Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

28 April 2011

SETELAH SETAHUN BEREHAT, UMMI KEMBALI BERAKSI

Hehehe...
Macam tak percaya lak, rupanya dah setahun ummi berehat daripada aktiviti tebas menebas ni..
Dulu rajin gak ikut Habibi gi menebas..
Tapi sejak mengandungkan 3R dulu, lama betul ummi merehatkan diri..

Hehe terima kasih habibi sebab bawak Ummi gi praktis...
kekok plak rasanya bila dah lama tak pegang kayu....
Mula2 cadang nak bawak 3R sekali,
tapi petang tu hujan lah pulak...
Sori ye 3R....

Maka apa lagi....
Ummi pun kembali beraksi.....
Jeng...Jeng...Jeng...




~ini olang sangat berlagak..mentang2 lah terer~







~haiyaa...tangan melecet~



~Habibi tak sabor2 nak tunggu 3R umur 3 tahun...ceh~

Lepas selesai menebas,
balik rumah dulu untuk solat maghrib..
Lepas tu bawak 3R jalan-jalan ke Holiday Plaza.
Kesian plak petang tadi masing2 dah kena tinggal ngan ummi & walid...

~yang belakang tu Raniya, yang depan tu Raiyna~


~Raiyna dan Raniya~


~Raiyan~



Itulah aktiviti kami petang dan malam semalam ( 27/4/2011 )..
Sekian untuk kali ini,
Jumpa lagi di lain en3...





DAH 8 BULAN, JOM KITE KE KLINIK



26/4/2011 aritu, macam biasa ummi bawak 3R gi check up..
Alhamdulillah, dah 8 bulan dah anak-anak ummi...

Sebagaimana biasa, appointment jam 8 pagi.
Hehe..terkulat-kulat masing-masing kena mandi pagi-pagi buta..

Sampai je klinik, nasib baik orang tak ramai sangat...

~Raniya~



~Raniya~


~Raniya dan Ummi~


~Raiyan dan bibik~


~Raiyan~


~Raiyna~


~Raiyna dan Walid~


~Raiyna~

Untuk check up 8 bulan ni, TIADA suntikan imunisasi..
Yeaa!! Ummi tak payah amik cuti!!!
Selalunya memang kena amik cuti sebab takut dorg demam lepas kena injek..
Nurse kata, umur 1 tahun nanti baru kena injek balik...

Alhamdulillah, 3R sihat dan perkembangan fizikalnya baik..
Pagi tu cuma amik timbangan dan ukur tinggi je..

Masa amik timbangan tu,
tetibe plak Ummi jadi syahdu.....
Mana taknya, Ummi tiba-tiba teringat,
dulu-dulu masa timbang 3R, hanya tubuh kecik je yang terbaring atas timbangan tu..
Sekarang ni, baring atas timbang tu kaki masing2 terjulur keluar...
Pastu masing2 tak reti nak baring diam-diam,
atas penimbang tu pon dorang sebok nak meniarap la, nak pusing2 la..
Hmm...syahdu hati Ummi bila tengok 3R dah besar macam tu...

Semoga Allah terus kurniakan kesihatan yang afiat untuk anak2 Ummi..
Amin... 


27 April 2011

HADIAH UMMI UNTUK WALID

13 April 2011, hari ulang tahun Habibi..
Kesian dia...disebabkan time tu 3R tengah demam,
maka kami tak celebrate pon birthday dia...

Ummi ajak jugak keluar makan kat mana2 macam selalu,
tapi Habibi tak mau..
Hmmm takpe lah, kita makan2 kat rumah je lah...

Hehe..tahun ni ummi bagi hadiah special sket untuk walid...
Sebelum ni asyik bagi handphone, baju, kasut..
Tapi kali ni ummi bagi yg best sket...
Nak tau apa dia???



Hehehe..inilah dia E-Cigarette atau Rokok Elektronik...
Hmmm kalau dilihat secara sepintas lalu,
hadiah yang ummi bagi ni seolah-olah macam nak menggalakkan hisap rokok pulak!!!
Tapi tidak....
E-Cigarette ni salah satu cara untuk mengurangkan tabiat merokok
lebih-lebih lagi untuk perokok tegar macam walid ni...

