Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

09 May 2011

MOTHERS' DAY..PERTAMA KALI UMMI DIRAIKAN

Happy Mothers' Day!!!
Ehhh macam pelik je bila ramai yang wish kat ummi...

Terus terang cakap, ummi sebenarnya tak amik port sangat pasal hari ibu ni..
Maklum la, orang dah takde ibu...
Tahun-tahun sebelum ni,
ummi selalu bersedih di Hari Ibu...
Macam-macam benda sebenarnya yang buat ummi sedih...

Pertamanya, sedih sebab terkenangkan mama,
Allahyarhamah Hajah Khalifah Abd Rahman..
Sejak pemergian mama 9 tahun yang lalu,
ummi cukup marah bila menjelangnya Hari Ibu...
Marah sebab tv selalu tayang drama yang sedih2...
Kisah anak derhaka la, kisah pengorbanan ibu la...
Ummi ni hati tisu sket..
Tengok drama2 camtu apatah lagi pada Hari ibu bole bikin mata ummi bengkak..
Hehehe...

Walaupun pada awalnya dulu ummi ada ibu mertua..
Kemudiannya selepas papa bernikah lagi ummi ada ibu tiri...
Perasaan tu tetap tak sama...
Perasaan rindu pada arwah mama tetap sebati di hati ummi...

Ok, itu sebab utama yg membuatkan ummi sedih...
Yang kedua nya,
ummi sedih sebab ummi belum bergelar ibu pada waktu dulu..
Justeru bila melihat rakan-rakan lain diraikan pada Hari Ibu,
ummi rasa sedih sangat...
6 tahun lamanya ummi melihat kegembiraan orang lain...

Tahun ini....
Hai Ibu tiba lagi...
Satu perasaan yang sangat luar biasa dapat ummi rasakan tahun ini...

Ya!!! Sebab ummi telah bergelar ibu...
Perasaan terharu, syahdu & sebak mengiringi kedatangan Hari Ibu untuk tahun ini...

Habibi telah menjadikan Hari Ibu tahun ini sangat istimewa...
Kejutan demi kejutan membuatkan air mata ummi sangat murah pada hari itu..

Terima kasih Habibi...

Hahh!!! Dah la, tak mau feeling2 lah...

Jumaat 6 May 2011...
Malam nya Habibi belikan kek untuk ummi...


~Happy Mothers' Day Ummi : Raniya, Raiyan & Raiyna~



Hehe..ingatkan itu je...
Tak sangka plak Habibi belikan hadiah sekali..
Alahai, susah-susah je...ngeeee


Thank you so much Habibi....
Eh, ingatkan malam tu je kejutan nya...

Pagi Sabtu esoknya, Habibi bawa ummi & 3R merehat-rehatkan diri..
Hehe..tak jauh mane pon,
check-in kat Le Grandeur Palm Resort, Senai je..
Lebih kurang setengah jam je dari rumah....


Tempatnya kira ok la...boleh tahan cantik...
Dekat je ngan Lapangan Terbang Senai...

~yang ni bilik ummi & walid~


~yang ni plak bilik bibik-bibik~


~yang ni 'bilik' 3R....hihi..sori le Le Grandeur saya bawak toto ke hotel anda~

Masuk je bilik, masa untuk 3R mamam...
Kami bawak bekal bubur untuk 3R



Lepas makan, hehe..it's swimming time!!!!
First time tau 3R mandi pool...
 
~hihi..sori ye 3R, walid buat plan mengejut, ummi tak sempat nak beli swimsuit 3R~

Mula2 3R takut2 nak cecah air,
tapi bila dah lama sket dalam tu, baru le semua ok...
Bukan main suka anak3 ummi ni ye...





~amboi...bukan main berehat bibik~

Balik je bilik...ape lagi,
masing2 kepenatan...
Terus semua tido....



Alhamdlillah, malam tu semua tido dengan nyenyak...
Ummi takut gak memula,
mana la tau dorang buat hal malam tu...
maklum la kan, budak2 ni kalu tido kat tempat baru macam2 kerenah dorg...

