Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

15 June 2011

YEAYYY!!!!! MAIN AIR!!!!!

Hari ni kita tak payah bercerita panjang lebar ye...

Jom tengok telatah 3R mandi dalam bath tub....
Semoga terhibur!!!!

video

RUPA-RUPANYA AIR LAUT SANGAT MASIN!!!!

Hai semua....
Haritu 3R pergi mandi laut tau....
Tak jauh mana pun, kat Mersing Johor je...
Kira-kira 1 jam setengah dari JB...

Kami stay di Cemara Indah Beach Resort....

Hihihi....pertama kali 3R mandi laut....
Sangat lucu melihat gelagat masing-masing...


Yang kat bawah ni gambar ummi dan Raiyna...
Alahai...penakut air betul anak ummi ni....




Sebelum ni pernah la bawak dorg mandi pool...
Semuanya ok je, agaknya sebab kat pool tu air tak bergelombang kot....


Huhu....Raiyna agak takut sikit....
Sepanjang dalam air asyik nak kena kepit je....



Raniya dan Raiyan ok, sangat excited...
Mula-mula je la takut-takut sket...
Dah lama dok dalam air tu, habis dicepuh-cepuh nye air tu....
Bila air laut terkena kat mulut dorang, hihi kiut dorg dok jilat-jilat...


 ~selepas mandi laut~

Apa pun seronok tengok gelagat masing-masing....
Alhamdulillah, balik dari sana semuanya ok...
Ummi takut gak buatnya dorang demam ke, maklum la tak pernah berpanas macam tu kan....

Hehe pasni kite ajak walid gi mandi laut lagi ye...



RAIYAN'S FIRST WORD


Hari tu tanpa disengajakan ummi telah terdengar satu perkataan keluar dari mulut Raiyan...
Nak tau apa dia????

Raiyan said UMMI !!!!!!!!

Masya'Allah...
sangat jelas Raiyan menyebut perkataan itu....
Masa tu dia kat dalam walker.....
Masa ummi lalu depan dia, dia hulur tangan sambil sebut UMMI...

Proud of you my son!!!!

Beberapa hari lepas tu Raiyan sebut perkataan yang sama lagi...
Masa tu dia tengah tido....
Masa tu puting terlepas dari mulut dia...
Bila dia tersedar puting takde kat mulut,
dia pon sebut UMMI...

Hihihi....
Raiyan..Raiyan...
Kan Walid dah jeles ngan ummi...





14 June 2011

DAH PANDAI DEMAND

Amboi...
Anak-anak ummi sekarang dah pandai demand...
Dah pandai boring duduk rumah...

Sekarang ni, bila ummi balik keje je...
masing2 dah pandai sambut ummi depan pintu...
Berebut-rebut merangkak ke pintu...

Bila ummi dah selesai mandi dan solat,
masing-masing akan merengek-rengek mintak keluar....
dan terpaksa la ummi bawak 3R keluar jalan-jalan...


Hehe..bukan jalan-jalan ke mana pon...
Kat sekitar bawah kondo tu je....

Kadang-kadang tu round punye round sampai semuanya tertidur...



Macam tu la rutin harian dorg setiap petang...
Kadang-kadang ummi bergilir-gilir ngan bibik bawak dorang berjalan...




Bila cuaca tak berapa mengizinkan,
terpaksa la jalan-jalan kat basement jek...


Kadang-kadang time makan pon mesti nak sambil jalan-jalan....



Malam plak mesti nak jalan-jalan naik kereta...
Menjadi rutin harian ummi dan walid bawak jalan2 naik kereta setiap malam...
Jalan-jalan sekitar bandar JB...
Kalau Arwah Tok Ma dulu selalu cakap jalan-jalan tengok lampu...

Hehe..itu saje update untuk kali ini ye...
Jumpa lagi....

GIGI..GIGI..GIGI

Kali ni nak cerita pasal gigi....
2R dah ada gigi tau!!!

Erkk...2R???????

Hehehe...2R je yang dah ada gigi...
1R lagi lom tumbuh sebatang pun lagi.....
Siapakah 1R tu???
Hihihi inilah budak yang lom ada gigi tu....

~Raiyan~

Raniya yang mula2 sekali tumbuh gigi...
Masa umur 7 bulan lebih lagi dia dah tumbuh gigi...
Demam jugak la masa mula-mula nak tumbuh tu....


