Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

20 December 2011

DUGAAN ALLAH...SYUKUR ALHAMDULILLAH

Pernah dengar perkataan ROTAVIRUS???
Dulu ummi pernah dengar,
tapi tak pernah ambik port pon pasal tu...
Nak tau lebih lanjut pasal ROTAVIRUS, klik di sini ye...

ROTAVIRUS ni sejenis virus yang lazimnya menyerang bayi dan kanak-kanak...
Kalau orang kita selalu panggil cirit-birit...
Simptom serangan virus ni adalah seperti demam, muntah dan diarrhoea (berak2).
Dan gejala-gejala di atas lazimnya berlaku serta merta dan tanpa henti...

Mula2 sekali yang kena muntah2 ialah Raiyan...
Ingatkan muntah biasa je, tapi lama kelamaan makin kerap pulak...
Esoknya adik plak kena...
Tapi adik tak muntah, dia buang2 air...
Daripada keluar najis yang cair sampai la hanya keluar air je...

Malam selepas abang dan adik kena,
kami bawa dua orang ni ke Hospital Pakar Puteri di bahagian emergency..
ummi risau sebab masing2 asyik muntah & buang air tak berhenti...





Ummi siap standby bawak kain baju lagi,
sebab takut dorang kena admit...

Masuk aje dalam bilik emergency tu...
sorang M.O berbangsa Cina periksa abang dan adik..
Alhamdulillah dorang tak kena tahan...
Doktor hanya bagi ubat dan kami boleh balik...

walid ambil ubat...
Balik aje ke rumah dan setelah ubat-ubatan diberi,
langsung tiada tanda2 berkurangan...
Abang dan Adik masih muntah2 dan buang air....
Malam yang sama tu jugak tiba-tiba Kakak pon start muntah...

Dan di malam itu..
Raniya, Raiyan dan Raiyna..ketiga2 anak ummi mengalami gejala yang sama..
Fuhhh tak tidur malam ummi malam tu...
Walid dan bibik-bibik pon sama...
semua tak dapat tidur lena..
Lepas kakak muntah, adik pulak berak, pastu abang pulak muntah...
Begitu lah keadaannya sampai ke pagi...

Pagi keesokannya, semua dah nampak lemah & letih...
Mana taknya, asyik muntah dan buang air tak berenti...
Makan pon tak lalu, sebab doktor cuma benarkan makan bubur kosong je...
Susu pon tak boleh minum...

Adik

Suhu badan masing-masing dah start panas...
Dubur adik dah mula melecet...
Mana menangis sebab muntah, menangis sebab melecet, menangis sebab demam..
Fuhhh...memang mencabar sungguh!!!
Diapers toksah cakap la...
Satu pek Mami Poko 66 keping habis dalam masa satu hari...

Semakin lama keadaan masing2 semakin lemah...
Ajak main2 pon tak mau...
Asyik terbaring dan tidur je...
Ya Allah...
risaunya ummi waktu tu....
Langsung tak dengar suara dorang ketawa, suara dorang bergaduh, suara dorang menjerit..
Yang ada hanya suara merengek2...

Ummi nekad!!!
Ummi ajak walid bawak dorang sekali lagi ke hospital...
Biarlah terpaksa pergi dua-tiga kali sekali pun,
asalkan dorang kembali pulih...

Petang tu jugak kami bawa 3R berjumpa Dr. Ismail di Puteri Specialist Hosp (PSH)..
Nah!!! Doktor cakap dorang dah dehidration...
Kehilangan air dalam badan akibat muntah & buang air...
Tiga-tiga kena masuk ward!!!

Prosedure sebelum kemasukan ward,
3R kena pasang IV Drip kat tangan...
Prosedur dilakukan dalam bilik emergency...
Satu yang ummi tak berapa berkenan dengan tempat ni,
sewaktu prosedur IV drip dibuat, ibu bapa tak dibenarkan masuk sekali...
Maka terpaksa lah ummi tinggalkan 3R sorang demi sorang dlm bilik tu...
Mula-mula kakak, diikuti dengan abang dan last sekali adik...


Melalui pintu yang terbukak tu lah ummi hanya mampu dengar suara dorang menjerit2
dan meraung kesakitan....
Sedihnya dengan suara Kakak menjerit mimimimimi
yang bermaksud ummi...ummi..ummi
Ummi dapat bayangkan betapa takutnya anak-anak ummi waktu tu...
Dah la dikelilingi doktor & nurse2,
pastu terpaksa menahan sakit tusukan jarum IV tu seorang diri...

Tapi takpe lah,
ummi faham....itu prosedur hospital...
Ada sebab jugak dorang buat macam tu...
Dalam keadaan macam tu,
dikhuatiri kehadiran ibu bapa akan mengganggu proses rawatan...
Redha aje lah...

Raniya


Raiyan


Raiyna

Usai segala prosedur dijalankan...
maka berkampung lah sekali lagi kami di PSH..
Ini merupakan kali kedua kami berkampung di sini..
Bagi yang ketinggalan entri ummi yang lepas,
silalah baca kat sini ye....

