Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

05 October 2012

BILA SI BAPA MELAYAN ANAK

Hadoiiii...suamiku!!!!!
Tolonglah.....
Rumah kita ni sekangkang kera je walid....
Perabot2 yang sedia ada ni pun
dah banyak sedekah kat orang,
semata-mata nak bagi rumah ni lapang
dan supaya 3R selesa bermain dalam rumah....
Ni walid tambah plak dengan benda2 sebesar gedabak nih...
Haihhh...meh la nak cite sket

Dua malam berturut2 kami keluar jalan-jalan...
Malam yang pertama ke Giant Leisure Mall Pelangi...
Kebetulan masa sampai je kat Giant,
ummi diserang hypoglycemia...
Maka teruslah ummi ke Mc'Donald,
makan aiskrim & minum air seorang diri...
3R, walid dan bibik2 pulak terus masuk dlm Giant...

Ooppsss...jap jap jap!!!
Ada yang tak tau ye apa itu hypoglycemia??
Hypoglycemia atau hypo ni adalah suatu keadaan
di mana paras glukosa atau gula dalam darah seseorang
menjadi terlalu rendah...
Dalam bahasa yang mudahnya dipanggil kurang gula...
Hypo ni lazimnya menyerang pesakit2 diabetes...
Kebiasaannya berpunca dari lambat makan,
ataupun kurang pengambilan glukosa pada hari tersebut...
Senang cite, kalau hari tu kita 
tak ambil makanan/minuman manis dan berkarbohidrat,
badan kita akan diserang hypo....
Simptom nya badan akan rasa berpeluh,
pandangan mata kabur,
jantung berdegup kencang dan
fikiran jadi buntu....
Ehhh panjang lebar pulak penerangan Doktor Linda ni..

So berbalik kepada cerita pada malam tu,
bila dah rasa simptom2 hypo tu..
Ummi pon terus la pergi cari aiskrim & air,
sebab once kita dh hypo,
kita tak boleh biarkan keadaan tu berterusan,
kena cepat2 makan/minum sesuatu yang manis
supaya paras glukosa dalam darah kembali normal...

Sebenarnya tujuan kami ke Giant malam tu sebab
walid nak hantar repair rokok elektronik dia...
Ummi pernah muatkan entri tentang rokok ni dulu...
Kedai repairnya tu kat dalam 
bangunan Leisure Mall tu...
so bila dh gi hantar rokok dia,
dia pun bawak la 3R cari mainan kat dalam Giant...

Bila dah settle semuanya...
Kami pun balik la ke rumah...
Ya Allah...Walid!!!
tau tak apa benda yang dia belikan utk 3R???
Hahhh...ni le benda nye.....

-

-

-

-

-

-

-

-

-


3R ni memang suka main khemah-khemah...
Dulu kami pernah belikan play tent untuk dorg,
Play tent tu kira macam khemah jugak la...


Tapi sekejap je hayat benda ni...
Dalam 3-4 bulan je,
pastu dah start koyak la, rebeh la, patah la...
Maklumla masa beli ni dulu 3R memang tengah lasak...

Dulu-dulu punya la suka main khemah-khemah ni...
Sampai kadang2 kena buatkan khemah setinggan utk dorg...


Dek kerana itulah,
maka walid telah membelikan khemah betul utk dorg...
Sebenarnya ummi memang tak kisah pon nak beli khemah tu..
Tapi rumah kami ni comel...
Halaman rumah pon tak ada,
yang ada cuma balcony je....
Maka terpacaklah khemah tu di tengah2 dunia...
hadoiii la...

Tapi memang tak dinafikan la...
3R memang seronok sangat dengan khemah baru dorg tu..





walid layan 3R tido dalam khemah
Pastu, dimalam keduanya pulak,
kami ke Holiday Plaza pulak...
Tujuan ke sana sebab walid nak install
apa benda ntah kat henpon dia tu...
Dah selesai urusan dia,
dia gasak beli mainan lagi utk 3R...
Katanya, semalam dah beli khemah utk abang,
harini nak cari mainan utk kakak dan adik pulak...
Laaa gitu pulak...






