Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

07 October 2011

CERITERA 3R DI BULAN RAMADHAN

Assalamualaikum semua...
Wahhh...lama betul ummi tak menjengah ke sini ye...

Berbulan-bulan dah rasa nye tak update pasal 3R..

Ok lah, disebabkan dah lama sangat tak bercerita pasal 3R ni,
ummi rase ummi nak buat back date story lah dulu ye....

Ummi nak cerita tentang pengalaman ummi di tahun kedua menyambut Ramadhan bersama 3R..

Tahun lepas (2010), 3R dilahirkan pada tanggal 19 Ramadhan 1431H
iaitu lebih kurang 2 minggu selepas berpuasa...

Puasa tahun lepas boring sket la,
sebab ummi masih di dalam tempoh berpantang...
nak keluar jalan2 cuci mata kat shopping complex pon tak boleh,
apatah lagi nak berjalan2 ke bazar Ramadhan...
Tapi yang seronoknye, dapat la menghabiskan saki-baki Ramadhan bersama 3R..

so untuk Ramadhan tahun ini,
ummi pon dah start la planning macam2....
Siap susun2 jadual, balik je keje nak singgah rumah ambik 3R,
pastu nak bawak dorang merayap ke bazar Ramadhan...
Pastu siap plan nak bawak dorang pi shopping carik baju raya...
kalau kat Jb ni, tempat yang famous dah tentu la kat Plaza Angsana...
Waaaa....dah mcm2 benda ummi plan utk bulan puasa kali ni....

Tapi, tu la kan...
Manusia hanya merancang tapi Allah jua yang menentukan....
Huhu....
Sehari sebelum puasa, walid pulak tiba2 demam...
Demam teruk la jugak, badan panas berapi....
Seminggu dia mc tak kerja...

Tup tup lepas walid dah ok, ummi plak sambung demam....
Kalau diikutkan, dah lama betul ummi tak kena demam teruk camtu...
Badan panas, muntah2, bisa2 badan, seram sejuk....
Pehhh memang melepek je la mase tu...

Sepanjang ummi demam tu,
ummi mengkuarantinkan diri kat dalam bilik...
Langsung tak keluar bilik...
nak makan-minum semua bibik hantar bawak masuk bilik...
nak mandi, buang air pon guna toilet dlm bilik je...
Bukan apa, ummi seboleh-bolehnya cuba elakkan diri dari berhubung dengan 3R...
Takut plak dorang berjangkit nanti....

Kesian 3R...
Selalu dok ketuk2 pintu nak masuk bilik....
Raniya plak dah pandai panggil UMMI...
so sambil ketuk pintu tu dia dok jerit ummi..ummi..ummi...

Alhamdulillah, 3-4 hari je ummi demam..
Lepas tu dah ok dah....

Elok je lepas ummi sihat,
alahaiiii....3R plak menyambung!!!!
Serentak demam tiga-tiga....

2-3 kali bawak pergi klinik, tapi masih tak sihat2 jugak...
Body temperature on-off...
Kejap ok, kejap panas...

Bila dah seminggu lebih macam tu,
kami decide utk bawak dorang ke hospital pakar...

Maka pergi lah kami ke Puteri Specialist Hospital JB...
Alamak....Dr Ismail Haron cakap tiga-tiga kena admit...


Huhu...
maka masuk la tiga-tiga buah hati ummi ni ke Pediatric Ward....


Maka berkampung la ummi, walid dan bibik-bibik kat hospital tu...

  Kami ambik three bedded room...
satu bilik ada 3 katil...




Hasil ujian darah yang dibuat,
Dr Ismail kata dalam darah 3R ada sedikit kuman...
Mungkin kesan akibat demam panas yang berpanjangan...
Jadi Doc perlu bagi suntikan antibiotik setiap 8 jam sekali....
suntikan tu dicucuk melalui iv drip yang dipasang kat tangan dorang... 

~inilah rupa iv drip tu...mak aihhh terbayang-bayang ummi masa 3R meraung waktu nak pasang benda ni~



Selain dari suntikan antibiotik,
3R jugak perlu makan ubat demam setiap 4 jam sekali...


Kesian anak-anak ummi...
daripada seorang yang periang, aktif, manja, lasak...
Tiba-tiba semua jadi monyok je....

~Raniya~

 ~Raiyan~


~Raiyna~



Alhamdulillah....
masuk je hari kedua kat hospital, masing2 menunjukkan perubahan positif...
Masing2 dah boleh tersenyum, dh boleh bergurau, dah boleh main2...
Tak la asyik melepek jek...




Ummi, walid dan bibik-bibik pon terpaksa la bermalam kat hospital jugak...
Kami beli juadah berbuka di bazar Ramadhan Stadium Larkin
manakala juadah sahur plak beli kat gerai Larkin Bomba...
Semua tempat2 ni kira berdekatan la dengan hospital ni....

 ~ummi & Raiyna tunggu waktu berbuka~


 ~walid & Raiyna~


~bibik2 berbuka puasa~

Kesian walid...
start daripada waktu dia demam, pastu ummi plak, pastu 3R...
Sepanjang tempoh tu dia tak ke office....
Hihi kesian dia kena buat kerja kat hospital...
Setiap hari staff dia datang bawak document ke hospital....

Alhamdulillah syukur....
masuk hari ketiga di hospital, semuanya dah beransur sihat....
Suhu badan masing2 pon dah bact to normal....
Seronok ummi tengok 3R dah ada selera makan....
 
 ~Raniya~


 ~Raiyan~


 ~Raiyna~

Barulah semua nampak ceria....
termasuk la ummi dan walid...
Hehehe...ye la, ibu bapa mana yang tak risau bila anak sakit kan?
So bila anak-anak dah sihat ni, baru la rasa lega sket...






Alhamdulillah....
Doktor membenarkan 3R discharge...
Bacaan kuman, viral & what-so-ever semua tu dah ok...

15/8/2011 - 18/8/2011....
Pehhh...3 hari 2 malam check-in kat hospital....

 ~dalam kete tengah tunggu walid settle kan bil hospital~


~Raiyan bila dah sehat...semua button dia tekan~


~Raniya~

Sudahnye, segala rancangan nak shopping baju raya 
dan macam2 planning lagi tu terpaksa dilupakan sebab doktor tak bagi 3R terdedah pada persekitaran luar buat sementara waktu ni....senang cite, masing2 kena terperap je la kat rumah...
Huhuhu...kesian anak-anak ummi...

Itulah ceritera 3R di sepanjang Ramadhan yang lalu...
Baju2 raya semua ummi & walid pergi shopping berdua je...
tak bawak dorang pon..
Size semua main agak2 aje...
huhu...nasib baik semua muat....

~home sweet home..balik dari hospital...3R kembali dengan aktiviti kesukaannya~



1 comment:

Anonymous said...

alahai, cutenye dpt panjat kabinet tv tu balik... smga diorang sntiasa aktif & b'gumbira slalu...