Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

02 March 2012

1 TAHUN 6 BULAN...CUCUKKKK

Hai semua...
Berjumpa lagi kita!!!

Sepertimana yang ummi telah janjikan,
untuk entri kali ni
ummi akan bawa anda semua jengah2 3R di klinik...

Pada 29 Februari 2012 yang lepas,
3R genap berusia 18 bulan atau 1 tahun setengah....
Kali ni 3R perlu mendapatkan uimunisasi DTP atau Difteria, Tetanus, Pertussis..
Nurse cakap ini adalah suntikan terakhir utk bayi...
Suntikan seterusnya akan diberi sewaktu umur 7 tahun nanti....

Alololo...hati tisu ummi ni mulalah kembang kuncup...
Hihi ummi ni lain pesen sikit...
Bila nurse cakap ini suntikan terakhir, hati ummi jadi syahdu sangat...
Serta-merta teringat bagaimana susah payahnya ummi satu ketika dulu...
Tiap-tiap bulan berjimbit-jimbit bawak 3R ke klinik utk macam2 suntikan...
Masa dorg baby dulu, macam2 suntikan kena ambik...
Imunisasi itu lah...imunisasi ini lah...
Dan sekarang bila nurse cakap lepas ni dah takde injek2 lagi,
ummi jadi sayu hati plak....
Macam tak percaya plak anak-anak ummi dah besar...

Ok lah, berbalik pada cerita ke klinik ni,
maka pada 29hb tu pon kami pon serbu lah ke Klinik Kesihatan Tebrau...
Kebetulan hari tu ummi bercuti, so senang sket lah tak kelam kabut...
Selalunya yang buat kelam kabut tu bila ummi terpaksa rushing pagi2 ke pejabat dulu..
Lepas thumb-in di pejabat, baru lah balik rumah semula amik 3R..
Pas amik dorang, barulah ke klinik plak...
Tapi kira ok lah, jarak antara kesemua tempat-tempat tu tak jauh sangat pon...

So pagi tu pukul 7.45 pagi kami dah sampai klinik..
Fuhh lega...tak ramai orang...
kami dapat giliran no. 007....


Sementara tunggu giliran, sempat lah 3R bersarapan dulu...
hihi..sarapan roti jagung jek...

Raniya

Raiyan

Raiyna & Ummi




"alololo laki sape lah ni baca sokabar sambil puting tergantung di dada...cumil..."

Baru seminit duduk makan roti...hmmm biasalah kan...
Dorang dah mula jadi cacing kepanasan...
Bukan boleh duduk diam tiga2 nih....




 

Hadoiii...
Semua tempat nak tuju...semua tempat nak duduk....




Hmmm...yang paling ligat sekali dah tentu lah si bujang sorang tu...




Hahhh panjatlah abang....
Kejap lagi kena enjek, abang tau lah nasib abang...hihi

Dalam pukul 8.30 camtu nama 3R dah kena panggil...
Kena panggil utk sessi timbang-menimbang...
Alamak..sorry lah...
Sessi timbang-menimbang tu tak dapat nak amik gambar...
Sebab masa tu ummi yang kena bawak sorang demi sorang utk ditimbang...

Hihihi...tiga2 sama berat...10kg!!!
Alhamdulillah....

Selepas ditimbang, masuk ke bilik doktor utk pemeriksaan rutin...
just tanya dah pandai apa, minum susu apa, makan apa...
Pastu tanya perkembangan fizikal, perkembangan mental...
Alhamdulillah semuanya berkembang dengan sempurna....

Dah siap sessi soal siasat, kena tunggu masuk ke bilik lain pulak...
Jeng..Jeng..Jeng..


Ehhh...masing2 macam tau pulak nak kena enjek...
Serta-merta semuanya diam....



Hehehe...puting2 pon telah standby disumbat ke mulut masing2...
Sebagai langkah keselamatan awal di bilik suntikan nanti...
hehehe...

Tiba giliran utk dicucuk!!!!
Adoiiii la...ummi dah takde kudrat nak pegang dorg dari meronta...
Selalunya dulu2 bila injek,
ummi akan pangku sambil tangan menahan kaki dorang dari meronta...
Tapi kali ni dah tak boleh dah...
Dorang punye tendangan, mak oiiii...
Terpaksa lah walid yang tahan kaki dorg dari meronta...
Ummi pangku & peluk, walid plak tukang pegang kaki...

Alaa sorry lah ye, gambar kena cucuk pon takde...
Maklum la kan...kelam kelibut nak pegang dorg
walaupun henpon dh standby kat tangan.....

Hihihi...meraung-raung masing-masing...
Tapi sekejap je....
Menjerit masa jarum masuk je, lepas tu semua diam...
Nak suruh dorang diam, terpaksa la alih perhatian dia dengan macam2 benda...
Tengok baby la, tengok bird la, tengok car la, tengok kucing la..

Raiyna selepas kena cucuk

Lepas kena cucuk, dah takde apa lagi dah...
terus balik rumah...

Kakak dengan abang sangat cool...
Masuk je dalam kereta semua dah tak ingat sakit dah...
Rileks je masing2...

Abang

Kakak

Tapi si Adik...
Alahai si manja sorang tu....
Terus jadi moody...seposen je muka...



Balik je rumah terus kasi ubat demam...
Sebagai langkah awal mengelakkan dorg demam akibat dicucuk...

Lepas makan ubat demam...makan roti canai plak..



Ok, itulah catatan ummi utk hari tu..
Alhamdulillah, semuanya ok, langsung tak demam...

Ok lah pembaca yang budiman sekalian...
Demikian sajalah entri ummi utk kali ini...

Kita jumpa lagi di lain entri ye...
Wassalam...

3 comments:

Rosniena said...

sebaya dgn my twins rupanya..tapi kena cucuk bln 3 ni

the triplets said...

comeinyer...

Anonymous said...

Bestnye dpt triplet!! My bby nk inject 18mnths esokkk hadoi