Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

17 October 2012

LIMA PULOH SEN..LIMA PULOH SEN


Ehhh???
Tajuk entri kali ni macam lagu Aisah Lima Puluh Sen plak ek..
Terbayang2 aksi seniwati Azean Irdawaty
tergedik2 nyanyi lagu Lima Puloh Sen...

Ok...gambar syiling 50 sen kat atas tu
gambar yg ummi snap pagi tadi...
100 keping syiling 50 sen siap ditukar!!!
 Ummi ni bertugas di sebuah pejabat kewangan,
so duit2 tu semua ummi tukar kat opis ummi jek...
  
Ok,meh ummi nak cite sket kaitan 50 sen ni dgn 3R...

Percaya atau tidak,
syiling 50 sen ni tersangat la pentingnya utk ummi..
Kalau keluar ke mana2 shopping mall,
tak kira la Giant ke, Tesco ke, Carrefour ke,
hatta kedai2 runcit kat bawah rumah tu ke...
duit syiling ni merupakan satu kemestian
utk dibawa bersama...







 







Hahhh...benda2 alah tu lah sebab musababnye...
Err ummi tak tau nama saintifik benda tu...
Ape ntah kenama nye...
3R pon selalunya bila nampak benda2 tu,
kalau yg ada stering dorg akn panggil car,
kalau ada handle dorg akan panggil motor..
Kalau yg ada bentuk2 haiwan
dorg akan panggil ikut nama haiwan tu,
contohnya elephant, ulat, bear dan macam2 lagi...

Cekik darah benda ni sekarang ek?
Zaman ummi kecik2 dulu rasanya 20 sen je sekali naik...
Sekarang ni dah kena masukkan 2 keping syiling 50 sen,
bermakna singgit sekali naik....

3R kalau ke mana2 memang pantang nampak benda2 ni...
Kadang2 tak payah masukkan duit,
dapat duduk je atas benda tu pon jadik lah...
Tapi kita ni kekadang kesian la pulak..
Bila tengok dorg duduk je atas benda tu
dok main pusing2 stereng rasa tak sampai hati la pulak...

So duit 50 sen tu memang selalu le ada dalam beg ummi...
Senang, bila dorg nak naik,
tak payah susah2 cari kedai nak tukar...

Anak-anak u all pon mesti sama kan?

Ok lah ye,
sekian saja entri ummi utk kali ni...
Jumpa lagi!!!!!
 

10 comments:

genuine1224 said...

haa btul sangat! my bby now dah besar dah pandai. sekali letak, xmo turun.rabak poket mak nak cari syiling.. hehe

Ma Ri Ni said...

Unfortunately not heehehehe. Sy tak biasakan anak sy naik benda2 tu hehehehe, so dia memang tak mintak, kl tetiba mintak naik, tak de sampai menangis2. If sy bagi, mmg happy sangat, kl sy tak bagi, sy akan try explain kat dia, selalunya akan faham. Umur anak sy 2 tahun 11 bulan. Nail bendenya sekali sekala ok lah, tp kalau tiap kali nampak kena jugak naik, macam u cakap, cekik darah hehehehe

NorMala Bahar said...

wah! seronok nyer dorg.. muka kakak relek jer.. adik lak nagis2 yer..

Citarasa Rinduan said...

kak pun tak tau namanya...
dulu mmglah.. 50sen sentiasa dlm poket.
bila dh 3tahun br bhenti main benda ala tu.. hehee

Fifi Nadhrah said...

saye anak 9 bulan pon saye bantai letak.. die taktau ape2 pon lagi.. tapi kite yang seronokkan.. hihi..

UMMI 3R said...

3R memang minat ngn benda ni...tp same lah, klu tak dpt naik takde la smpai menangis....kdg2 x masukkan duit pon, just dudukkan dorg atas tu je...

UMMI 3R said...

hehehe kena standby syiling byk2 lah klu cmtu ek...tp xpe, as long as ank2 happy,kite pon same happy..

UMMI 3R said...

hehehe..adik tu nangis sbb asalnye dia berebut ngn kakak nk naik yg boat tu...bile kena naik yg lain tu yg dia bengang tu

UMMI 3R said...

hehehe umai pon same ye kak...skrg benda ni ade merata-rata...kt kedai2 runcit pon ade..waaa klu 3R same mcm umai alamatnye thn depan lah baru dorg stop nak main benda ni..hehehe

UMMI 3R said...

hehehe...betul3...3R mase baby2 dulu pon prnh main benda2 ni...tu yg lekat smpai ke besar tu...hehehe