Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

26 March 2011

JOM MAKAN

Hai semua...
Assalamualaikum..

Dah terlanjur ada kelapangan sket ni,
arini nak share sket cerita pasal MAKAN...
Hari ni 26 Mac 2011, bermakna dah 26 hari 3R diperkenalkan dengan solid food..



Alhamdulillah, selera makan dorang sangat baik...
Masing2 makan dengan selera sekali..
Hari2 biasa kalau aku keluar bekerja,
bibik-bibik akan suap dorg secara bergilir-gilir...
Contohnya, Bibik Yaya suap Raiyna, Bibik Dasemi suap Raiyan..
Raniya kena tunggu turn sampai dua2 selesai makan...
sambil2 tu dia dok main la dulu sorang2...


Lepas Raiyna atau Raiyan dah siap makan, baru la turn Raniya plak...

Tapi bila weekend atau time aku tak kerja,
dapat lah tiga-tiga kembar ni makan serentak...

Rutin makan dorang 4 kali sehari


Waktu pagi, sarapan biskut Farley's Rusks..
Sorang empat keping...
Biskut tu dicampur dengan susu Similac Neo Sure..


Tengahari plak makan bubur nasi...
Resipi bubur nasi ni ditukar2 setiap hari...
Hari ni bubur campur ayam + carrot + bayam..
Esok bubur + kentang + ikan bilis + bayam..
Lusa bubur + daging + kentang + carrot + bayam..
Pastu bubur + ikan salmon + bayam...
dan macam2 menu lagi lah...
Bubur akan dimasak sekali dengan bahan-bahan tu,
lepas masak baru kisar sampai halus..
Letakkan sedikit garam kristal untuk rasa yang lebih ummpphhh...
Tapi kalau bubur dah campur ngan ikan bilis,
tak payah la boh garam...


Petang sebelum mandi makan bubur lagi sekali...
Bubur yang sama untuk lunch, panaskan sket pastu blend..

Dan malam plak biasa nye makan yang ringan2 je untuk supper..
Biasanye makan fruits puree..
Tak kisah la buah apple ke, pear ke, pisang ke...
Tapi tak banyak la, makan sket je..




Setakat ni Alhamdulillah...
3R takde masalah untu makan...
Kadang2 tu bila dah abis makan, dorg akan menangis nak lagi...
Heheh tapi limit sorang semangkok je..
Aku tak bagi lebih sangat sebab dorang ni baru nak belajar makan kan...
Kang bagi banyak sgt kang over load plak...

~Raniya~


~Raiyan~


~Raiyna~


Dan selepas makan...
apa lagi......kite relax la derrrrr....

~Raniya~


~Raiyan~


~Raiyna~

Ayarrkkk...makan, makan jugak..
Tapi jangan la sampai jadi camni ek?




24 March 2011

GOOD BYE CRADLES

Ehhh?? Macam tak percaya pulak...
3R sekarang dah tak tido dalam buai lagi tau...
Sebelum ni selalu dengar org cakap,
kalau ajar anak tidur dalam buai,
alamatnye sampai umur 2-3 tahun la dia akan berbuai...

3R mula diperkenalkan dengan buai sewaktu usia mereka 2 bulan lebih..
Masa tu kami belum ada pembantu rumah,
so 3R akan tido lena bila masuk dalam buai.....


~Raniya semasa usia 2 bulan setengah, first time masuk buai~


~Raiyna semasa 2 bln lebih~

Buai dorang sorang satu...
Disusun mengikut pangkat dorang....
Raniya si kakak sulung duduk buai paling kiri...
Yang tengah buai si Raiyan...
Yang kanan sekali buai si kecik, Raiyna...


Dan memandangkan tak cukup tangan nak membuai sorang demi sorang,
kitorang siap beli electronic machine nye sekali...


Tak dinafikan, memang dorg tak boleh berenggang dengan buai...
Bila keluar berjalan ke mana2,
mesti nak kena cepat2 balik bila tiba time tido...
Sampaikan Tok Pa dorg siap beli satu set buai letak kat rumah dia...
Senang, kalau nak berjalan ke rumah Tok Pa,
tak payah nak berangkut buai....

