Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

02 October 2012

PERBELANJAAN YANG WAJIB

Ramai yang berkata :
Bestnye ada anak kembar!!!
Syoknye kembar tiga!!!
Waa...triplets!!! Best nye!!!!

Ye memang ummi akui...
Memang seronok ada anak kembar...
Satu nikmat keseronokan & kebahagiaan 
yang Allah kurniakan utk insan beranak kembar...

Ramai juga yang bercita-cita untuk mempunyai kembar..
Tapi perlu diakui,
mempunyai anak kembar sama 
seperti kita menggandakan segala-galanya dalam hidup..

Pengorbanan perlu berganda...
Kasih sayang perlu berganda...
Perbelanjaan perlu berganda...
Dan segala-galanya lagi lah...
Ummi pernah muatkan entri tentang itu suatu ketika dulu...

Dan bila bercakap soal perbelanjaan,
tak dinafikan bahawa kami perlu
mengutamakan perbelanjaan asas utk 3R
melebihi perbelanjaan2 lain...


Perbelanjaan asas yg ummi maksudkan
adalah untuk lampin pakai buang & susu..
Dalam sebulan,
perbelanjaan utk dua benda penting
itu memang agak tinggi...

Untuk keperluan 3R,
dalam sebulan mereka memerlukan
5 packs diapers & 5 tin susu secara kasarnya...

kakak masa umur 9 bulan





Kami hanya membeli diapers & susu
sewaktu ada jualan murah sahaja...
Setiapkali hujung minggu
kami akan check dulu surat khabar atau website2
mana-mana hypermarket utk tengok
sama ada ada offer atau tak...


Kalau ada offer, kami akan borong
sebagai simpanan stok...
Sebab tu lah walaupun kat rumah
stok diapers & susu masih mencukupi,
kami tetap akan beli jugak jika kena dengan harganya...
Pastu simpan je la banyak2 kat rumah....
Sebabnya, brand MamyPoko dan Mamil Gold ni
jarang2 ada offer...
Tu yang bila ada offer kat mana2 kami mesti serbu punya...
Dan biasanya hypermarket yang selalu ada offer
ialah Carrefour, Tesco & Giant...
Aeon ( Jusco ) pon kadang2 ada offer jugak...






Bila perbelanjaan utk diapers & susu dah settled,
barulah kami fikirkan utk belanja dapur pulak,
dan bila belanja dapur dh settled,
barulah fikirkan perbelanjaan2 lain pulak...


Itulah rentetan perbelanjaan kami setiap bulan..
Walau apa jua pun kepayahannya,
percayalah pada rezeki yang telah Allah
tetapkan utk kita sekeluarga...
Semoga Allah terus lapangkan 
dan luaskan pintu rezeki kami sekeluarga
agar kami dapat membesarkan 3R dengan sempurna...
Wassalam..

 


14 comments:

shaliza said...

Amin...mak+ayah mmg keje dia kan cari duit...insyaAllah berbaloi2..

PutriesNoora said...

insyaAllah...Allah murahkan rezeki ummi sekeluarga...aminn..comelnya kakak masa 9 bulan...cute cute cute!!

genuine1224 said...

yelah..dah kembar 3, belanja smua jadi triple.. but, kan anak tu rezki.. insyallah, akan ada rezki utk diorg walau sulit mana pun kita. utusan dr Allah utk kita

FiraHamzah said...

hekhekhek..sama la kite..walaupun saya bukan kembar tiga tapi kembar dua plus toddler 2 tahun rasa macam kembar 3 gk..diapers & susu memang takleh nak kurang..ada masa memang mengeluh la jugak, tapi cepat2 think positif, cos percaya anak2 memang rezeki dari Allah..susah macam mane pun mesti ada jalan penyelesaian.. :) kan?
all the best ummi :)

Salmi Khairil said...

rezeki anak2...

Nana Hashim said...

bpeluh jugak ketiak bila bace entry kak lin ni..kite xkawen lg.jauh skali nak ade anak kn..kene get ready dr skg la mn taw kot2 ade rezeki nk dpt twin jgk...huhu (berangan)

thenunu said...

oh saya yang punya anak kmebar dua ni pun benar benar terasa jugak banyak kena beli..diri sendiri pun kena belajar berjiumat cermat.:) salam kenalan.

UMMI 3R said...

betul3...setiap anak ade rezeki masing2, ibubapa kena usaha lebih utk dapatkan rezeki tu

UMMI 3R said...

amin...terima kasih noora...

kakak masa kecik2 tembam sket

UMMI 3R said...

betul3...setuju sgt!!! jgn sesekali mengeluh & rasa terbeban dgn anak...dorg semua pembawa rezeki yg berkat...Insya'Allah akan sentiasa ada rezeki

UMMI 3R said...

betul tu fira...sebenarnya sama je, tak kira kembar 3, kembar 2 atau tak kembar sekalipun, perbelanjaan ank2 mmg tinggi...

betul kata fira, Insya'Allah rezeki utk anak2 sentiasa ada...kita ibubapa ni kenalah usaha lebih sket

UMMI 3R said...

Alhamdulillah...

UMMI 3R said...

hehehe betul tu nana...sebenarnye tak semestinya kembar nana..even anak sorg sekalipun, kita kena sentiasa bersedia..dah la makin lama kos brg2 baby ni makin mahal

UMMI 3R said...

betul tu...dh ada anak ni mmg kena pandai berjimat & menabung... mak bapak kena ikat perut la sikit..hehehe