Tapi benda ni memang bagus lah...
Walid sendiri akui, dengan menghisap E-Cigarette ni,
rasa ketagih pada rokok sangat2 berkurangan...
Hisap benda ni 3-4 kali sedut je, dah rasa ok dah...
Dan apa yang paling ummi suka, benda ni tak mengeluarkan bau asap rokok...



Lagipun benda ni nampak smart,
bentuk dia macam pen...
Dan apa yang paling best,
hanya RM60 saja diperuntukkan untuk sebulan menghisap benda ni..
berbanding rokok yang harganya RM10 sekotak untuk satu hari...
kadang-kadang RM20 satu hari !!!!!

Kira berbaloi la beli benda ni...
Secara tak langsung bole kurangkan tabiat merokok....

Ooppss...ummi bukan ejen ye,
dan tak ada kaitan langsung dengan perniagaa E-Cigarette ni..
Ummi sekadar nak share je tentang kebaikan benda ni..
So bagi sesapa yang rasa nak beli or guna benda ni,
carilah kat mana-mana ye...
Bagi yang tinggal di area JB,
benda ni boleh beli kat Leisure Mall Pelangi..
Kat AEON Tebrau City pun dengar2 nye ada jual jugak...

Hadiahkan la untuk suami-suami kesayangan anda...
Mudah2an kurang la sket tabiat merokok dorang ye...




PERTAMA KALI KE PASAR..3R BUAT MUKA PELIK

Hari Ahad, 24/4/2011 haritu,
buat pertama kalinya ummi mengangkut 3R ke pasar Kip Mart Tampoi..



Biasalah kan, suasana kat pasar, orang agak ramai..
Peniaga2 plak dok terjerit-jerit....
Maka terkebil-kebil la 3R menyaksikan semua tu....
Hehe..syok plak tengok muka masing2,
dok terpandang2 kiri kanan....

~Raniya~


~Raiyan~


~Raiyna~

Hehe..kesian anak3 ummi..
Dah umur 7 bulan baru dapat jejak kaki ke pasar ye..
Ok, lepas ni ummi bawak pergi pasar borong pulak ye, lagi meriah!!!

CABARAN BUAT UMMI - PERTAMA KALI 3R DEMAM SERENTAK

6 April yang lepas,
satu cabaran buat ummi apabila 3R demam serentak..
Hmm actually bukan serentak sebenarnya, tapi bergilir-gilir...
Mula-mula Raniya..
Lepas Raniya baik, Raiyna pulak...
Lepas Raiyna dh ok, Raiyan pulak yang demam...

Pehhh...
Seminggu straight ummi tak tidur malam...
sebab suhu badan dorg ni lebih cepat naik sewaktu tidur...
tu yang memalam takut nak tidur tu..







Kat atas tu sema gambar Raniya...
Kesian dia malam2 tidur tak lena...
asyik batuk dan hidung tersumbat....


~ubat-ubatan 3R dari Klinik Pakar Kanak-kanak Pelangi~


~masa tengah demam ni, Raniya lebih suka tidur berkepit macam ni~

Kat bawah ni plak gambar Raiyna..
Lepas kakak dah sihat, dia plak nyambung demam....





~Raiyna pon same, bila demam takmo tidur sendiri, mesti nak berkepit jugak~

Kat bawah ni plak Raiyan, yang terakhir sekali demam selepas kakak dan adik..




Fuhhh...memang cabaran betul menjaga tiga kembar yang demam serentak ni...
Semua asyik merengek je, tido dorg pon tak lena sebab batuk dan hidung sumbat...

Rupa-rupanya 3R ummi ni demam sebab nak tumbuh gigi...
Lepas semua baik demam, baru ummi prasan masing2 dah keluar dua batang gigi bawah..

Hmm takpe la anak-anak ummi...
walaupun ummi tak cukup tido,
walaupun ummi terpaksa amik emergency leave,
ummi langsung tak kisah...
Yang penting, ummi dapat tumpukan sepenuh perhatian sewaktu kalian sakit...
Ummi sayang 3R !!!!!