Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

27 March 2012

MACARONI BAKAR KEGEMARAN 3R

Assalamualaikum semua!!!
Maaf la ye...
Dah berapa minggu dah rasanye tak update entri baru...
Sebenarnya kami sekeluarga baru pulih dari demam...
Satu rumah demam...
Bermula dari ummi, pastu diikuti 3R, pastu walid...
Dan last sekali bibik2 dua orang tu..
Rezeki buat kami sekeluarga walaupun rezekinya Allah berikan dlm bentuk sakit...
Alhamdulillah, syukur...

Ok, entri pasal demam nanti akan ummi post kemudian ye...
hari ni nak cerita pasal makan pulak...

Kalau ditanya apakah makanan kegemaran 3R sekarang...
Jawapannya ialah Macaroni Bakar...
Hehehe...
Alahh budak2 umur setahun lebih,
bagi makan apa pun dorang suka kan?
Saje je lah ummi highlight makanan ni sebagai makanan kegemaran dorg..
Sebab setiapkali ummi masak makanan ni,
dorang akan makan dengan tekun & akan mintak berulang kali...
Hihihi...kira sedap la tu kot....

Nak resepi??
Hahaha...tak payah lah...
korang semua lagi terer2 masak...
ummi ni jenis yang jarang ke dapur...
So masak pon ala2 jek....
Segan pulak rasanye nak bagi2 resepi kat orang...
Kang orang cakap elehhh macam sedap sangat je masak....kikiki


Ok...gambar di atas tu adalah macaroni yang baru nak disumbat ke dalam oven...
yang berselirat kat atas tu ialah cheese...

Ummi sebenarnya tak ade masa yang sepesifik utk membakar macaroni tu...
Tapi agak2 tengok cheese dah cair
dan lapisan atas tu dah garing, keluarkan je la dari oven tu...
Hihihi...senang kan masak ngan orang yang pakar ni...


Tadaaa.....
Lihatlah gambar di bawah ni...
Inilah hasilnya macaroni ku...
huhuhuiiii...

Sebenarnya kalau nak lagi sedap,
boleh campur macam2 bahan kat dalam tu...
Boleh letak pepperoni, sosej, cendawan, atau ape2 je lah yang anda suka...
Tapi disebabkan pada hari kejadian ni hanya bahan2 ni je yang ada dalam peti ais ummi,
so layankan je la daripada takde....

Hidangan ni sebenarnya amat sesuai untuk anak-anak...
Disamping rasanya yang enak, ia juga menyihatkan & senang utk disediakan...
Enak tu datangnya dari ramuan daging kisar, bawang, rempah kari, cheese, susu & macaroni tu sendiri...
Menyihatkan pulak sebab hidangan ni ada macam2 ramuan seperti 
daging, telur, cheese,susu & macaroni
di mana setiap satunya mempunyai kandungan khasiat yang tertentu
yang baik utk kesihatan & tumbesaran anak-anak...
**errrr nak tau khasiat apa korang google la sendiri yek...**
Tambahan pulak penyediaannya amat ringkas & mudah...
Campak2...dah siap!!!

Tapi walau apa pun...
Keseronokan & kepuasan selepas memasak
adalah apabila melihat anak-anak menikmati makanan itu dengan penuh selera...
weeehihi....






Ok lah...itu saja lah entri utk kali ini...
Nantikan entri seterusnya ye...
Jumpa lagi, wassalam...



13 March 2012

3R KE WALIMATUL URUS

Ahad lepas, 11/3/2012,
kami sekeluarga ke Kota Tinggi Johor 
sempena walimatul urus Syed Ady Al Attas dan pasangannya Azlina...
Syed Ady ni sepupu kepada walid...


Pagi-pagi lagi kami dah bertolak ke Kota...
( orang Johor panggil Kota Tinggi ni KOTA )
Jarak antara rumah kami ke kota tak la jauh sangat...
Lebih kurang 45 minit perjalanan....

Otw to kota...sorang lagi kat belakang ngan bibik
"kakak nantok la ummi"
Sesampainya kami di rumah pengantin...
Sangat terujalah saudara-mara semua melihat 3R...
Tapi sorry lah...
Anak-anak saya ni tegur2 dari jauh bole la...
Bila dekat je mula lah semua buat muka cebik2....


~Ok, nak highlights sket gambar kat atas tu....
Hehehe...
Tu gambar walid dan sepupunya Syed Faizal..
Syed Faizal ni nama glamer nye Pacai, komposer lagu tanah air...~

Lama jugak kitorang kat situ....
Ye lah kan, datang jemputan rumah sedara,
takkan lepas makan terus balik pulak kan....
So kitorang pon melepak la berbual-bual dengan sedara mara kat situ...

Raiyna dan Kakak Mira...HI FIVE!!!!