Sekarang ni dah 9 bulan, Raniya dah ada 4 batang gigi....
Gigi-gigi lain tu dah nampak bayang2 nak tumbuh....


Lepas Raniya, si adik Raiyna plak tumbuh gigi...


~nampak tak gigi-gigi kenit Raiyna tu...hihihi~

Since 2R dah tumbuh gigi ni,
ummi pon mula la mengambil berat tentang penjagaan oral mereka...


`
Benda-benda ni ummi beli masa dorg umur 8 bulan lagi...
Even si bujang tu lom ada gigi lagi, ummi beli jek la berus gigi dia sekali...
Yang rabbit tu digunakan utk membersihkan gusi & lidah Raiyan...
Raniya & Raiyna dah guna berus gigi....
Berus macam tu je, tak letak tooth paste pon, kang takut dorg telan plak...

Ok, itulah kisah untuk kali ini....
nanti ummi update cerita-cerita baru lagi ye...

 

KELETAH 9 BULAN

Fuuhhhhhh!!!!

Itulah ayat yang akan keluar dari mulut ummi bila orang bertanya
3R dah pandai ape???

Alhamdulillah...
Anak-anak ummi sekarang tersangatlah AKTIF...
Hmmm tak payah cerita banyak2 lah ye, tengok je lah gambar-gambar ni...


















Masing2 sekarang dah laju merangkak...
segala ceruk semua diorang pergi...
bawah meja, bawah kerusi...semua dorg explore....

Sekarang ni 3R dah start belajar berpaut dan berdiri...
yang ummi geram sgt, bila berdiri dorg suka lepas tangan...
konon nye macam dah terer sangat berdiri....
tu lah yang selalu terlentang tu....

Ok, ummi mintak diri dulu ye...
kite berjumpa lagi nanti...
Daaa.....

9 BULAN DAH..KE KLINIK JOM

Alhamdulillah....
Diam tak diam, dah 9 bulan Ummi melahir dan membesarkan 3R...

Ye, 3R sekarang dah berusia 9 bulan....
Makin besar makin banyak keletah masing-masing...
Masing2 dah pandai bergaduh, dah pandai menjerit,
dah pandai memberontak, dah pandai merajuk, dah pandai jeles...

Sepertimana biasa,
setiap bulan 3R perlu ke klinik untuk pemeriksaan biasa...
9 bulan tak perlu suntikan,
hanya pemeriksaan biasa je....
Ukur berat, ukur tinggi, periksa kaki, periksa tangan,
periksa daya penglihatan, pendengaran & interview pemakanan....

Macam biasa, pagi2 lagi kami dah ke klinik kerana appointment nye jam 8 pagi...
~Raiyan tak sabor2 gi klinik jumpe kakak2 nurse yang cantik~


Nurse2 dah kenal dah...nampak je muke ummi & 3R...
EHHH SI KEMBOR TIGA DAH DATANG!!!!

~walid dan anak2 daranya~

Hmm macam biasa la...
bila sampai je kat klinik, ramai ibu-ibu yang meng interview ummi...
macamana jaga 3 baby....susah tak jaga dorg....
masa pregnant perut besar tak...bersalin macamana....

Huhuhu ummi pon kena la meramah-ramahkan diri.....


~walid dan Raniya~


~ummi dan Raiyan~


~walid dan Raiyna~

Alhamdulillah....
hasil pemeriksaan hari tu menunjukkan 3R sihat & ok...
Perkembangan fizikal mereka pon ok,
walaupun anak-anak ummi ni takde la tembam2 sangat macam baby2 lain...
takpe lah, tak debab pon takpe asalkan sihat ye nak....

Hehehe...
masa tengah dok timbang-menimbang tu...
Tetibe ummi jadi syahdu plak....
Mana taknya....
Dulu-dulu masa timbang dorang ni kecik je...
baring kat atas penimbang tu diam je tak gerak2...

Tapi sekarang!!!!
Hah tengok la gambar-gambar ni....

~Raniya~


~Raiyan~


~Raiyna~

See, kaki masing2 dah terjulur...
dah baring atas penimbang tu sebok nak berpusing la, nak menggeliat la...
Hehe...syahdu ummi tengok anak3 ummi dah besar...
Alhamdulillah.....


~pakai baju selepas dibogelkan di atas penimbang~

Ok, demikianlah cerita 3R di klinik....
Kita jumpa lagi di lain entri ye...
Wassalam....