Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

10 October 2012

BRONCHITIS MENYERANG ADIK LAGI

Minggu lepas 3R batuk & selsema...
Mula2 sekali abang yang kena...
Pastu diikuti oleh kakak...
dan last sekali adik plak...

Biasanya memang macam tu la...
Even cuma sorg yang kena,
yg dua lagi tu lambat laun mesti akan berjangkit...

Bila kakak & abang selsema ummi tak risau sangat...
Sebab dorg berdua ni kalau batuk & selsema
 biasanya tak lama...
Empat lima hari nanti terus ok...

Tapi bila adik yang kena ummi memang extra risau sikit,
sebab dia ni ada sejarah bronchitis...
Bronchitis ni dalam erti kata yang mudah 
ialah masalah paru-paru sensitif...
Kiranya Raiyna ni kalau diserang batuk atau selsema,
dia akan mengalami masalah pernafasan...
nafas akan jadi laju dan akan dog coughing...

Dan sebagaimana yang dijangkakan...
Kebimbangan ummi  menjadi nyata....
Hari Isnin hari tu,
dia dah start dog coughing dan
nafas dia jadi laju semacam...

Disebabkan takut masalahnya melarat,
cepat2 kami bawa dia 
ke Bahagian Emergency Puteri Specalist Hosp (PSH)..

bersiap bawa adik ke PSH

adik kalau tak sihat memang takmo ngn org lain...nak walid dia je

dalam lif condo otw ke hospital
 Setibanya di PSH,
ramai pulak patient kat emergency...
Keadaan agak berterabur & kalut sket
sebab bahagian emergency PSH sedang diubahsuai,
so urusan rawatan pesakit semua
dipindahkan sementara di satu bilik lain,
yang letaknya di bahagian belakang
iaitu tapak asal cafetaria...

Adik diklasifikasikan sebagai
patient yang tidak kritikal,
jadi kami perlu menunggu agak lama
untuk memberi laluan kepada patient2 lain yg kritikal..
Maka menunggu la kami di lobby
sementara menunggu giliran adik dipanggil...
 Lama sangat menunggu di lobi utama,
kami berpindah plak di depan bilik emergency ,
sebab takut tak dengar bila nama adik dipanggil...

Masalah pulak bila menunggu depan bilik emergency ni...
Dah la laluannya sempit,
3R pulak dok gasak berlari2...

'orang sakit' berlari2 depan emergency ward..haihhh



Haihhh pastu dorg gasak main2
kat depan pintu keluar-masuk tu...
Dah3, sebelum kita semua kena sound,
jom kita pindah tempat lagi...
kali ni menunggu kat depan kaunter farmasi plak.
tak jauh dari emergency ward tu...


Lebih kurang 45 minit jugak la kami menunggu malam tu,
akhirnya nama adik dipanggil...

"CIK SHARIFAH!!!"

Masuk je dalam bilik emergency tu...
Nasib baik la adik tak buat perangai...
Dia ikut je cakap Dr. Rosli tu...
Doktor suruh baring dia baring...
Doktor suruh tarik nafas dia tarik nafas...
Doktor suruh nganga dia nganga luas2...
Good girl!!!!

Dan malam tu adik kena neb macam biasa...


Dalam hal adik yang tak meragam dalam bilik emergency...
Yang kat luar pulak yang dok meragam...
Dari dalam bilik tu ummi dengar
suara si abang menangis terjerit2 panggil ummi...
Haihhh abang ni...
Padahal dah pesan dari rumah lagi...

Ummi bawak adik jumpa doktor,
nanti kakak ngan abang tak boleh masuk tau,
tunggu kat luar je...

Berkali-kali dah pesan macam tu...
dari kat rumah sampai la dalam kereta...
Last2 dia melalak jugak kan....hadoiii

Maka tinggallah adik dalam bilik emergency tu
ditemani oleh walid....
Ummi terpaksa keluar memandangkan
pitching suara abang tu makin lama
makin tinggi dok jerit2 panggil ummi....
Pendek kata memang satu hospital tu lah dengar suara dia



Hahhhh tu lah budak yg mengamuk tu...
Entah hangin ape ntah dia malam tu
buat pe'el camtu....
Hmmm nak perhatian lah tu kot
sebab dah berapa hari ni tumpuan ummi
asyik kat adik je.....

Lama jugak adik kat dalam tu...
Sementara tunggu adik settle,
jom kakak, kita posing2 dulu...
hihihihi.....
Oppsss terlebih suda!!!






Dekat2 pukul 10.30 jugak kami balik malam tu...
Alhamdulillah...
sampai je rumah nampak condition adik ok..
Cuma batuk sikit2
dan nafas dia pon dah normal macam biasa...


Dan pada keesokan harinya iaitu hari Selasa,
adik ada temujanji utk neb sekali lagi...
kali ni jumpa Paediatrician PSH, Dr Ismail Haron...
Kali ni bawak adik sorang je...
Kakak & abang tinggal....





Kesian adik...mati kutu sebab takde geng...
Banyak kali jugak la dia dok tanya
mana kakak...mana abang....

Nak menghilangkan kebosanan dia,
terpaksa la walid bawak round2 keliling klinik tu...




Masuk dalam bilik doktor,
Alhamdulillah semua beransur baik...
Cuma kena neb lagi sekali je,
pastu teruskan makan ubat je kat rumah...






Sehingga entri ni ditulis,
adik dah pulih sepenuhnya...
No more dog coughing...
cuma tinggal hingus je masih meleleh sikit2...
Alhamdulillah syukur...



7 comments:

Citarasa Rinduan said...

alhamdullilah adik dh sembuh...

syukur...

oh. dok renovate lg rupanya hosp putri.. lama tak pi lps arwah mertua warded..

tapikan.. bila bc entry nie dok bygkan keadaan lind dan walid y asyik xcukup tgn bila ketiga2 diluar.. sure kn tarik nafas pjg2.

kak dan abg sering bc entry 3R.. nak rasai mcmana keadaan in case kami continue rwtn semula..

klu tak tinggalkan jejak.. percayalah.. entry kamu semua kak bc satu2...

salam sayang u Kamu dan 3R.. Jua u walid 3R

pu3apis said...

geram tgk 3R ni..boleh xnangis plak adik ek..klu ank aku,masuk je bilik doc,dah melaung..wakakakaka

UMMI 3R said...

ye kak ayu...masih renovate lg, memang crowded sgt dgn org ramai lg...

haihh mmg betul kak, kalut klu bawak dorg ke mana2..lagi plak masing2 dh makin besar ni kan...kdg2 berjln takmo pimpin nk berjln sendiri...dok terkejar2 ke sana ke mari lg..

terima kasih byk atas sokongan akk kt blog ni ye...ehhhh jgn tak tau tau, lin pon hard fan CR tau...hari2 dok bukak, tp selalunya sbg silent reader je lah...hehehe

ok kak...sampaikan salam utk en.zalie, peluk cium utk umai ye...mmuahhh

UMMI 3R said...

sama je pu3...dia ni pon kadang melalak mcm ape bile masuk blik doktor...tp mlm tu mood dia baik sket kot, tu yg x buat perangai tu...hehe

PutriesNoora said...

good girl adik!!!diam je dia...kiss sket..mmmuuaahh=D

Anonymous said...

Wow, awesome blοg ѕtructure!
Hоw lengthy haѵe you ever been running a blog fοr?
you made running a blοg lоok eаsy.
Thе entiгe glаnce of your site is excellent, as well аs the content
mateгіal!

My web blog; plumbing companies

Unknown said...

tq