Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

01 October 2012

MASAK-MASAK LAGI

Hai semua!!!
Weekend datang lagi!!!
Yippieee!!!!

Anak-anak ummi..
Jom kita main masak-masak lagi jom!!!

Weekend hari tu kami empat beranak ke dapur lagi...
Tak ada menu yang menarik pun...
Semuanya simple2 belaka...
hihihi...

Untuk menu hari Sabtu,
kami buat Kek Batik Berkacang
utk hidangan minum petang...

Menu ni tersangatlah simple,
sebab tak perlu masak,
tak perlu kukus, bakar atau what-so-ever...
Bahan-bahannya pon sonang yo!!!


Huittt...Abang!!!
Tepi sket la,
ummi nak amik gambar bahan2 kek kite nih...
Spoilt tau abang ni...
Sebok ummi nak amik gambar sebok plak dia memanjat!!

 
Haaa...ok, ni la bahan-bahannya...
errr tetap jugak nampak kaki dia...

Urusan membuat kek batik pada hari tu aman sket..
Sebab assistant nye cuma 2 orang je,
assistant yang sorang lagi...................
....................
....................
.....................


Ok...kakak dan abang..
Let's do it!!!!

Mula-mula sekali...
Kakak ngan Abang tolong ummi patah2 kan biskut dulu ye..





Pastu...
kita letak susu, tabur milo dan 
campurkan dengan kacang yang telah ditumbuk...


Kacau-kacau bagi sebati,
pastu curah je dalam loyang...
Tapi kena mampatkan adunan tu semampat-mampatnya...
Tekan kuat-kuat sepenuh tenaga ye...
Yang ni abang ngan kakak tak payah sebok,
biar ummi yang buat...


Wokehh..dah siap!!!!

Tadaaaaa!!!!!!!hihikk jgn marah eh,sesekali posing mcm masterchef
Final step, sumbat je dalam peti sejuk...
Biar dia sejuk & keras dalam tu...
Pastu apa lagi...
Anak-anak ku, jom kite makaaannn!!!!

kakak

erkk!!! kaki dlm mangkuk?? hantam sajalah bang

adik
 Ok, keesokan harinya pulak,
bersamaan 30 Sep 2012,
mood menggedik-gedik di dapur suda mari lagi...
Tapi takde idea nak masak apa...
Bongkar-bongkar peti,
terjumpa plak benda ni....


Ni labu minggu lepas..
Aritu beli sebijik,
yang separuh dah masak lemak,
ni tinggal separuh lagi terkontang-kanting dlm peti...
Apa lagi...terus capai tab,
ke myresipi.com lah kite!!!
Misinya mencari resipi yang mudah
dan tak banyak bahan-bahan...hihiiii

Kali ni assistant nya 3 orang macam biasa...
Adik ditugaskan utk menggaul tepung, telur, santan, gula dan susu..


Kakak tugasnya masukkan semua bahan-bahan tu 
ke dalam bekas utk digaul oleh adik...



Lepas tu macam biasalah,
dengan muka tak bersalah si abang datang...
dan terus merampas senduk di tangan adik...
dan mulalah ada adegan jerit-menjerit antara mereka...


Sudahnya si abang je lah yang conquer senduk tu...
Tak kasi chance langsung kat org lain...
Kakak dan Adik..redha je lah


Pastu tapis kesemua bahan tu,
dan masukkan je labu yang telah direbus & dilenyek...
Masuk dalam oven dgn suhu 200 degree 
dan bakar selama 40 minit...settled!!!!
Jadilah kuih Bingka Labu...

errr tak tau ape sebab yg tepi tu mcm cacat sikit

Ok...itu je lah cerita kami di hari minggu..
Oh ye, sesiapa yang nak resipi 
dan cara2 membuat yang lebih details,
sila lah ke www.myresipi.com ye...

Dan malamnya pulak,
pergi belanja barang dapur di Giant Leisure Mall Pelangi..
dekat belakang rumah je...
Ohh lupe lak nak cerita,
dua hari kami memang tak berjalan ke mana-mana,
sebab Walid tersangatlah sibuk dengan
pertandingan golfnya di Kulai...
So hari Ahad malam tu lah baru kami dapat berjalan,
tu pon gi Giant je...huhuu

Tu pon dah seronok sangat 3R dapat pergi Giant...
Takpe lah, minggu depan kita suruh
Walid bayar hutang ye...
Kita ajak dia berjalan puas-puas....

Kat Giant, dapat beli belon..
Weeee happy!!!!





 
Kite berjumpa lagi di lain entri ye..
Salam sayang dari 3R..
Assalam...


2 comments:

Nana Hashim said...

mesti meriah kan?

Cik mama said...

Rajinn'nya tolong ummi kat dapurr.. dgn hati yg ikhlas dan tulus mulus, cik mama happy gilerr baca blog ummi dgn teletah 3R tu.. rasa teringin nak beranak kembar lak.. hehhehehhe
cik mama follow sini.. sudi followlaa balik.. ngee