Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

27 March 2012

MACARONI BAKAR KEGEMARAN 3R

Assalamualaikum semua!!!
Maaf la ye...
Dah berapa minggu dah rasanye tak update entri baru...
Sebenarnya kami sekeluarga baru pulih dari demam...
Satu rumah demam...
Bermula dari ummi, pastu diikuti 3R, pastu walid...
Dan last sekali bibik2 dua orang tu..
Rezeki buat kami sekeluarga walaupun rezekinya Allah berikan dlm bentuk sakit...
Alhamdulillah, syukur...

Ok, entri pasal demam nanti akan ummi post kemudian ye...
hari ni nak cerita pasal makan pulak...

Kalau ditanya apakah makanan kegemaran 3R sekarang...
Jawapannya ialah Macaroni Bakar...
Hehehe...
Alahh budak2 umur setahun lebih,
bagi makan apa pun dorang suka kan?
Saje je lah ummi highlight makanan ni sebagai makanan kegemaran dorg..
Sebab setiapkali ummi masak makanan ni,
dorang akan makan dengan tekun & akan mintak berulang kali...
Hihihi...kira sedap la tu kot....

Nak resepi??
Hahaha...tak payah lah...
korang semua lagi terer2 masak...
ummi ni jenis yang jarang ke dapur...
So masak pon ala2 jek....
Segan pulak rasanye nak bagi2 resepi kat orang...
Kang orang cakap elehhh macam sedap sangat je masak....kikiki


Ok...gambar di atas tu adalah macaroni yang baru nak disumbat ke dalam oven...
yang berselirat kat atas tu ialah cheese...

Ummi sebenarnya tak ade masa yang sepesifik utk membakar macaroni tu...
Tapi agak2 tengok cheese dah cair
dan lapisan atas tu dah garing, keluarkan je la dari oven tu...
Hihihi...senang kan masak ngan orang yang pakar ni...


Tadaaa.....
Lihatlah gambar di bawah ni...
Inilah hasilnya macaroni ku...
huhuhuiiii...

Sebenarnya kalau nak lagi sedap,
boleh campur macam2 bahan kat dalam tu...
Boleh letak pepperoni, sosej, cendawan, atau ape2 je lah yang anda suka...
Tapi disebabkan pada hari kejadian ni hanya bahan2 ni je yang ada dalam peti ais ummi,
so layankan je la daripada takde....

Hidangan ni sebenarnya amat sesuai untuk anak-anak...
Disamping rasanya yang enak, ia juga menyihatkan & senang utk disediakan...
Enak tu datangnya dari ramuan daging kisar, bawang, rempah kari, cheese, susu & macaroni tu sendiri...
Menyihatkan pulak sebab hidangan ni ada macam2 ramuan seperti 
daging, telur, cheese,susu & macaroni
di mana setiap satunya mempunyai kandungan khasiat yang tertentu
yang baik utk kesihatan & tumbesaran anak-anak...
**errrr nak tau khasiat apa korang google la sendiri yek...**
Tambahan pulak penyediaannya amat ringkas & mudah...
Campak2...dah siap!!!

Tapi walau apa pun...
Keseronokan & kepuasan selepas memasak
adalah apabila melihat anak-anak menikmati makanan itu dengan penuh selera...
weeehihi....






Ok lah...itu saja lah entri utk kali ini...
Nantikan entri seterusnya ye...
Jumpa lagi, wassalam...



12 comments:

chumiekue said...

wahhh.....sdpnye....kesukaan sy jgk tu........heee ^___^

akudarikayangan said...

alaaaa ummi....share la resepi....sy pn xpndai msk jgk....huhuhu

NunAlifNunAlif said...

Wow!! sedap3... ummi, nak jugak! nak jugak! nak jugak! hehehe.

AIN NAZRI said...

apa kata share resepi tuh.. ain x reti buat.. cuma pandai makan ajerk.. hehehehe

syiela said...

wah sedapnya 3R makan

Anonymous said...

Tersentuh hati saya membaca hasil nukilan ini. Pengalaman kita menanti zuriat sama....sampai skrg saya masih lagi memohon doa kepada Allah untuk dikurniakan zuriat....tujuh tahun saya menanti pekhabaran gembira dari yang maha Esa tapi belum kesampaian....mudah-mudahan doa saya dimakbulkan Allah- amin

UMMI 3R said...

waaaa favourite chumiekue sama cam 3R la...

UMMI 3R said...

hehehe...same lah kite..takpe encik google ade..hehe resipi tu ummi amik kat sini http://www.myresipi.com

UMMI 3R said...

nana...sedap nana..sehingga mnjilat jari..hehe

UMMI 3R said...

hehe..same lah, ummi pon bkn reti buat sblm ni...google resipi, pastu main belasah jek...

* 300gm macaroni
* 250 gm daging cincang
* 4 biji telor (pukul kembang)
* 3 sudu rempah kari
* 2 labu bawang besar
* 1 tin susu cair
* 1 cawan air
* sedikit keju parut
* minyak utk menumis & garam

Cara-cara

1. rebus makaroni hingga empuk & toskan
2. kemudian panaskan minyak & tumis bawang besar bersama rempah kari sehingga naik bau.
3. Kemudian masukan daging & kacau rata hingga daging masak
4. Selepas itu masukkan susu garam dan gula. Kacau rata
5. Masukan makaroni air dan kacau hingga mendidih.
6. Tuangkan adunan kedalam loyang yang telah disapu minyak.
7. Tuangkan telor dan taburkan keju. Bakar selama 180 C (45 minit}

UMMI 3R said...

hehe...

UMMI 3R said...

Insya'Allah dear...jangan putus asa..teruskan berusaha & berdoa...masa awak akan tiba jugak nanti...ummi doakan awak