Tapi sekarang ni, setelah berusia 6 bulan,
3R dah tak tido buai lagi..
Dorang lebih ska tido bergolek2....

Alhamdulillah...
sekarang ni 3R takde masalah langsung utk tido...
Bila dorang rasa ngantok,
tengah main2 pon dorang boleh tertido sendiri..
Tak payah ditepuk2 atau didodoi2...

~

Bawak berjalan ke mana2 pon takde masalah...
Dorang bole tido je dalam stroller...
yang penting, mesti ada TROMPET kat mulut...


Hehe..jom kite layan gambar2 dorang tido...
Kite start ngan Raniya dulu ye...
Jommmm...

~sebelum tido mesti berangan dulu ok..terkebil2 sampai tertido sendiri~





Ok..kat bawah ni gambar2 Raiyan pulak...




Dan kat bawah ni plak gambar2 Raiyna...

~dia ni pon same mcm kakak, berangan..termenung...pastu tido~





Alhamdulillah...
Syukur sebab takde masalah nak pisahkan dorang dari buai...
Tips???
Rasanye takde tips...
Benda ni datang dari diri dorang sendiri..
Bila masing2 dah pandai meniarap dan menggolek2 kan badan,
dengan sendirinya dorang akan rasa lebih selesa
dan bebas bila tido kat bawah...
Hmmm kira2 nye 3R tido buai dalam tempoh cuma 4 bulan je...

Bagus lah...
senang sket nak berjalan jauh pasni..
Takyah terpikir2 nak mengangkut buai...






3R BERMAIN DENGAN SI QUEKKK QUEKKK

Hai semua...
kali ni kita tak payah bercerita banyak ye...
Jom layan video ni....

Tapi sori ye, kualiti video kurang memuaskan sket..
Almaklum la, guna henpon cap ayam...
Semoga terhibur ye!!!


Yang ketawa melekek2 tu Raiyan..
Yang takut dengan quekk quekk tu Raniya..
Raiyna plak buat hal sendiri...lantak korang la nak nangis ke nak ketawa ke...

Hehe..tu je lah utk kali ni...
Tata....

23 March 2011

3R @ 6 MOS OLD



Hello aunty!!!! Hello uncle!!!!
Jom tengok2 3R di usia 6 bulan ni...


~alaa malas la nak rotate..agak2 nk tgk dgn jelas, pusing je laptop tu ye...~





Sekarang ni 3R suka sangat main2 ngan soft toys & playgim dorang..
Bentang alas kat depan tv, kiraikan mainan2 tu..hah leka lah dorg !!!!!









Hehe...otteyyy...kite jumpe lagi ye...
3R nak tido dulu ye......
See ya!!!




NAZAR WALID

Assalamualaikum semua...
Alahai...setiapkali nak mulakan post baru,
mesti nak kena minta maaf dulu sebab dah lama tak update...
Hmmm alasannya tetap sama...
KEKURANGAN MASA..
Hehehe...mohon maaf ye semua..
Saya tahu, ramai geng FB, blog follower & silent reader yg
sentiasa ternanti2 perkembangan semasa 3R...
Terharunya aku bila ramai yang tanye
BILA NAK UPDATE BLOG??

Ya Allah, baiknya hati kawan2 aku semua ni...
Semuanya sangat caring & concern...
Terima kasih sekali lagi...

Ok la, hari ni nak cerita perihal suami aku, HABIBI...
Alhamdulillah, tanggal 18 Mac 2011 yang lepas,
habibi telah selamat berangkat ke Tanah Suci menunaikan ibadah umrah...


Sebenarnya, beberapa hari selepas 3R lahir,
habibi ada menyuarakan hasratnya menunaikan umrah...
Aduhai...rupa2nya suami aku tu bernazar,
sekiranya aku selamat melahirkan anak3, dia bernazar utk menunaikan umrah..

