Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

25 September 2012

MAIN MASAK-MASAK

Ok, ini kisah di hari minggu...
Saat bermalas-malasan bertemankan gebor selimut dan bantal
ditambah lagi deruan penghawa dingin 
yang menusuk hingga ke tulang...
Adoiii...nikmatnya kalau hari2 macam ni...
Tapi apakan daya...
Dalam 30 hari,
hanya ada 8 hari saja yang boleh
diperuntukkan utk bergolek-golek macam ni...
Ehehhh...termelalut pulak...
Weekend hari tu bangun tidur lewat,
bergolek-golek dengan si adik Raiyna..
Kakak & Abang lom bangun lagi...
dua-dua muka selebet lom basuh muka lom gosok gigi..
Tiba-tiba Adik mintak nak makan roti...
Ohhh dah lapar lah tu...
Pergi ke dapur, ok ada roti setengah bungkus...
Dalam terfikir-fikir nak selet roti dengan jem apa,
terpandang pulak botol susu segar kat dalam peti...
Maka secara tak sengaja terbitlah idea nak buat sesuatu...
huhuuuuu....
Dalam pada menyiapkan loyang & bahan-bahan,
bangun pulak Kakak & Abang...
Dan seperti biasa si kakak akan meluru peluk ummi
sambil berkata : Ummi...kakak dah mangun!!!
Maka bermulalah sessi membuat sarapan...
Puding Roti Bakar Gula Merah
Hamboii...gitulah namanya
 3R dengan muka tak mandinya tolong ummi
siat-siatkan roti...hmmm hantam sajalah nak




 Puding ni antara menu kesukaan 3R..
Nasib baiklah nak membuatnya pun senang..
Kadang-kadang bila masing-masing dah muak makan roti,
dan roti pulak dah hampir nak expired,
maka menu ni je lah penyelamatnya...
Mudah, ringkas & sihat...

Selepas roti dah disiat-siat,
masukkan telur, susu & sedikit gula merah...
kalau nak letak gula pasir pon boleh...
Tapi ummi lebih prefer gula merah atau gula melaka
sebab ia tak terlalu manis dan
rasanya lemak-lemak gitu....
Tahap kemanisan tu terpulanglah ikut lidah masing-masing..


Pastu kacau je lah sampai sebati...
Bab nak mengacau ni pon perang satu dapur...
Si Abang nak kacau...
Kang Kakak pulak nak...
Pastu Adik pulak....
Bila dah berebut macam tu, akan ada la adegan 
tolak-menolak dan ketuk-mengetuk...haihhh



Pastu terus bakar dalam oven...
180 degree dalam masa 20 minit...Siap!!!


Ohhh...gambar kat bawah ni pulak...
Sementara menunggu puding roti masak,


Ok, itulah yang dinamakan sessi BERAK BERAMAI-RAMAI...
Sambil meneran sambil tengok tv....syiokkk
uittt abang...muka tu tak payah asyik sangat ye nak...
Keesokan harinya pulak,
iaitu di hari Ahad....kami main masak-masak lagi,
kali ni buat menu untuk minum petang pulak...
Menu ni special sikit,
special sebab ummi baru first time nak try buat..hehehe
Ummi dapat resipi ni dari Kak Ayu...
Kak Ayu ni blogger dr Jb jugak...
Di samping memblogging, beliau juga ada kedai makan
di Kulaijaya Johor...Citarasa Rinduan nama kedainya
Dah namanya tokey kedai makan,
memang le expert bab memasak Kak Ayu ni...
Macam-macam resipi ada dalam blog dia...
Ok, berbalik pada menu minum petang kami,
hari tu ummi buat Puding Oreo Bercoklat utk 3R..
Senang je buatnya,
Ummi yang buta kuali ni pon boleh buat,
apatah lagi orang-orang yang memang kaki dapur..hehehe
Puding Oreo Bercoklat - lapisan kedua

Done...Puding Oreo Bercoklat
 Oppss sorry..masa proses membuat puding ni,
tak banyak ambik gambar...
Sebab  kelam kabut nak jaga api agar-agar
dan nak membuat lapisan demi lapisan....
huhuu almaklumlah beginner katanya..

Alhamdulillah, menjadi jugak akhirnya...
Bagi yang nak resipi & cara membuatnya,
silalah ke Blog Kak Ayu ye...

Kakak

Abang & Adik

 Hihikkk sampai comot2 baju kakak
menikmati puding ummi....
Ehh betullah yang orang selalu cakap...
Bila tengok anak-anak & suami menikmati masakan kita
dengan berselera...
Feeling nya tu satu macam lah....

Dan untuk Puding Oreo Bercoklat tu,
tiga suku dari loyang tu habis dimakan oleh 3R...
Oreo campur Milo, mestilah budak2 suka kan...

Hamboiii...senang betul hati anak3 ummi,
lepas makan terus berjoget-joget ye...


 Ok..itu sajalah nampaknya entri untuk kali ini..
Kita jumpa lagi di lain masa ye..
Wassalam...

2 comments:

PutriesNoora said...

adik semakin cun...psst umi..terliurnya...nak try lahhhh=D

Auni Humaira said...

comeynyer diorang nie....