Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

09 October 2012

HARI MINGGU KAMI

Hari Sabtu hari tu bawa 3R jalan-jalan...
Menghirup udara petang 
sambil tinjau2 panorama indah di Puteri Harbour..






Sebenarnya takde apa yang menarik pon
kat Puteri Harbour tu...
Cuma tengok kapal-kapal mahal
yang berlabuh kat situ je...
Konsepnya lebih kurang la macam Danga Bay...

Kat Puteri Harbour tu ada macam satu dataran yg luas...
Seronok le 3R dapat berlari puas2 kat situ..



 Dah puas beriadah di Puteri Harbour,
singgah sekejap di Medini Mall Legoland...
Tak masuk pun dalam Legoland tu
sebab tujuan utama ke situ nak jumpa client walid
yang berniaga di Medini Mall tu....
Masa kami tiba,
Legoland pun dah nak tutup...

entrance Legoland

makan gegula di Medini Mall...uittt takleh mkn selalu tau!!!kali ni je ummi kasi chance



Medini Wall Nusajaya
Lepas walid dah borak2 dan tengok2 kedai client dia,
kami pun balik...
Hajat di hati nak singgah ke Mom & Baby Expo
di Danga City Mall...
tapi hajat terpaksa dibatalkan sebab
3R batuk2 & selsema berhingus...
Kang bawak ke tempat crowded macam tu kang,
makin melarat plak masing2....

Esoknya, hari Ahad, kami tak ke mana2...
Walid pagi2 dah keluar ada Golf Tournament di Senai..
Maka bergelimpangan je lah 
kami anak-beranak kat rumah...

Bila dah tengahari sket,
mulalah datang hangin rajin nak ke dapur....
Maka datang le idea2 nak memasak...

Hari tu ummi buat Apam Beras utk minum petang...
Sessi memasak hari tu aman damai sket...
Sebab assistant2 yang biasanya menyibuk semuanya takde...
Semuanya tengah leka melayan kartun...


 Tapi kejap aje lekanya...
Bila dorg dah dengar ummi kelentang kelentung kat dapur,
mulalah masing2 menyibukkan diri...


Resepi apam tu banyak menggunakan tepung...
Jadi 3R diharamkan utk turut serta 
dalam aktiviti memasak petang tu...
Kalau bagi dorg join,
rasa2 nye kompem mandi tepung tiga2...
So hanya ummi & Bibik Yaya je lah yang membuatnya...


tadaaa....Apam Beras suda siap

Alhamdulillah...
Cubaan pertama apam beras menjadi...
Apam ni sebenarnya nak lagi lawa
letak dalam bekas kecik2...
Tapi kat rumah takde benda alah tu sema...
So sumbat je lah semuanya dalam loyang..

3R pon apa lagi...
Makan apam panas cicah kelapa...
Asyiiiikkkkk....


Ok lah...
Jumpa lagi di lain entri ye....
Wassalam...

10 comments:

mimis said...

nampak sedap tgk apam tu.... :)

aquagugurl said...

Comey le nengok si kakak..kalah ngan adik2..hikhik.tapi sume pun comey2 jugak..

Ena's Palace said...

masing2 dpt gegula yer...comel jer

eKa said...

comel nya la..nak satu boleh tak :) saluny akembar muka nak sama. tp deranag ni kembar tak seiras kan...

Ibu Kembar said...

ala cute la wiwin nie...baik je dok mkn sama2

UMMI 3R said...

cuba la buat mimis...sy pon first time buat, main redah je tu..hehehe

UMMI 3R said...

kan? makin rendang si kakak tu nk dibandingkan ngan adik...terima kasih aquagugurl :)

UMMI 3R said...

dorang jarang mkn gula2...bila sesekali dpt tu yg asyik sgt muka tu...hehe

UMMI 3R said...

terima kasih eka...ye dorg ni kembar tak seiras....muka, rambut, tinggi, kulit, semuanya tak sama...hehehe

UMMI 3R said...

terima kasih ibu kembar...ala dorg ni ada mood nye jgk..kekadang ok kekadang k.o :)