Tapi dorg ok je...
Malah lebih aktif mengeksplorasi ruang..
huh..sema tempat dorg nak merayap....

~Raniya~


~Raiyan~

~Raiyna~


~kakak & adik~

Pagi Ahad sebelum check out,
3R bermandi-manda lagi.....
Pagi2 dorg dah bangun, dah tak sabar nak mandi kolam agaknye..
Pagi tu kami semua breakfast kat bilik je...



Setelah kami semua makan nasi lemak yang tak berapa sedap tu,
aktiviti mandi kolam pon disambung lagi...


~oopss...enterprem kejap~




Itulah dia pengalaman pertama ummi diraikan sempena Hari Ibu..
Rasa berharganya diri bila insan-insan tersayang meraikan hari istimewa ini...

Terima kasih yang tidak terhingga kepada Habibi...
Thanks for the gift & thanks for the great vacation..

Ummi sayang Walid...
Ummi sayang Raniya...
Ummi sayang Raiyan...
Ummi sayang Raiyna...











YEAYY!!! DAH BOLEH BAWAK 3R MAKAN LUAR

Hai semua...
3R sekarang dah boleh bwk makan kat luar tau!!!!
Kalau nak tau, baru sekarang la ummi & walid bole bawak dorg makan luar..
Sebelum ni langsung tak boleh....

Dulu, selepas 3R berusia 2 bulan,
pernah beberapa kali ummi & walid test bawak dorang makan kat luar..
Ingat lagi, masa tu kitorang gi makan kat Kenny Rogers AEON Bukit Indah JB...
Pehhh belum sempat makanan sampai,
tiga-tiga dok mengaruk..menangis sekuat2 tidak..
Kebetulan lak sebelah table kitorang tu ade couple tengah makan berdua..
Kesian kat couple tu kena berendot dlm keadaan yg sgt bingit...

Huhu...selepas peristiwa tu,
ada jugak la beberapa kali cuba bawak dorg lagi...
Mak aihhh!!!!
Tak tau la kenapa...
dorang selalu buat pe'el bile start je kitorg duduk..
Kadang2 ummi terpegun tengok anak2 orang lain...
Siap bole tido dlm stroller masa mak bapak dorang makan....

Tapi skrg dh ok...
3R dah boleh lepak kat kedai makan...
Tak kisah la kat restoran ke, kedai mamak ke..
hatta kat warung tepi jalan sekali pon dorg bole lepak dgn gembiranya...

Hehehe..jom kite layan mata jap jom...
Meh tengok 3R teman ummi & walid membesarkan perut masing2...

Kat bawah ni masa kat Mc Donalds Skudai..
Masa ni dah pukul 10.00 malam...
Errr...kira supper time le ni...huhu

~Raiyna & bibik~


~Raiyan & bik Yaya~


~suke sangat Raiyna main  ngan benda alah ni~


~Raniya & ummi~



~sessi berebut-rebutan~







~ummi dan anak-anak dara~

Yang ni plak masa ummi & walid baru balik keje..
Singgah umah terus angkut dorang kat sini...
Hehe minum petang di Stulang Laut..
Tempat ni kat depan pintu The Zone tu je....
ABC Special nye..pehhhhh terangkat!!!!






Yang ni pon same,
minum petang lepas ummi & walid balik keje...
Tempat ni dekat je, kat bawah rumah je..
Hehe kat Sayam Stulang Laut...




Kat bawah ni plak kat Segitiga Maybank...
alaa sebelah Maybank Pelangi tu je...
kan kat celah Maybank tu ada warung kecik2 tu...
Nampak je tempat tu sempoi, tapi makanan kat situ pehhhhh mabelesss!!!
Kalau petang2 kitorang selalu pekena roti canai & teh tarik je...
Malam plak of coz la Nasi Goreng Timbus!!!!
Pehhh terbaekkkk!!!!





Ok, tu je la utk kali ni ye...
Alhamdulillah, semakin besar semakin bijak anak-anak ummi ni...
Dah takde masalah mengarok-ngarok lagi...
Pegi kat mana-mana pon ok!!!!
Luv u 3R!!!!