Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

05 July 2012

TERIMA KASIH KERANA SENTIASA BUAT UMMI TERSENYUM

Buat anak-anakku
Raniya, Raiyan & Raiyna...


Di ketika ummi menzahirkan nukilan ini,
kalian telah genap berusia 1 tahun 10 bulan 6 hari...

Betapa pantasnya detik waktu berputaran...
Bagaikan tidak pernah ummi sedari,
bahawa kalian telah sebesar ini...

Rasanya baru semalam ummi merasa denyut nadi kalian
yang Allah anugerahkan di dalam rahim ummi...





Bisa perut ummi,
di kala kalian ditarik keluar satu persatu,
bagaikan baru saja ummi rasai dan terokai..


Rasanya baru semalam ummi mengalirkan air mata,
di saat pertama kali melihat wajah kalian,
yang dibaringkan berhimpit-himpit di bekas kaca itu...


Rasanya baru semalam kalian sering meragam di malam hari..
Tanpa membenarkan ummi & walid terlelap walau sesaat pun..



Alangkah indahnya kalian tidur di siang hari,
sedangkan di malam hari..kalian akan berjaga,
dan terus berjaga...sehinggalah fajar menyingsing..

Bila kalian dalam keadaan begini......





Tiada senyuman yang mampu ummi & walid ukirkan..
Biarlah kami berjaga sepanjang malam..
Biarlah kami terpaksa bercuti sepanjang tahun..
Apa saja kami rela lakukan,
demi melihat kalian sembuh dengan izin Tuhan..

Syukur kepada Yang Maha Pencipta..
Semakin kalian membesar,
kalian semakin menyenangkan...
Kebahagiaan ummi melayan kerenah kalian,
takkan dapat ummi tafsirkan dengan kata-kata...
Betapa hebatnya percaturan hidup ummi & walid,
kerana dianugerahkan kalian sejak sekian lama kami menanti..


Dan kini...
Kebahagiaan ummi & walid kian memuncak..
Tatkala melihat kalian dengan keletah tersendiri...

Si Kakak yang matang, petah, tegas & berani....


Si Abang yang aktif & sering mencuit hati...


Dan Si Adik yang manja, mengada-ngada & kememeh 


Semakin hari,
adrenalin ummi semakin meninggi...
kerana gelagat kalian sering menjadi penghibur hati..
dan telatah kalian sering membuat ummi tak kering gusi...












Dalam apa jua situasi...
Ummi akan pastikan kalian sentiasa di sisi...
Jauh di mata namun dekat di sudut hati..


Tuhanku...
Ku panjatkan kesyukuran dan rasa tawadhu' ku terhadap-Mu,
kerana amanah ini Kau anugerahkan untukku..
Seandai telah tiada ruang dan waktu,
untuk aku terus bertamu di bumi-Mu,
Kau peliharakanlah anak-anakku...
Lindungilah permata hatiku...
Agar mereka terus bernafas dalam keredhaan-Mu,
dan kelak menjadi manusia agung di sisi-Mu...


Semoga kebahagiaan & kesempurnaan ini..
Akan terus kami kecapi..
Sehingga ke akhir nanti...

15 comments:

PutriesNoora said...

amin ya Allah...aminnn=)

UmmiAbi said...

Waahh..tochinglah akak...
Terasa sempurna ciptaan Allah bila tgk 3R ni...Bertuah akak..Mg Allah lindungi akak, walid 3R & 3R..:)

Huszaini Haron said...

tetiba rindu kat air terjun kota tinggi.. nampak kat gambar 1st tu! hehehe.. tahniah Ummi!! bila laa kita nak berjumpa yer

Irfa said...

tak tahu nak komen apa..betapa besar kuasa Allah atas ciptaan yg cukup sempurna ini

smoga mereka membesar dan menjadi anak2 yg soleh dan solehah

Bonda Ryan said...

Amin lapan ratus ribu kali!! semoga 3R menjadi seperti yang umi harapkan setelah umi melalui segala kepahitan..:P

eKa said...

suka la tgk ank2 akak ni.comel

Cik TTK said...

saya baru je jumpe blog akak, terus terpaut lepas tu takmo tuko channel dah. tekun lagi gigih baca belog akak dari 1st entry mengalahkan study untuk final exam..seronak baca cerita2 akak. semoga 3R jadik anak yang soleh & solehah, penyejuk hati ummi dan walid..aminnnn

UMMI 3R said...

aamin..terima kasih Noora :)

UMMI 3R said...

hahaha..tibe2 plak rase nak bermadah UmmiAbi..Alhamdulillah,inilah harta akak dunia akhirat..terima kasih atas doanya ye, mudah2an Allah qabulkan

UMMI 3R said...

hehehe...pernah dating kat situ le tu.. Insya'Allah mmg teringin sgt nk jumpe 3 puteri cantik tu kan,masa je belom mengizinkan

UMMI 3R said...

amin...mudah2an Allah qabulkan doa Irfa..syukur Alhamdulillah Irfa, inilah anugerah yg DIA pinjamkan utk saya

UMMI 3R said...

hehe terima kasih byk Bonda Ryan...amin mudah2an

UMMI 3R said...

mekasih eka..comel mcm kanak2 lain jugak..hehe

UMMI 3R said...

alahai terharunya akak ngan Cik TTK ni..mekasih banyak ye dek..blog ni sbnrnye lebih kepada diari 3R je..dr dlm kandungan sampai la skrg...amin terima kasih atas doanya ye deq..akak pon doakan Cik TTK cemerlang dlm study & dpt result yg bagus

MUMMYIZZ @4 Hero Izz said...

Anugerah terindah...terharu,gembira n sweet sgt