3R lahir dekat2 nak raya puasa,
so pada waktu tu visa umrah ditutup utk persediaan ibadah haji...
Penghujung bulan Februari 2011 barulah visa dibuka semula..
sebab tu la bulan 3 baru dapat pergi...

Sebelum bercerita panjang,
meh layan gambar2 3R menolong ummi kemas beg baju walid..
~Raniya~


~Raiyan~


~Raiyna~


~Raiyan dan Raiyna~
~apa la yg anak2 ummi dok buat ngan plastik kain gombang walid tu~



~Raniya sedang mengunyah2 kertas pembalut~

Habibi dan rombongannya berlepas dari KLIA..
Habibi ikut rombongan ANDALUSIA TRAVEL & TOURS..
Ikut perancangan awal, kitorang rasa macam nak bawak sekali 3R hantar walidnya ke KLIA,
tapi bila difikir2 balik....tak jadi la...
Nak mengangkut 3 baby jalan jauh2 macam tu rasa tak confident plak...

Kami keluar dari rumah selepas subuh, dalam pukul 6.45 pagi
sebab habibi perlu ada kat airport pukul 11 pagi... 
Alahai...masa nak keluar rumah tu, 3R semua masih tidur...
Habibi kejutkan 3R sorang demi sorang...
Alaaa sedihnye ummi tengok walid cium anak3...

~Raniya~


~Raiyan~


~Raiyna~

Dalam sedih2 tu, aku cuba cool je..
Tak nak la nampak sgt kesedihan tu..
Kang habibi aku tu risau plak kat sana..
Lagipun, pemergian dia untuk beribadah di tempat suci,
so redha kan je lah pemergian dia,
walaupun hakikatnya tersangatlah sedih sebab tak pernah kena tinggal lama camni...




Papa, mak, abangku Heri & family dia tolong hantar kitorang ke KLIA..


~Singgah minum di R&R Ayer Keroh~


~Aku dan kakak ipar, Ima~

Kitorang sampai di KLIA jam 10.30 pagi..
Memang saje bajet masa nak sampai awal sebab tak nak kelam kabut...




Gambar kat bawah ni gambar Habibi bersama kawannya, Encik Zulkarnain...
Dia pon ikut serta jugak dalam rombongan umrah ni...


Banyak betul group2 umrah yang nak berangkat ke Tanah Suci...
Punye la ramai jemaah umrah, suasana nya dah rasa macam nak gi haji pulak...
Alangkah seronoknya kalau aku dapat ikut sekali...
Takpelah..habibi kata, nanti kalau ada umur dan rezeki,
tunggu 3R umur 2 tahun, kita pergi satu family..
Amin, mudah2an....
Lagipun aku dah pernah menjejakkan kaki ke Tanah Suci masa baru2 kawin dulu..
Honeymoon kat Mekah...hehehe


Flight habibi pukul 3 petang..
Check-in pukul 1.30 petang...
Sementara menunggu waktu check-in tu,
kitorang lepak2 kat cafe je...

~Hehehe..sempat plak habibi belikan coklat kegemaran aku..mekasih B~

Tiba waktu check-in, adoiiiii dalam hal konon2 tak nak menangis depan habibi,
termeleleh plak air mata ni....
Mana taknya, aku mmg syahdu sket bila tiba sessi nak bermaaf-maafan ni...
hehehe...kat depan2 orang tu jugak aku peluk habibi
dan menangis2 mintak ampun dan maaf....

~Selamat berangkat habibi....gonna miss u~

Hmmm...ketika aku menaip nukilan ni, dah 5 hari habibi di sana..
Hari2 dia akan call...voice call dan video call...
Boleh katakan dalam 1 hari tu, 3-4 kali dia voice call...
dan sekurang2 nya 2 kali video call, rindu nak tengok muka anak3 katanya...
Hmmm melambong la agaknye bil tipon bulan ni...
Takpe lah, yang penting kami dapat melepas rindu...

I miss u habibi...