Hehehe...
di ward ni, masih ramai nurse2 yang sama bertugas di sini...
So ramai lah yang masih ingat dengan 3R...
Suka nurse2 tu tengok 3R admit lagi..
huhuhu...korang suka, aku sedih.....

Dan yang menariknya...
3R dimasukkan ke bilik yang sama sewaktu masuk masa demam dulu...
dan ditempatkan di katil yang sama...


Sedihnya tengok anak-anak ummi...
Masing2 melepek je....langsung tak bermaya

Kakak

Abang

Adik
Tak lama lepas tu,
doktor terus masukkan air...
Allah saje yang tau betapa hibanya ummi tengok anak-anak ummi masa tu...



Masing2 nampak sangat tak selesa dengan benda tu...
Serba tak kena anak-anak ummi...

Raniya

Raiyan
Raiyna
Air tu perlu dimasukkan dalam tempoh 24 jam...
hmmm Alhamdulillah...
bila dah lama sket, nampak dorg agak selesa dan boleh beristirehat mcm biasa...
tak la asyik nak berdokong aje...


Sewaktu di hospital...
Doktor hanya membenarkan 3R minum air garam, air masak dan 100plus sahaja...
Susu tidak dibenarkan sama sekali!!!
Makan pon hanya bubur kosong je....


Berkat kuasa Allah dan beberapa jam selepas masuk air,
Alhamdulillah...3R nampak kembali bertenaga...
Dah boleh duduk dan dah boleh senyum2 tengok ummi...

Hehehe...
bila mood masing2 dah ok,
ummi pon dengan pantas suruh walid turun bawah belikan mainan sorang satu...

Kakak

Abang

Adik
Masuk hari kedua,
anak-anak ummi dah kembali aktif....
Semua dah tak muntah, cuma masih buang2 air je, tapi tak kerap...






Seronok ummi tengok anak-anak ummi dah aktif kembali..
Dah boleh bermain, dan dah ada selera makan...
Dan yang paling best sekali,
bila Raiyan dah start bergaduh dengan kakak...



Bila masing2 dah rasa sihat, mulalah....
dah tak reti duduk diam atas katil...
asyik nak merayap je...









Alhamdulillah...dua hari kami berkampung di hospital...
Rupa-rupanya, ummi diberitahu oleh nurse2 kat situ,
ROTAVIRUS sekarang memang sedang menular...
2-3 bilik di hospital tu saje menempatkan sekurang-kurangnya 10 orang baby & kanak2 yang diserang ROTAVIRUS....
Sehingga entri ini ditulis pun, ada 5-6 orang kenalan ummi di facebook
yang anak2 mereka diserang virus yang sama...

Kepada pembaca2 budiman..
Ummi doakan anak-anak anda dijauhkan dari virus ini
dan penyakit2 lain...
Sedih la bila tengok dorg lemah longlai macam 3R ni...
Jaga kesihatan anak anda ye...

Sewaktu kami dibenarkan pulang ke rumah,
3R masih belum pulih sepenuhnya...
Masih sedikit lemah dan lebih banyak tidur..
Seminggu doktor tak benarkan minum susu...
Jenuh jugak la nak memujuk dorang minum air garam tu...

Dua hari setelah berada di rumah, 
Raniya, Raiyan & Raiyna dah pulih sepenuhnya...
Apa yang memeranjatkan ummi,
selera makan mereka jadi bertambah2...
Asyik nak makan je..lepas makan mintak susu lagi...
Alhamdulillah....
Rupa2 nye memang macam tu...
Kenalan2 ummi yang anak mereka pon terkena virus yang sama,
turut akui hal ni...
Selera makan anak2 mereka jadi bertambah...

Seronok ummi tengok anak-anak ummi dah lasak kembali...
Yeayyy!!!!!!








10 comments:

ADEEYA said...

Alhamdulillah semua dah sihat :)

the triplets said...

Kesian x bermaya...

pnsusu said...

alhamdulillah...........
ceria kembali

PutriesNoora said...

alhamdulillah=D

genuine1224 said...

alhamdulillah 3R dah sihat..riso kan bl anak sakit..saya pun sama gak. bby demam sket jek dah menggelabah..

syiela said...

alhamdulillah 3R dah sihat.... kembali ceria :)

twins mom said...

my twins pun penah kena rotavirus..4 hari berkampung kat hospital..mmg kena drip..makan je,keluar balik..susu pun sama..diaorg mmg dah melalak sakan sbb nak susu..last2, paed syor kan klu diaorg nak susu,bagi ja pediasure sbb susu ni x dak laktosa..smp skrg ni,klu twins ada muntah or diarhea,mmg i akan beli pediasure untuk diaorg..hope this info berguna untuk smua..

Daddylicious said...

ada anak kembar mmg best dan yg tak bestnya bila mereka demam serentak...hehe

ak yuyunz said...

get well soon to 3R..

kagum dengan ketabahan dan kekuatan awak menjaga 3 anak sebaya serentak.. saya ni sorang pun kadang-kadang cepat nak naik angin..

Orchid said...

Alahai...
kesiannya 3R...

BTW,
suka sangat tengok keletah diorang=)))

Update la slalu=)))