Akhirnya beli la jugak permainan utk kakak & adik..
Kitchen set utk kakak...
dan dressing table utk adik..
Ni semua dorang yang pilih sendiri...
Hmmm hasil dr mainan2 yang dorg pilih sendiri ni,
macam dah tau je minat & kecenderungan
masing2 ke arah mana....


Balik dari Holiday Plaza,
singgah dinner di Secret Recipe...
Ni pun sebab walid melayan kehendak anak2 nya jugak lah ni...
Mkn kat SR ni pon sebab si kakak ckp nak mkn kek...




Sampai je rumah...
Masing2 biasa la kan, tak sabar nak main permainan baru...

kitchen set kakak

dressing table adik
Si kakak ni memang dah nampak 
kecenderungan dia di dapur...
Sebab kalau ummi memasak kat dapur,
dia mesti akan sebok menolong sekali...
Tapi menolong cara dia lah...
Kalau kita suruh gaul tepung ke,
suruh petik2 sayur ke, 
suruh patah2 kan biskut utk buat kuih ke,
dia memang suka..
dan akan buat benda tu sampai habis...
Yang dua orang lagi tu sama jugak
suka menolong,
tapi biasanya separuh jalan jek...
dah ujung2 nanti ade je lah benda lain yang dia buat...


Si adik pulak...
hmmmm....
memang tak heran lah kalau dia pilih dressing table ni...
Sebab si adik ni memang suka berangan..
Pakai lipstik la, pakai eye shadow la...
yang pernah ummi muatkan hari tu...

suke nye dapat lipstik mainan



Khemah utk abang...
Kitchen set utk kakak...
Dressing table utk adik...

Itulah permainan2 baru dari walid
utk si kembar tercintanya ni....
Hamboiii selalu kalau ummi belikan
something utk 3R,
pandai pulak walid cakap membazir ye...
Ni dia melayan kehendak anak-anak
dengan mainan2 yang besar gedabak ni, 
boleh pulak ye walid....hihihihi

Ok lah...
Itu sajalah entri terbaru ummi...
Kita jumpa lagi di lain kesempatan ye...
Wassalam...


15 comments:

s h a said...

Beshnye 3R dapat mainan... :)wahh...kakak ske masak eyh...ade jugakla orang nk tolong ummi kt dapur...

mamafarah4 said...

ala,sesekali la ummi ..bagi can kat walid plak nk hepikan 3r...hehehe

angahMia said...

sgt2 shomell 3R ni...kasut dorg stylo la :)

Anonymous said...

Masya Allah, such BEAUTIFUL kids all three of them!!

Ibu Kembar said...

hehe comel tol la budak 3 org nie....

Citarasa Rinduan said...

heheer.
bukan walid jer akn bt gini.
en zalie pun layan umai mcm tu..
kak Ayu jer y akn bebel.. mmbazir..jangan.. itulah jwpnku.

hahaaa

tapi.
faham.. itulah saat si ayah tunaikan permintaan si anak..kann

UMMI 3R said...

harap2 smpai ke besar lah minatnye tu sha... hehehe

UMMI 3R said...

tu lah...pening pale dh mainan penuh satu rumah..klu rumah besar takpe, ni rumah comel jek...hihihi

UMMI 3R said...

terima kasih angah mia :)

UMMI 3R said...

Alhamdulillah...thank u so much dear

UMMI 3R said...

terima kasih ibu kembar

UMMI 3R said...

org lelaki cam gitulah agaknye ye kak...sesekali berhabis utk anak nahh amik kau...hahahah

Anonymous said...

salam kak, nk tnya la mana akak beli baju yg 3R pakai kat last pic tu?

UMMI 3R said...

w'salam..oo baju tu tempah kat Holiday Plaza JB, kedai tu mmg printing tshirt.

Anonymous said...

owhhh...ingat akak tempah online...jauh la plak nk ke situ,hihi...ske la tgk 3R pakai cute jer...