Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

14 May 2012

TOYS R US

Malam semalam lepas solat maghrib,
tiba-tiba pulak Walid bersuara ajak pegi Danga City Mall...
Dekat je tempat tu,
tak sampai 10 minit pun dari rumah kami...

Alkisahnya, masa weekend minggu lepas,
Walid beli henpon di Danga City Mall...
jualan murah barang2 IT bersempena dengan IT FAIR...

6/5/2012...Ummi & 3R di IT Fair Danga City Mall, JB
Pastu entah apa yang tak kena dengan henpon baru dia,
tu yang dia ajak ummi gi semula semalam...
Lepas solat maghrib,
terus kami semua keluar rumah...

Sampai aje kat sana,
sementara walid sibuk menggodeh henpon dia kat kedai,
ummi dan 3R pon merayap la ke tempat lain...
Malas lah nak tunggu kat kedai tu...

Kami anak-beranak pon merayap la ke Metrojaya...
Di MJ, sempatlah ummi membeli mainan utk si kembar tu...
Kakak dan Adik dapat baby doll...
Abang dapat electric guitar...

Sampai aje kat rumah,
macam tak sabar masing2 nak main toys baru...
Sibuk masing2 memunggah dari plastik...

Bila dah 15 minit main permainan masing2...
Timbul pulak rasa tak puas hati dua2 anak dara tu...
Kakak & Adik boring la pulak main baby doll tu...
mulalah mereka berdua meng'usha' mainan abang...


tangan main doll,mata dok usha gitar abang
Yang si abang pulak...
Dia syok la dapat gitar tu...
sebab gitar tu ada bunyik...
Boleh keluar macam-macam lagu lagi...

walid tengah ajar cara pegang gitar



Kesian pulak tengok anak dara dua orang tu...
Asyik mengendeng nakkan gitar si abang...


Ummi perhatikan aje gelagat dorang...
Kelakar plak tengok taktik si adik nak main gitar tu...
Macam2 aksi dia buat kononnye nak ambik hati abang...


Makin lama makin rapat...makin lama makin rapat...


Kesian abang...
Akhirnya terpaksa jugak main sama-sama...
Bagus pulak anak bujang ummi ni...
Selalunya jangan harap la kakak atau adik nak sentuh mainan dia...
Macam ada satu hari tu,
walid belikan drum set untuk abang...
Huhh, kakak & adik nak pegang sekejap pon tak boleh...
Sampai sudah dia tak bagi orang lain main...


Tapi semalam...
dia merelakan gitar baru dia dicuit oleh kakak & adik..
Mood baik kot semalam...
Hehehe good boy my son!!!




Hmmm...
Itulah keseronokan seorang kanak2 bila dapat benda baru...
Seronok memerhatikan gelagat mereka...

Mereka ni sebenarnya dari kecik lagi ummi dah ajar supaya berkongsi permainan...
Bila dah besar ni...
Kadang2 dorg boleh kongsi...
Kadang2 tak mau....
Haihhh pening jugak kadang2...

Ok...masa utk melayan gambar...
Kat bawah ni antara sebahagian koleksi2 permainan 3R...











Itulah sebahagian koleksi mereka...
Sekarang ni ummi sampai naik pening...
Pening tak tau mana nak sumbat mainan2 dorang tu...
Walid dah banyak kali suruh bagi kat orang je...
terutamanya soft toys yang sesuai utk baby tu...
Ni tengah dalam proses mengemas lah ni...
Pasni bila dah abis kemas,
boleh la ummi agih2kan mainan ni bagi kat orang...
Ada sesetengah permainan tu kejap je dorg main...
Bila dah bosan, mulalah....
kaki tercabut, skru terkeluar, bateri dicampak...
Haihhh.....

Ok lah...
sekian saja utk kali ini ye....
Wassalam....

4 comments:

shaliza said...

dah besar tu kena beli mainan yang universal la...abang,adik & kakak leh main sama...amboi abang ada drum set lagi...nak jadi musician ker?

mama shifa said...

banyaknyer mainan
bagi shifa sikit boleh
shifa xde mainanlah..babah dia tak kasi beli
katanya membazir

UMMI 3R said...

hehehe..same je,beli mainan yg sama pon tetap berebut jugak...hehe drum set tu saje2 je beli, sblm ni dia selalu tgk org main drum dlm tv,tu yg beli bagi dia rase sendiri...

UMMI 3R said...

mainan tak banyak mana pon, tapi disebabkan sekali beli sampai 3,tu yg nmpk banyak tu....meh la shifa dtg rumah 3R, bole main same2...hehe