Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

24 May 2012

SUPERWALID

Tengahari ni macam takde aktiviti nak buat...
Selalunya time macam ni keluar makan dengan kawan2 sekerja..
Tapi disebabkan hari ni berpuasa,
maka duduk kat opis je la tak ke mana...

Sambil duduk2 ni..
macam terrrrajin plak nak update blog..
Walhal baru semalam update...huhuuu

Hari ni takde cerita menarik sangat lah!!!
Cuma sekadar nak mengisi masa terluang ni je...

Ok, ummi nak memperkenalkan Superhero ummi...
Superhero yang dinamakan...SUPERWALID!!!!
 Hahaha...takde ape2 yang menarik pon...
Ummi sekadar nak share gambar2 ni je...
Silalah layan ye..... :)










Hahaha...
Sebenarnya takde nak highlight apa2 pon...
Ummi panggil dia Superwalid sebab 
suamiku ni berupaya utk mendokong ketiga2 anaknya serentak...
Ehemmm...tengok la saiz badan dia kan...

Kalau setakat dokong 2 orang...
lagi lah dia selamba...





Ummi plak tak boleh...
Nak mendokong tiga2 sekali memang tak terdaya...


Kalau setakat dokong 2 orang je boleh la...
Tu pon kadang rasa macam nak tercabut lengan...








Bila masing2 dah makin besar,
dan semakin bertambah berat badan,
adoiii lagi la ummi tak larat...
nak dokong sorang pon kadang2 semput...

Nasib baik la 3R ni badannya kurus-kurus...
Agaknya kalau tiga2 montel macam ni...

 
haihhh...boleh pengsan ummi agaknya...

Ok lah...
Tu je nak cerita hari ni...
Jumpa lagi di lain entri ya...
Wassalam....


23 May 2012

1y 9m

Sedar tak sedar,
dah nak masuk 2 tahun dah usia anak-anak ummi...
Tanggal 29 Mei 2012 nanti,
maka genaplah 3R berusia 1 tahun 9 bulan...

Dan pagi tadi, pada tanggal 23/5/2012,
sekali lagi kami ke Klinik Kesihatan utk pemeriksaan rutin 3 bulan sekali..
sewaktu masing2 berusia 1 tahun 6 bulan...

Pagi ni agak kelam kabut sikit...
Sebab kebetulannya hari ni office ummi mengadakan Konvensyen KIK...
Bagi yang berkhidmat di sektor awam
mesti dah biasa dengar pasal KIK ni kan..
Bagi yang tak tau apa itu KIK, sila klik di sini ye....

So memang kelam kabut sikitlah pagi ni...
Pagi2 lagi dah terpaksa berkejar ke office,
tengok apa yang patut,
dan berkejar pulak ke JOTIC, tempat berlangsungnya KIK...
Lepas tu baru lah balik rumah ambil 3R utk dibawa ke klinik...

Temujanji di klinik sepatutnya jam 8 pagi...
Tapi disebabkan ke sana ke mari punya pasal,
jam 9 pagi baru sampai klinik...


Dan seperti mana yang telah diduga,
dah agak ramai orang sedia menunggu...



Dan kami mendapat giliran ke 35,
sedangkan pada waktu itu baru tiba giliran ke10...


Hmmm...takpelah,
selalunya asyik dapat nombor awal2 je,
ni sesekali dapat nombor besau2 ni,
kena sabar & redha je lah....

Dan hari ni pulak...
3R agak moody sikit gara2 masing2 tak cukup tido..
Haaa tu lah,
semalam ummi suruh tido awal,
masing2 bukan main ligat...
Dah sejam matikan lampu pon masih takmo tido gak..
Haa kan pagi ni bateri tak fully charged...




Uihhh...
Tapi sekejap aje monyok nye...
Dah lama2 sikit, bila enjin dah panas..........





Maka bermulalah sessi 'melawat kawasan'...
Yang paling mereka suka bila dapat tengok baby yang ramai kat situ..


Tak lama lepas tu,
nama 3R dipanggil utk sessi timbang-menimbang...
Adoiii berpeluh jugak ummi masa ni...
Mana taknya, bila nama dipanggil,
dan bila kami bawak tiga2 ke tempat menimbang,
semua mata dok memandang..
Daripada orang awam, nurse, sampai la ke cleaner,
semua dok memerhatikan 3R...
Bila dah situasinya macam tu,
mulalah 3R ni buat perangai mengada-ngada dia...
Kakak

Abang

Adik

Masing2 buat pe'el takmo berdiri atas penimbang...
Ada yang keraskan badan...ada yang lembikkan badan...
Haihhhh...

