Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

08 May 2012

MAKAN SENDIRI....LEBIH ENAK DARI DISUAP

Taraaaa....
Post baru lagi!!!!
Hehehe...time tengah free ni boleh la update macam2 cerita...
Kang bila dah tak berapa nak free, berhabuk balik la jawabnya blog ni...

Ok...
Kali ni ummi nak kongsi cerita anak-anak bertuah tu lagi...
Ketika entri ini ditulis ( 8/5/2012 ), 3R telah berumur 1 thn 8 bulan...
Haihhh kejap je rasa...
Tak lama lagi dah nak masuk 2 tahun dah...

Sejak masing-masing dah semakin besar ni...
Tabiat sewaktu makan turut berubah...
Benda ni sebenarnya dah berlaku lama dah...
Tabiatnya ialah mereka ni dah tak nak makan bersuap lagi...
Semuanya nak makan sendiri...

Baguslah...
Ummi pon memang suka mereka belajar makan sendiri...
Sebagai latihan awal untuk mereka belajar berdikari & mengurus diri sendiri...
Ummi suka....bibik-bibik pon laaaagi lah suka...
Dah kurang lah tugas dorang tak payah suap anak3 makan...
Hihihi...takpe lah bibik...
Tapi ummi selalu pesan kat bibik berdua tu...
Walaupun anak3 makan sendiri, awak kena sentiasa perhatikan mereka makan...
Takut la mereka tersedak ke tercekik ke....

Ehhh...sebenarnya boring kan baca entri panjang-panjang...
Tak payah taip panjang-panjang lah, layan gambar sudah lah...
Jom tengok gambar.....
Gambar budak-budak comot yang suka makan sendiri...


















Seronok tengok mereka makan sendiri ni...
Tapi bersedia aje lah...
Lepas makan kompem masing2 comot momot & makanan bersepah sana sini...
Tapi kadang-kadang, dalam pada seronok tu geram jugak...
Geram sebab mesti akan ada adegan pergaduhan...
Orang ni ambik sudu orang tu...
Orang tu ambik makanan dalam mangkuk orang ni...
hmmm sabar aje lah...





Tapi walau apa jua pun kerenah mereka...
Saat yang paling menggembirakan ummi adalah apabila masing2 bawak mangkuk masing2 untuk mintak tambah makanan lagi...
Sangat cute bila mendengar mereka menyebut "ummi...nak lagi"
Haihhh tak semena-mena rasa macam sedap sangat masakan ummi tu,
walaupun hanya sebiji telur rebus....kikiki....

Ok lah...
Itu sajalah entri ummi utk kali ini....
Salam sayang buat semua dari 3R


10 comments:

Aida said...

ala tomelnye kak lind...
memang dahbudak-budak kalo makna sendiri, rasa baiik kita suapkan...socute!

aEn+aReaL=Ryan said...

hihi..comot nyer tp tetap comel.. :)

Rai said...

comel..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

shomel ja tngk lepa ni walau pun sebenarnya semua dah comot dik mkn sendiri....hehehehhehe...

UMMI 3R said...

tu lah aida...klu disuap mmg takmo langsung...perasan mcm dh besar sgt je semua

UMMI 3R said...

hehe..masheh aen

UMMI 3R said...

terima kasih.. :-)

UMMI 3R said...

tu lah...lepas mkn memang abis comot..bukan takat comot tang muke jek, satu badan comot

Fifi said...

comel2.. tak sabar nak tunggu anak saye besar jugak.. :)

Nita Abas said...

seronoknya....saya nak anak kembar 3 jugaklah,
ermmm...comey, comey, comey.. :)