah...
Sebenarnya bukan taknak bawak 3R,
tapi kami ke Seremban untuk menguruskan sesuatu,
perlu sign menyain agreement,
perlu turun naik pejabat,
perlu jumpa orang tu dan orang ni....
Haihh kalau bawak dorang kang kelam kabut la pulak...

Seawal jam 11.00 pagi kami dah bertolak ke Seremban..
Masa nak bertolak keluar dari rumah tu...
nasib baik 3R mood baik...
Bila cakap "ummi ngan walid nak pergi work",
masing2 tak la mengarok nak ikut...

Hadoiii...
Sepanjang perjalanan ke Seremban,
rasa macam kekok pulak berdua-duaan dalam kereta..
Ummi pulak bila walid tengah driving,
ummi tak suka tidur..
Ummi lebih suka layan dia berbual...

takde gangguan dr anak2 kan..so bole le possing2 cenggini

Satu je yang ummi tak suka..
Walid ni bila memandu tanpa anak-anak,
mulalah dia berasap je sepanjang jalan...
Lepas sebatang....sebatang...sebatang...
Kalau 3R ada dalam kereta,
boleh pulak dia tak merokok ek....


Tengahari tu bila sampai di Seremban,
kami selesaikan semua urusan secepat mungkin...
Nasib baik la orang2 yang janji nak jumpa semuanya on time...
Konon-kononnya berangan lepas selesai semua kerja,
ingat nak singgah Nilai 3...

Tapi entah kenapa ek?
Bila dah kat sana,
langsung takde mood nak singgah-menyinggah...
Otak ni lebih kepada nak terus balik rumah je...

Selepas dah selesai semua urusan,
maka pulanglah kami ke JB semula...
Dalam perjalanan pulang,
walid yang dah kepenatan singgah lelapkan mata jap
di R&R Ayer Keroh...

R&R Ayer Keroh Melaka
selepas bangun tidur
 
plastik kat seat belakang tu barang permainan utk 3R,beli kat R&R
 Dekat2 maghrib jugak la kami tiba di rumah...
Hihiii...
Sebenarnya waktu yang kami gunakan utk ke Seremban tu
lebih kurang sama je macam waktu ke pejabat setiap hari...
tapi 9 jam yang diperuntukkan utk ke Seremban tu
rasa macam lama betul....

Keesokan harinya...
puaslah 3R dapat berjalan-jalan...
Pagi2 lagi kami dah keluar rumah...
Pergi Jusco la, gi Plaza Pelangi la, gi KSL City la...
pergi window shopping...pergi makan-makan



 Ok lah...
Itu saja yang ummi nak kongsikan utk kali ini...
Kesimpulannya...
Berjalan tanpa anak-anak sememangnya dapat membangkitkan 
suasana dan mood romantik...
 
Tapi hakikatnya....
apabila tiada suara petah mereka, tiada gelak tawa mereka,
tiada suara tangisan mereka, tiada aksi nakal mereka..
Perjalanan teramatlah hambar dan membosankan....

05 July 2012

TERIMA KASIH KERANA SENTIASA BUAT UMMI TERSENYUM

Buat anak-anakku
Raniya, Raiyan & Raiyna...


Di ketika ummi menzahirkan nukilan ini,
kalian telah genap berusia 1 tahun 10 bulan 6 hari...

Betapa pantasnya detik waktu berputaran...
Bagaikan tidak pernah ummi sedari,
bahawa kalian telah sebesar ini...

Rasanya baru semalam ummi merasa denyut nadi kalian
yang Allah anugerahkan di dalam rahim ummi...





Bisa perut ummi,
di kala kalian ditarik keluar satu persatu,
bagaikan baru saja ummi rasai dan terokai..


Rasanya baru semalam ummi mengalirkan air mata,
di saat pertama kali melihat wajah kalian,
yang dibaringkan berhimpit-himpit di bekas kaca itu...


Rasanya baru semalam kalian sering meragam di malam hari..
Tanpa membenarkan ummi & walid terlelap walau sesaat pun..



Alangkah indahnya kalian tidur di siang hari,
sedangkan di malam hari..kalian akan berjaga,
dan terus berjaga...sehinggalah fajar menyingsing..

Bila kalian dalam keadaan begini......





Tiada senyuman yang mampu ummi & walid ukirkan..
Biarlah kami berjaga sepanjang malam..
Biarlah kami terpaksa bercuti sepanjang tahun..
Apa saja kami rela lakukan,
demi melihat kalian sembuh dengan izin Tuhan..

Syukur kepada Yang Maha Pencipta..
Semakin kalian membesar,
kalian semakin menyenangkan...
Kebahagiaan ummi melayan kerenah kalian,
takkan dapat ummi tafsirkan dengan kata-kata...
Betapa hebatnya percaturan hidup ummi & walid,
kerana dianugerahkan kalian sejak sekian lama kami menanti..


Dan kini...
Kebahagiaan ummi & walid kian memuncak..
Tatkala melihat kalian dengan keletah tersendiri...

Si Kakak yang matang, petah, tegas & berani....


Si Abang yang aktif & sering mencuit hati...


Dan Si Adik yang manja, mengada-ngada & kememeh 


Semakin hari,
adrenalin ummi semakin meninggi...
kerana gelagat kalian sering menjadi penghibur hati..
dan telatah kalian sering membuat ummi tak kering gusi...












Dalam apa jua situasi...
Ummi akan pastikan kalian sentiasa di sisi...
Jauh di mata namun dekat di sudut hati..


Tuhanku...
Ku panjatkan kesyukuran dan rasa tawadhu' ku terhadap-Mu,
kerana amanah ini Kau anugerahkan untukku..
Seandai telah tiada ruang dan waktu,
untuk aku terus bertamu di bumi-Mu,
Kau peliharakanlah anak-anakku...
Lindungilah permata hatiku...
Agar mereka terus bernafas dalam keredhaan-Mu,
dan kelak menjadi manusia agung di sisi-Mu...


Semoga kebahagiaan & kesempurnaan ini..
Akan terus kami kecapi..
Sehingga ke akhir nanti...