Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

29 July 2011

SI TONCET BERBAJU KURUNG

Ehhhh...
Tak sangka plak hari raya dah nak dekat kan....
Agaknya ummi tak terasa sebab masa raya tahun lepas ummi dalam pantang kot...
Sebab tu la tahun ni tiba-tiba rasa ehhh dah nak raya????
hehe....

Hari tu masa main-main facebook...
ummi terpandang la baju kurung yang cute ni....
baju kurung pink polkadot....
geram plak ummi tengok!!!!

Ummi pon beli la utk anak dara dua orang tu....



Hehehe...
sebenarnya saje je beli suka-suka...
Sebab dorang lom pernah pakai baju kurung....



Alahai...
ni yang buat ummi tak sabar nak tunggu raya ni....
hehehe....


RANIYA'S FIRST STEP

Alhamdulillah...
Sharifah Raniya Azzahra dengan bangga nya telah memulakan langkah pertamanya...
Tarikhnya pada Khamis 28 Julai 2011
iaitu sehari sebelum Raniya menginjak ke usia 11 bulan...


Hehehe...
So proud of you my Niya Bam.....
Bukannya apa,
dulu ummi risau tengok Niya ni....
Mana taknya, masa umur 6 bulan,
Raiyan dan Raiyna dah laju merangkak,
tapi Niya langsung tak nak merangkak..

Dia lebih selesa baring terlentang je....
Bila ummi tiarapkan dia dan paksa dia merangkak,
dia langsung tak nak.....

Masuk umur 7 bulan baru la Niya start belajar merangkak
walaupun masa tu abang dan adik dah laju ke sana ke mari...

Hehehe...
Ummi harap menjelang raya nanti kakak dah boleh jalan ye...
Ummi tak sabar nak tengok kakak terkedek-kedek ngan baju kurung...
huhu....



 


ALAHAI ANAK LELAKI SORANG

Hmmm...
Anak lelaki ni aktifnya lain macam ek....
Kadang-kadang tak terlayan dan tak terkejar dibuatnya....
Hari ni ummi nak cerita perihal si bujang ummi sorang ni.....


Dalam ramai-ramai ni...
dia ni memang aktif sket....
Tak caya tengok nih....






Favourite spot dia mesti kat kabinet tv ni...
Kabinet tv rumah kami ni rendah...
So memang menjadi tempat dia turun naik......


Hahaha...
teringat masa zaman-zaman belajar dulu....
Ummi dulu pernah mengikuti course Pendidikan Awal Kanak-kanak
di Universiti Teknologi Malaysia...
Dulu lecturer kata, kalau anak memanjat/lasak jangan sesekali marah...
Perbuatan memarahi pergerakan anak-anak sama seperti menyekat kreativiti mereka..

Tapi kalau dah macamni.....
takkan nak diam je kot.....
huhuhu.....


Hehehe...
sorry ye Raiyan kalau ummi selalu jadi tarzan kat kamu...
tu lah sape suruh abang panjat-panjat,
kan dah kena jerit ngan ummi.......


WE LOVE CHOCOLATE CAKE

Amboi...
first time makan chocolate cake, bukan main suka semua ye....
Hehehe yang tu memang habis-habis ikut ummi...
Ummi ni memang penggemar kek coklat....
Bukan kek coklat semata-mata,
semua benda yang berasakan coklat ummi suka....
Hehehe....nampaknya 3R mewarisi kegemaran ummi....



~Raniya~


~Raniya~


~Raiyan~


~Raiyan~


~Raiyna~


~Raiyna~

Hehe seronok tengok dorang makan....
Masing-masing tak sabar menunggu turn masing-masing....
Sampai terjadi jugak la adegan tolak-menolak antara dorang....

Burppp!!!!
Dah makan kek coklat, kite makan biskut plak ye...
hehehe....






UMMI !!!!!! RUMAH KITA SEMPIT LA....

Hai semua...
Apa khabar.....

3R sekarang dah semakin aktif tau....
Hehehe aktif tu bahasa yang best sket la....
Kalau guna bahasa yang tak best sket, 3R sekarang tersangat lah lasak!!!

Dorang cukup suka kalau dapat merempit dengan walker masing-masing....
Tapi kesian anak-anak ummi....
Kondo kita ni kecik comel je...
So tiapkali merempit dalam rumah,
dah jadi macam bumper car dah....
Berlanggar sama sendiri la, langgar kabinet la,
langgar kosi, langgar meja la....

Hehehe...
maka untuk mengelakkan bumper car-bumper car itu terus accident,
maka ummi pon bawak la dorang racing kat luar rumah....


Ini lah tempatnya.....
kat mane?????
Hehe...ini kat basement parking kondo kami....
Basement parking kondo ni ada 2 tingkat.....
Tingkat paling bwah tu memang sibuk sket, banyak kenderaan keluar-masuk...
Tapi yang kat tingkat atas ni lapang sket...
Sebab kebanyakan penduduk tak suka park kat atas ni...
Sebab nak kena pusing jauh....
So inilah tempat yang ummi selalu bagi dorang merempit beramai-ramai....

~Raniya~


~Raiyan~


~Raiyna~

3R pon nampak tersangat happy bila dilepaskan bermain kat sini...
Mana taknya, tempat ni kan memang luas....
Tambahan pulak view nya pun lapang....


Dari sini nampak la pokok-pokok & tumbuhan hijau....
Tak la dorang boring asyik nampak dinding rumah je kan...


Dari sini juga nampak pemandangan kawasan rumah flat....


Dan dari sini juga nampak Kompleks Bebas Cukai dan Hotel The Zon....


Kadang-kadang...
sambil main-main tu, bibik2 suap sekali dorang makan....
Bila makan sambil bermain tu,
selera la jugak dorang makan.....
sedar tak sedar habis semangkuk....





Hehehe...
inilah aktiviti dorang setiap hari....
Main kejar-kejar kat basement sampai la dorang penat....
So tak kesah la rumah kite kecik ke, comel ke....
Sebab 3R boleh bermain dengan bebas di kawasan yang amat lapang....

Hihihi...
Ok tata....

KEMAS DAPUR LE PULAK

Hai semua....
Dalam entri yang lepas, u all dah tengok betapa rajinnya 3R mengemas bilik ummi kan?

Hari ni meh tengok dorang mengemas lagi...
Kali ni 3R tolong kemas dapur lak.....
Jom nengok jom....










Hehehe...
Ummi memang suka jada mamarazi kat umah ni...
Setiap apa yang 3R buat dan ke mana dorang merayap,
ummi akan follow dan capture gambar2 dorang....
Bukan apa, saja buat kenangan....

Ok, itu saje utk hari ini...
Jumpa lagi...
Tata....

05 July 2011

MAAF YE...KAMI PERLUKAN 3 BABY CHAIR

Huhuhu...
maaf ye tokey-tokey kedai makan sekalian....
Setiapkali kami sekeluarga ke kedai anda,
Kami perlukan 3 buah kerusi bayi atau baby chair...

Hmmm...
kekadang jadi satu masalah pulak...
Especially bila kedai yg kami pergi tu tak menyediakan baby chair yang banyak..

Bila keadaan seperti tu berlaku...
Inilah yang terjadi pada anak-anak ummi....
kwang...kwang...kwang...


******************************************************************
3R ni plak sekarang ni bukan main demand...
Kalau makan kat luar takmo riba...
nak duduk sendiri.....











Hehehe...
Maaf lah ye...
Bila makan kat luar, kami perlukan 3 baby chair...
Huhu...
Tata...kita jumpa lagi....