Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

12 June 2012

TABUNG BERUANG COMEL


Caakkk!!!
Tomey tak tomey tak??

Hehehe....
malam semalam, 11/6/2012 saje bawak 3R jalan2 kat Jusco Permas Jaya

Jusco Permas Jaya, JB -gambar dari Google-
Opss lupa, sekarang ni dah tak panggil Jusco kan?
Dah tukar nama Aeon kan?
Ok takpe, dalam entri ummi ni,
izinkan ummi menggunakan nama Jusco tu lagi ye...
haihhh dah bertahun2 dok panggil Jusco,
macam tak best plak tiba2 nak panggil Aeon....

Ok, berbalik kepada cerita malam tadi....
Lepas maghrib semalam kami ke Jusco,
sebenarnya takde apa2 tujuan pun...
Takde nak beli apa2 pon...
Cuma macam dah lama sangat tak bawak dorang main2 kat Kids Playland..
Dalam banyak2 Jusco yang ada kat JB ni,
ummi sebenarnya lebih suka bawak dorang ke Permas ni...
kat sini Jusco nye kecik je, hanya satu tingkat je...
waktu hari2 biasa, memang tak ramai orang pon kat sini...
kiranya tak risau la kalau nak biarkan 3R berlari2 kat sini...
memang suasana nye lengang & aman tenteram...
Playland nye lagi lah, lengang selengang lengangnye...
macam malam tadi, masa 3R baru2 masuk dalam playland tu,
ada la 2-3 orang kanak2 main2 dalam tu...
tak sampai 10 minit lepas tu,
tinggal 3R bertiga je dalam tu...
sakan la dorang dok melompat-lompat dalam tu...

Macam biasa la kan,
bila 3R dah leka main-main dalam tu bersama bibik-bibik...
Ummi & Walid pon berjalan la ke tempat lain...
Berdua-duaan berpegang tangan gitu...hahaha...hamboiii
Almaklumla kan, sejak dah ada 3R ni, 
jarang sangat nak jalan berkepit, berpimpin tangan jauh sekali....

whoopss!!! not ours!!! ni cilok dr Google... :-)


Lepas dah berdua-duaan makan eskrim kat BR,
jalan-jalan lah pulak kat kedai2 luar tu...
Disebabkan memang takde tujuan nak beli apa2,
so window shopping je lah...
Masuk kedai jam ------> keluar semula
Masuk farmasi -------> keluar balik
Masuk kedai buku --------> keluar lagi
Punya la takde arah tujuan,
sampaikan kedai yang ni pon kami masuk...

-


-


-


Hehehe...
perasan tak kedai apa tu??
Alaaa kalau kita lalu depan kedai dia,
nanti ada awek2 cun yang cakap...
SELAMAT DATANG...
SILAKAN MASUK 1 BARANG 5 RINGGIT...
BOLEH MASUK TENGOK...
TAK BELI TAK APE...

Hihiii...
Hasil tinjau-meninjau dalam kedai 5 hengget ni...
tu yang ummi jumpa 3 ekor beruang comel ni...


Itulah tabung beruang 3R...
Ummi sebenarnya memang dah lama bercadang nak belikan tabung utk mereka..
Tapi selalunye bila berjalan ke mana2 mall,
selalu je terlupa nak beli,
mungkin sebab tak terserempak...
So semalam bila ternampak je tabung tu,
tanpa banyak pikir ummi pon sambar je la....
Alaaaa...ingatkan beli kat kedai 5 hengget,
tabung ni pon harga 5 hengget...
Rupa2 nye selected item je yang harga 5 hengget...
Tabung ni harganya RM15 setiap satu...
hehehe...ok lah tu, kira masih murah la tu kan...

Lama jugak la 3R menghabiskan masa bermain2 dalam Playland tu...
tengok kat dalam resit tu semalam...56 minit dorang kat situ..
hamboi...seronok betul!!!
Mentang2 la dia bertiga je dalam tu...

Dah balik rumah,
baru la ummi keluarkan beruang2 tu...
Tanya kakak dulu, kakak nak yang mane?
ooo...kakak pilih beruang pink yang pakai vest hitam tu...
Pastu abang pilih beruang biru...
secara otomatiknya Adik dapat la beruang pink yang lagi satu tu...

Kesian anak2 ummi...
masing2 tak tau fungsi tabung....
Dorang ingatkan mainan...
Si Adik siap baringkan tabung tu dan tepuk2 dodoi kasi tidur..


Hadoiii la Adik..
tu bukan baby la dik....
Pastu ummi pon keluarkan la bekas duit syiling yang memang ada dalam bilik..
Duit2 syiling tu semua walid punye..
Orang lelaki ni kan tak suka pegang duit syiling..
Poket berat katanye...
So setiapkali balik kerja,
syiling2 yang ada dlm poket seluar dia tu semua dia sumbat dlm bekas tu..
Selalunya bila syiling tu dah banyak sangat,
Ummi kumpul & tukar kat office ummi je...

Excited nampaknya 3R pertama kali belajar menabung...
Bekas syiling ummi tu daripada penuh,
10 minit lepas tu tengok2 dah tinggal separuh dah...huhuuu



Malam tadi,
dengan tenang dan amannya 
ummi dapat tengok cite Nasib Do Re Mi sambil berFB...
Mane taknye,
masing2 dengan tekun & ralit nye dok menabung...
Jom tengok aksi Raniya menabung....




Kat bawah ni pulak...
Aksi Si Abang pulak....




huihh..penat sgt kot menabung..terus terbaring minum susu

Dan yang bawah ni pulak Si Adik pulak...
Jom layan...



menabung sambil makan roti...huhiii
Kemain leka masing2 dengan tabung beruang baru tu...
Bila tabung dah penuh, nanti kite top up akaun tabung haji ye...
:-)




Tepat jam 11...masa untuk tidur!!!!
Sebelum tidur, simpan tabung dulu ye...
Hmmm bab kemas-mengemas ni...
memang yang pompuan2 je la yang buat...
Si bujang sorang tu dah terlentang atas tilam....




Ok, itulah kisah si tabung beruang...
Mudah2an, anak-anak ummi kelak jadilah manusia yang berjimat cermat
dan bijak menabung....
Teringat pulak zaman ummi kecik2 dulu...
Masa kecik2 dulu ummi ada tabung harimau Maybank
dan satu lagi tabung bentuk bangunan Tabung Haji...
Tabung rimau tu bila masukkan syiling siap ada bunyik muzik lagi...
Tak tau la sekarang ni ada lagi ke tak....

Zaman sekarang ni tabung dah macam2 jenis...
yang terbaru ni ada tabung ATM Machine lagi...
bole tahan mahal jugak harganya tu...
Takpe, nanti bila anak2 ummi dah cerdik sket,
ummi belikan tabung ATM tu pulak ye...

Ok lah...
Sekian saja paparan utk kali ini...
Jumpa lagi di lain entri ye...
Wassalam



4 comments:

Fifi said...

pandai 3r ni menabung.. seronok tengok.. memang kene ajar dari kecik kan..

Sally Yatiey said...

Comelnya tabung 3r :D hee

adex-aieda said...

buleh g carik ni.....si kembar daku ada tabung beruang maybank ngan pyramid ambank saje..... sekali nak hangkat udah x larat.....berat...hehehehe

NunAlifNunAlif said...

MasyaAllah, cute 3R... sukenye!! nnt tabung dah penuh banje la mak nana ey 3R! :P