Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

07 June 2012

MEREKA DAN NEBULIZER MEREKA


..............Tadaaa................
Gambar apakah itu?
Sesiapa yang anaknya ada guna,
mesti kenal benda tu kan...
Bagi yang tak tau apekebendakah itu,
itulah yang dipanggil NEBULIZER
atau bahasa singkatannya NEB..


Haahhh hambik kau!!! Sorang satu ada benda tu tau...
Dulu masa umur dorang dalam setahun,
yang selalu guna nebulizer tu si Adik Raiyna...
Dulu ummi pernah muatkan entri tentang itu...
Sebenarnya fungsi nebulizer tu tidak hanya terhad kepada penghidap athma..
Ummi sebelum ni pun ingatkan nebulizer tu hanya utk athmatic saje..
Terkejut jugak dulu bila doktor kata Raiyna kena neb..
Siap tanya ngan doktor lagi,
"kenapa kena neb? anak saya ade athma ke??"
Owhhh rupa-rupanya tidak...
Penggunaan neb sebenarnya lebih kepada membantu melapangkan pernafasan..
dan ia menggunakan kaedah yang sama utk penghidap athma...
Jadi dalam kebanyakan kes,
anak-anak yang mengalami batuk, demam & kesukaran bernafas
akan diberikan neb sebagai langkah memudahkan aliran pernafasannya..


Gambar di atas adalah ketika mereka berusia 1 tahun...
Lokasinya di Wad Kecemasan Putri Specialist Hospital JB...
masa tu adik batuk teruk,
so dalam sehari kena datang neb 5 jam sekali..
waktu siang ambik neb kat bilik doktor,
malam2 plak kena neb kat dalam wad kecemasan...
heheee..baiknye kakak temankan adik...

Sekarang ni,
doktor yang selalu merawat mereka di PSH iaitu Dr. Ismail,
telah mencadangkan kami membeli nebulizer sendiri...
Dr. Ismail menasihatkan,
 lepas ni kalau dorang batuk atau selsema,
jangan bagi ubat batuk/selsema,
tapi bagi neb je...

Alhamdulillah...
Nampaknya 3R sangat serasi dengan penggunaan neb ni...
Sekarang ni kalau mereka batuk atau selsema,
ummi terus je bagi neb...
Tu yang kena beli sorang satu tu...huhuuu
Dah lama jugak la kami beli benda ni...
Masa mereka umur setahun 3 bulan camtu...


Setiap sorang ada neb masing-masing,
takleh kongsi-kongsi...

storage nebulizer..setiap kotak ada nama

Di atas ni pulak ubatnya...
Sekali spray saja bagi setiapkali neb...

Mula2 dulu mereka macam kekok nak guna alat ni...
Si adik lagi la,
masa mula2 neb kat hospital dulu,
siap menangis meraung-raung lagi....
Tapi sekarang ni masing-masing dah biasa...
Dah takde nangis-nangis lagi dah...
Masing2 siap pegang sendiri lagi...
Dan masing2 pon dah pandai menyebut "neb"

Raniya

Raiyan

Raiyna
Ok...sekian saja entri utk kali ini...
Jumpa lagi ye...wassalam

9 comments:

fifi said...

baru saye tau neb ni bukan untuk athma je.. kire neb ni lagi better dari ubat la kan?

FiraHamzah said...

Hi,
Salam kenal..
Saya ada twin, dua2 pun selalu batuk selsema..sampai boleh dengar kahak dorang tersekat. Dah 2 kali jugak la buat neb kat hosp.
Nak tanyer la, yg u beli neb tuh atas suggestion doc ek baru leh beli, rasa mcm nak try jugak la kat my twin..ubat abis berbotol2 tapi still tak baik2..huhu..mahal tak babe alat neb tuh? :)

UMMI 3R said...

fifi..mengikut kata doktor tu mcm tu lah...lgpon doktor ank sy tu dia tak brp suke penggunaan ubt batuk ni..so dia suggest utk neb...Alhamdulillah 3R serasi dgn cara ni

Rosniena said...

mcm twins saya bila start batuk sikit within 8 hours terus bagi ubat kahak.both of them kalau batuk mmg kena ambil neb especially si adik.so since dah belajar nak tackle masalah tu, saya bagi diorg ubat kahak supaya cair dan mudah bernafas.ubat batuk+kahak kurang berkesan utk my twins.diorg kena ambil berasingan kahak,batuk and antibiotik (bila more than 3 days).skg twins makan monavie so far ALhamdulillah jarang batuk selsema

UMMI 3R said...

salam kenal Fira...
anak sy si adik tu dulu pon camtu jgk...bile batuk punye la lama nak baik..dulu kdg2 smpai dh habis sebotol ubt batuk tp ttp x ok jgk...bile dh guna neb ni mmg nmpk serasi la...lgpon neb ni bkn takat bole baikkan batuk,tp pernafasan dia pon ok...

masa si adik dlu alat chamber neb tu beli kat hspital...pastu tak lama lps tu sy beli utk abang & kakak pulak kat farmasi...
tak payah ade recommend doktor pon, pegi je frmasi ckp nk beli chamber tu...chamber tu harganye RM90 lebih & ubat ventolin tu harganye RM20 lebih

UMMI 3R said...

Rosniena...tu lah kebanyakan ubt batuk ni mmg kurg bkesan kan? sy pon skrg x bagi ubt batuk, if dorg batuk bagi neb ngan mnm madu je...Alhamdulillah nmpk serasi

syiela said...

My twin pun selalu kena bg nab kalau batuk + selsema tapi selalu buat kat hospital je.. kalau ada sendiri camnikan senang..

eLL said...

dulu saya pun ingat neb utk pesakit asma, tp bila azim dah kena neb baru saya tau. rasanya lebih mudah pakai neb sebab cepat dan tak makan ubat banyak2 sangat

ummy muzayyan said...

Sis nk tnya start umur bp boleh guna ni?