Hasil timbangan hari ni...
Kakak - 11kg
Abang - 10.5kg
Adik - 10kg

Tak tau la accurate ke tak bacaan tu...
sebab masing2 meronta2 & tak berdiri dengan statik atas penimbang tu...
Hmmm..kira lebih kurang halal lah tu...

Selepas diambil timbangan,
sementara nak tunggu giliran masuk ke dalam bilik pemeriksaan pulak,
semua sebok nak main kat luar pulak....














Lama jugak la menunggu,
barulah giliran kami dipanggil...
Huihhh kali ni macam lama pulak kami kat dalam bilik pemeriksaan tu..
Mana taknya,
nurse2 kat dalam tu semua interview ummi macamana boleh dapat kembar 3...
dan kebetulannya pulak,
ada 2-3 orang nurse kat situ yang sedang dalam proses TTC..
excited lah dorg bila dapat tau ummi sendiri menunggu 6 tahun utk dapatkan triplets..
hadoiii macam2 soalan dorg tanya...
ada yang siap ambik no. telifon lagi...
Tapi ummi tak kisah,
ummi suka sebenarnya berkongsi pengalaman macam ni...
Lebih2 lagi dulu pon ummi pernah alami benda yang sama macam dorg...

Alhamdulillah....
Sampai pukul 11 pagi kami berada di klinik tu...
Semua urusan telah selesai,
3R pun menunjukkan graf perkembangan & tumbesaran yang baik...
Dan hari ini,
buat pertama kalinya 3R kena makan ubat cacing...


Ubat cacing ni ada 2 opsyen...
Boleh minum di klinik atau boleh dibawa balik minum di rumah...
Ummi memilih utk bawa balik rumah...
kalau minum kat klinik kang,
buatnya semua buat hal mengamuk taknak minum...
Maunya bingit satu klinik...

Ok lah...
Demikian sajalah update untuk hari ini...
Temujanji berikutnya tiga bulan lagi...
iaitu pada 15 Ogos 2012 nanti...
belek-belek kalendar, halamaaakkkk!!!
3 hari sebelum raya tu!!!
takpe lah, kira ok lah tu...
tahun lepas lagi la pulak...sehari sebelum raya

Ok lah..kita jumpa lagi di lain entri ye...
Wassalam

balik dr klinik singgah sarapan 'loti nanai' aka roti canai

18 May 2012

PUKUL 7 PAGI

Apa yang dilakukan oleh 3R setiapkali menjelang 7 pagi??

Haa...itulah punch line entri ummi untuk kali ni...
Saban hari,setiapkali bersiap-siap nak pergi kerja,
ummi akan bangun seawal jam 6.30 pagi...
Usai membersihkan diri & menunaikan kewajipan kepada-Nya,
pukul 7 pagi adalah waktu ummi bersiap2...

3R ni ada masa-masanya, pukul 10 pagi baru bangun tidur...
Tapi ada masa-masanya, pukul 7 dah bangun...
Kalau mereka semua bangun lewat,
maka dapatlah ummi bersiap-siap dengan aman..
Alaa bukan bersiap apa pun,
setakat pakai baju, pakai tudung, oles make up lebih kurang..tu je

Tapi kalau mereka bangun awal,
dan serentak pulak dengan masa ummi nak bersiap,
huhhh memang haru-biru le jawabnya....

Dulu-dulu masa dorang kecik & belum pandai mengacau..
setiapkali ummi bersiap,dorang akan tengok je..
Masing2 merenung, tak berkelip mata...
Tapi sekarang ni...
jangan harap la nak tengok-tengok aje.....
haihhh malas la nak cerita, tengok je la gambar-gambar ni...
errr..gambar2 ni sema masa dorg semua baru bangun tido,
so memang agak serabai sikit la wajah2 kesayangan hamba ni ye...









Ada masanya pulak,
bila "rasa ingin tahu" mereka semakin memuncak...
maka inilah jadinya...






Dan kadang2 bila suasana yang aman tiba2 bertukar menjadi kecoh..
maka begini pulak lah jadinya...
 
berebut compact powder...huwarrgghhhhh



Itulah rutin hampir setiap hari di waktu pagi...
Pagi2 lagi dah ada adegan menangis, menjerit, melalak...
tu yang kadang2 bila ummi dah pening melayan,
sudahnya pergi kerja 'muka bersepah' je tu....


  Huhuuiiiiii......

Ok lah ye,
nampaknya setakat ini saja entri ummi utk kali ini...
Jumpe lagi di lain entri ye...
Selamat berhujung minggu!!!!