Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

20 December 2011

NEBULIZER UNTUK ADIK

24/11/2011...3R diserang batuk & selsema...
Lumrah anak kembar,
si Abang sebenarnya yang mula2 sekali kena batuk & selsema..
Sehari lepas tu, kakak plak kena dan diikuti oleh adik...

Ummi dah biasa sebenarnya berdepan dengan penyakit2 berjangkit macam ni..
Dulu2 masa dorg baby, menggelabah jugak bila dorg selalu sakit serentak..
Tapi sekarang ni dah biasa dah...
Bila sorang sakit,
maka ummi harus bersedia menghadapi kemungkinan dua lagi akan berjangkit sama..

Maka kami bawa 3R ke Hospital Pakar Puteri,
berjumpa dengan Paed mereka, Dr. Ismail...



 

Raniya timbang berat




Hasil pemeriksaan doktor..
Kakak dengan Abang ok, hanya batuk & selsema biasa je..
Tapi Adik ada banyak kahak dan lendir...
Bila dia bernafas, memang jelas dengar ada bunyi kahak...
So, adik kena buat nebulizer..
Neb ni sebenarnya adalah sebahagian dari rawatan yang diberikan kpd pesakit asthma..
Tapi bagi kes Raiyna, Dr. Ismail cakap dia diberikan neb untuk melapangkan salur pernafasan dia....

 

Huhuhu...sedih ummi tengok Adik kena neb...
terjerit-jerit dia...
Sebenarnya neb tu tak menyakitkan langsung...
Cuma alat yang digunakan tu mengeluarkan bunyi yang kuat...
ditambah lagi dengan mask yang melekap kat muka..
tu yang dia terpekik terlolong tu....




Raiyna kena neb selama 3 hari...
1 hari buat 3 kali..ini bermakna, Adik kena neb sebanyak 9 kali..
Kesian anak ummi.... :-(

after neb...melekat ngan walid tak mau lepas...

muka sedih lepas kena neb...Raiyna & ummi
Malamnya kena datang buat neb lagi...
Disebabkan klinik tutup waktu malam,
so neb dilakukan di bahagian emergency..
Sesampai di hospital, Raiyna baik punya tidur..
Dari dalam kereta lagi dia dah tidur...
Dalam hati ummi dah berkata,
ni kang bila dah start neb, kompem dia terjaga & menjerit lagi...


Hehehe..
ramalan ummi nyata silap...
Malam tu Raiyna good girl sangat..
Langsung tak menangis...
agaknya sebab dah biasa buat kot....
Petang tadi first time buat!!! sebab tu la tergezut sikit...


Bagus anak ummi...
langsung tak menangis...
ok, disebabkan adik good girl, ummi kasi upah ye...


Keesokan harinya, masih buat rawatan yang sama jugak...
Kesian kakak ngan abang kena tinggal kat rumah...



Alhamdulillah...adik relax je...
Alah bisa tegal biasa kan dek??


tarraaa...see, siap pegang sendiri lagi...hehe

Rawatan neb berjalan mengikut jadual yang doktor tetapkan...
Alhamdulillah, Raiyna nampak sihat setelah melakukan rawatan tu...

Kakak dan Abang pon dah sihat...
Syukur Alhamdulillah...

6 comments:

ADEEYA said...

:)

aEn+aReaL=Ryan said...

ala kesian nyer Raiyna.. Get well soon Ye..

syiela said...

twin syiela pun 38 dys hari tu dah kena nab ;(

PutriesNoora said...

alhamdulillah..comelnyer=)

Anonymous said...

Incredible! This blog looks exactly like my old one! It's on a totally different subject but it has pretty much the same page layout and design. Outstanding choice of colors!

Review my webpage; tree stump

Ameera Shakila Sapian said...

Ank sis kembar 3 ke? Best nye..hee