Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

26 December 2012

DUYAN KIP!!! DUYAN KIP!!!

Assalam pembaca yang budiman...
Jumpa lagi kita setelah rancangan utk
menghapdet entri-entri baru tergendala!!!

Hadoiii...
Ni lah dia bila bekerja di bidang kewangan ni...
Hujung tahun mesti super busy punya!!!
Banyak entri nak update,
tapi terpaksa pending gara2 memberi tumpuan pada kerja,
chewaahhh...

Ok...entri kali ni nampak gayanya 
macam takde cerita pasal 3R...
Entri ni dimuatkan atas dasar JANJI DITEPATI...
hua hua hua!!!!!

Ramai kenalan2 rapat yang minta ummi update pasal ni...
Punya lah lama berjanji nak masukkan dlm blog,
nampaknya hari ni baru tertunai...

Errr..bagi yang tak berminat nak baca cerita lain
selain dari cerita 3R,
boleh skip entri ni ye...hihiiiii :)

Ok,jom kita mulakan...

Meh nak kongsi pasal si Durian Crepe...
Atau dalam bahasa saintifik 3R 
ia disebut sebagai DUYAN KIP...

Ok betul...
Durian Crepe atau DC memang dah lama orang tau..
dan dah ramai jugak yang meniaga secara online...
Kat area JB ni je rasanya
dah ramai seller yang jual...

Ummi pernah la try makan DC ni...
tu pon member satu opis yang bagi...
dan apa yang boleh ummi simpulkan tentang DC ni...
ia tersangatlah manis 
dan tidak menyihatkan utk pesakit diabetes macam ummi...

Maka tercetuslah idea untuk ummi buat DC sendiri..
heheeh buat DC ni sebab
semata2 nak alter resipinya supaya tak manis...

Ok,langkah pertama...
Beli durian di Jusco Permas Jaya...
Beli yang dah siap packing je...

 
Muahahaha...
Durian ni walid yang beli...
Ummi suruh dia cari durian yang 1 pack 10 hengget tu je..
Dibantainya D24 kau!!!!
Hambik!!! 4 ulas je 18 hengget...

Pagi2 lagi dah bersiap sedia dgn bahan2 DC ni tau...
Siap charging tab kat dapur lagi...
Sebab nak tengok resepi bulat2...
hahahaha...

Sebelum kita bla bla bla...
Ummi nak ucapkan terima kasih
kepada empunya resepi...
Resipi ni ummi tiru bulat2 dari blog Cahaya Cintaku

Klik je kat blog dia tu...
Resipi DC siap dengan tutorialnya sekali...
Memang sesuai utk orang seperti ummi!!
hihihi....

Terima kasih lagi sekali...
Besar pahala dia berkongsi ilmu dengan semua orang...

Ok...ini bahan2 DC versi Puan Ana tu...
Memang sonang sesonang sonang nye!!!


Ok...skrg saksikan step by step
cara membuatnya pulak ye...



Alaaa..malas la nak taip cara membuatnya satu persatu...
Korang klik je la kat blog Cahaya Cintaku tu ye..
Puan Ana dah tunjuk dengan details sekali,
tinggal follow je sebijik-sebijik...

Dekat satu jam jugak la masa yg diambil
utk buat DC ni...
yang lecehnya masa nak buat kulit dia tu la...
Yang lain2 sekejap je...
Proses membuat DC pada hari tu
berlaku tanpa sebarang gangguan dari 3R...
 Hehehehe...
Umpankan dorang dengan Upin Ipin je...settled!!


Hasil dari adunan tu,
dapat la dalam 15 biji DC yg pelbagai saiz..
Ada besar,ada kecik,ada herot,ada terjuih...
Belasah je le!!!!

Tapi malangnya,
3R tak pandai makan...
Masuk aje DC tu dalam mulut dorang,
terus semua keluarkan balik...
Alahai tak reti makan durian rupanya anak ummi ni...
Ha'ah la...selama ni memang tak pernah bagi dorg mkn durian..

Tapi bagus jugak kot,
lagipun kami memang tak galakkan dorang mkn manis2 ni..
Orang kata...mencegah lagi baik dari merawat!!
Ummi dapat diabetes dikatakan berpunca dari keturunan..
Kena diabetes ni pon masa umur 21 tahun...
So 3R memang diasuh supaya tidak terlalu obses 
dengan benda-benda yang manis...
Mudah2an mereka bertiga terhindarlah dari penyakit diabetes
dan penyakit2 yang lain...

Ok lah....
Itu sajalah tentang entri DC ni ye...
Kita jumpa lagi di lain entri
Tata...

4 comments:

NunAlifNunAlif said...

kak...tingat dulu2.. akk n da geng datang umah kite makan doyaan.. hehee..

kat mesir xde doyan, nana nak try guna sweet corn je nnt.. bahan dah ade tp xterbuat2 :D ehehe..

the triplets said...

Kat tempat kerja ni ada jugak yang jual durian crepe...nk try buatlah kat kg ni tgh musim durian...

Misz Pinkie Winkie said...

mmg sedap sangat duyan kip nie..hihi..
kat opis amie ada jual...selalu beli..nak buat sendirie tak tau..
bagus gak dak comel tue tak pandai makan manis2...nntie gigi cepat rosak.

iyan shazlind said...

nmpak yummy :)