Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

14 December 2012

MANDI LAUT

Hai semua...
Hadoiii maaf la ye kalau ummi lama tak jengah sini..
Komen2 blogger pon banyak yg belum reply...
Bulan ni jadual tu rasa pack sangat...

Kat office sibuk dengan persiapan 5S,
balik rumah pulak bersilat menguruskan 3R pulak..
Almaklum la, semenjak Bibik Dasem dah balik,
kat rumah tu agak kelam kabut sikit
sebab bibik lagi satu tu tinggal sorang je...
Sejak dia tinggal sorang ni,
ummi suruh dia abaikan dulu semua kerja2 rumah
seperti basuh baju, iron baju, mengemas, mengemop...
Ummi suruh dia fokus jaga 3R je...
Hmmm memang kelibut jugak la...

Ok, sebelum bercerita panjang,
ummi nak back-date sikit entri kali ni ye....

Kita mulakan dengan 1/12/2012...
Tarikh tu kami balik ke kampung walid
di Teluk Ramunia, Kota Tinggi, Johor...
Lalu highway Senai-Desaru tu dalam 45 minit je dh sampai

Kepulangan kami pada hari tu sebab meraikan
majlis perkahwinan walid punye anak sedara sepupu..
Kira sepupu dia punya anak la...

Sampai rumah pengantin dah tengahari,
lama jugak la kami melepak di rumah pengantin
sebab walid pun dah lama tak jumpa saudara mara dia..

Balik dari rumah pengantin,
kami singgah pulak ke rumah abang walid..
Abang walid ni tinggal di rumah pusaka
peninggalan arwah ibu bapanya...
Dan di saat jejakkan kaki ke tanah,
3R pon memulakan aktivitinya...



Haihhh...
belum sempat salin baju lagi
dorang dah merayap keliling rumah...
Suruh masuk dalam rumah tukar baju pun
berkali-kali panggil baru masuk...

Lepas dah sali baju,
masing2 sibuk nak tengok lembu pulak...
Elehhh...
eksen je tu macam berani sangat nak tengok lembu...
Sampai kat kandang lembu
semua pakat tengok dari jauh je...



Petang tu,
kami bawa pulak 3R jalan-jalan are Teluk Ramunia tu...
Kawasan kampung walid ni memang terkenal dengan
pantai2 dan pusat peranginan...
Ada macam2 chalet kat situ...
Ahli keluarga & saudara mara walid pon
ramai yang menceburkan diri dalam 
bisnes chalet & resort ni...

Petang tu kami singgah ke satu kawasan pantai
dekat area Punggai...
Kononnya nak jalan2 ambik angin laut
dan kasi chance 3R main2 pasir...





Lepas tu...
Konon2 nye pulak bawak la 3R ni main2 kat gigi air..
Main basah2 kaki je la kunun2 nye...


Tapi.....
Ini dua orang budak dengan tiba2
telah membasahkan dirinya...haiyyaaa


Maka bermulalah sessi mencepuh2 air
si kakak dan si abang ni....



Dan akhirnya......


Kakak dan abang je yang seronok main air...
Si adik nampaknya tak berminat dengan air laut...
Haihhh hati kecik betul anak dara sorang ni...
Dia memang dari zaman baby lagi memang takut dengan laut..
Agaknya sebab bunyi ombak tu kuat kot...
Kalau bawak mandi swimming pool ok plak,
langsung tak rasa fobia...
Jadi bila si kakak & abang syok berendam,
menyendiri lah dia kat atas pasir tu...

Hadoiii basah lencun & comot masing2...
Berendam dengan baju2 dan pampers sekali...
Belasah je la nak...
Yang penting seronok tengok dorg semua happy...

kenangan bersama Bibik Dasem..masa ni dia lom balik lg

Sayangnya petang tu kami x dpt spend masa lama2,
sebab hari dah makin petang
dan cuaca pon tak berapa cantik..
Makin mendung dan gelap..
So kami pon balik je lah...

***********************************************

Ahad 9/12/2012...
Disebabkan sessi mandi2 laut aritu sekejap sangat,
dan 3R nampak macam tak puas,
so walid ajak return lagi...

Kali ni dah planning baik punye...
Siap masak2 bekal & bawak khemah lagi....
Pukul 9 kami bertolak keluar rumah,
kali ni lokasinya masih sama di area kampung walid,
cuma kali ni kami ke pantai Batu Layar...

Memandangkan cuaca di Johor sekarang ni 
memang selalu hujan lebat,
maka kedatangan kami kali ni 
disambut dengan cuaca yang kurang baik pulak...
Dekat2 nak sampai ke kawasan Batu Layar tu,
hujan turun selebat2 nya....

Dah alang2 dah sampai,
takkan nak patah balik pulak kan...
So teruskan aje la...
Terpaksa ambik chalet...
Lepak2 dulu dalam chalet sementara hujan reda...


 
 Lepas hujan berenti,
dengan pantas kami serbu ke laut...

Errrr...psstt nak bagitau ni...
ummi terlupa bawak baju swimming 3R...
Dah packing dlm beg dah tp tertinggal...
Punca tertinggal sebab si kakak ambik beg tu
bawak ke hulu ke hilir,
ke dapur ke bilik ke beranda...
Dan ummi pon terlepas pandang le beg tu..hihihi
belasah je la mandi pakai tshirt...

 

Dan anak dara yang sorang lagi tu biasalah...
Tetap dengan aktiviti main pasir dia tu...
Jangan harap le dia nak cecah kaki kat air...



Walaupun cuaca pada hari tu tak berapa ok,
kejap cerah kejap gelap...
Tapi 3R tetap seronok dengan aktiviti dorg!!!




Ok lah...
Rasanya tu je lah yang dapat ummi kongsikan...
Ehhh macam panjang plak entri kali ni ek?
Hehehehe...
Jumpa lagi...bye!!!!


7 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum, comelnya anak2. best dapat jalan2 kat laut ye..

Irfa said...

comelnya mereka ber3 ni ;)

Fifi Nadhrah said...

comel sangat.. ok pulak si adik sorang2kan..

Mama Kembar 3 said...

bestnya 3R mandi laut. my boys tak pernah jejak kaki kat pantai pun tak pernah lagik, kitorang blum brani nak bawak takut tak terkawal hehe

Huszaini Haron said...

Hehehe sakan diorang ekk!!

the triplets said...

seronoknya diorang main pantai...

citarasa rinduan said...

mmg bt cik Ayu jelesss


3R. lps ni ajak cik tauu