Raiyan dan Abang Aslah


 Dah boring duduk melepak...
Anak-anak ummi yang tak reti duduk diam ni ajak berjalan2 depan rumah...
Layankan aje lah...








 Hamboiiii....
kemain seronok anak2 ummi dapat makan lengkong ye...
Lengkong merah2 pulak tu....
Ooppssss...tau tak lengkong tu ape??
Lengkong tu makna nye agar-agar lah....
Kalau kat rumah, jangan harap dapat makan benda2 yang ada pewarna camtu...
sampai merah2 jari semua....
hmmmm...takpe lah, sesekali......makanlah nak...




ngeeee...selit gmbar ummi ngn walid,boleyy??
Ok lah kengkawan..
Tu je lah entri untuk kali ni....
Nantikan entri seterusnya ye.....
Wassalam...

DARI LOPAK AIR KE SWIMMING POOL

Kejadian ni berlaku pada petang Jumaat 9/3/2012 yang lalu...
Petang tu macam biasa,
ummi & 3R jalan2 kat basement parking rumah kami...
Memang tiap2 petang macam tu lah rutinnya...
Jalan-jalan ambik angin sambil melihat gelagat 3R berlari-lari...

Petang tu keseronokan 3R berganda-ganda..
Tak pernah anak-anak ummi seseronok itu...
Sebabnya???
Nak tau sebabnya????
Huhhh...tengok je la video kat bawah ni...


Adoiii laaa....
Kotor la air tu anak-anak oiiiii...
Nasib baik walid takde masa tu...
Kalau tak jangan harap la kamu semua nak cepuh2 air tu...
Errrr kepada habibi a.k.a incik suami,
kalau walid terbaca entri ni....mahapkan ummi dr ujung rambut sampai ujung kaki ye...
kikikiki......
Alaaa sesekali nak bagi dorang meneroka dunia mereka sendiri...
Tapi walid jangan risau,
lepas tu ummi terus bawak 3R naik basuh tangan & kaki semua...
Sental ngan dettol lagi tau... 

Disebabkan kesian kat 3R yang kemaruk sangat nak main air,
dan disebabkan keadaan baju yang dah basah lencun,
maka ummi pon bawak la dorang ke swimming pool...
Pool tu tak jauh, dalam kondo tu jugak....

Hahhhh nak sangat main air kan???


Bukak baju, bukak diapers...
Lepaskan kat dalam pool...hihihi
 

 Tempat dorang mandi ni pool utk kanak-kanak...
Airnya takat paras pinggang dorang je....
Amboiii sakan anak-anak ummi tunjuk skill berjalan dalam air...

Kakak

Abang

Adik

Petang tu mereka bermaharajalela dalam air...
Kebetulan pulak petang tu langsung takde orang...
Dorang adik-beradik je lah yang conquer satu kolam tu...





Baru 15 minit berendam, si Adik dah menggeletar dagu...
Dah dik....cukup la tu...
Lagipon adik tu bukan boleh lama2 sangat dalam air...
Dia tu sensitif sikit...


Maka adik pon jadi lah orang pertama yang naik dulu..
Kalau ikutkan dia, haram dia nak naik...
Lagi pulak tengok kakak & abang tengah syok berendam....

Adik yang kesejukan
Tak lama lepas tu...
Kakak pulak dipaksa naik....


Bila Kakak & Adik dah naik...
Si bujang sorang tu buat pe'el pulak takmo naik...
Macam-macam umpan ummi guna nak soh dia naik...
Jom kite balik tengok cat...
Jom kite balik tengok bird...
Jom kite balik main basikal...
Hmmmm dia buat dono jek...


Sanggup dia main sorang-sorang dalam air...
Kakak ngan Adik geram je tengok Abang merayap-rayap dalam air...
Haishhh tak boleh jadi....
"Bibiiikkkk....angkat je dia naik!!!"

ooppsss...censored sikit la yek...malu nampak ontot...
Alahai Syed Muhammad Raiyan...
Padahal mata dah merah, tangan dah kecut, dagu dah menggigil...


Demikianlah kisah 3R di petang Jumaat yang lalu...
Dari lopak air....terus ke swimming pool...
Kemain seronok semua...
Balik je rumah, mandi, minum susu...
Semua terus tertidur depan tv....

Ok lah...jumpe lagi di lain entri ye...
Wassalam...

06 March 2012

SI MOMOT

Alaaaa...
Boring la kan..
Setiapkali masukkan gambar dalam entri baru,
asyik letak gambar2 comel je...

Kali ni nak letak gambar comot plak lah...
Untuk entri kali ni, kita takyah buat karangan panjang2 ye...
Layan gambar je lah ye....





















Eeeyewww...comot kan?
Kalau ikut bahasa 3R, dorang sebut MOMOT...
hehehe..momot sangat kan?

Ok la uols...
Jumpa lagi...tataaaa