Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

04 July 2011

SUSPECTED OF DENGUE

Hari tu 3R demam...
Demam bergilir-gilir...
mula-mula abang..pastu kakak...pastu adik...

~kakak....Raniya~


~abang...Raiyan~


~adik...Raiyna~


Demam 2-3 hari pastu ok...
Malam nanti demam balik...
Esok pagi ok pulak...
begitulah seterus nya tiga-tiga anak ummi ni...
Lama jugak dorang demam, dalam seminggu lebih...

Dah pergi klinik pon still macam tu jugak...
orang kata demam berbalik-balik

Disebabkan kerisauan melihat keadaan macam tu,
kami bawa 3R buat pemeriksaan lanjut...


Kami bawa 3R ke Hospital Pakar Puteri Johor Bahru
bertemu dengan Dr. Ismail Haron, Paediatrician / Neonatologist...

~Dr. Ismail Haron~

Yang ni gambar masa baru sampai...
tengah menunggu turn la tu...
Seronok tol dorang bermain...
masing2 macam tak demam je...


Sebelum kena periksa ngan doktor,
kena ambil ukuran tinggi dan berat badan dulu...

~Raniya~


~Raiyan~


~Raiyna~

Lepas tu timbang berat badan pulak...

~Raniya~


~Raiyan...hmm sukati dia je duduk macam ni~


~Raiyna~

Pastu terus masuk jumpa doktor...
cek punya cek, doktor suspect 3R kena denggi...

Hahhh!!!!!!!
Terkejut yang amat sangat!!!!!

Doktor kata red spot yang keluar kat badan dorang tu maybe symptoms of dengue..
Red spot tu tak banyak, hanya di sebahagian tempat je....


~bintik merah kat tangan Raiyan~



Ummi dah mula fikir macam-macam...
Dah la kawasan rumah flat yang berhampiran ngan rumah kami tu memang area RED ZONE denggi..

Doktor suruh 3R buat ujian darah...
untuk pastikan samada betul denggi atau tidak....
Alahai..lemah longlai ummi bila sebut nak kena amik darah....

~Raniya~


~Raiyan~


~Raiyna~

Huhuhu...
sedihnya ummi tengok bila jari-jari kenit tu dipicit-picit utk keluarkan darah...
Orang yang amik darah tu macam takde perasaan je picit2 jari anak ummi camtu...
huhu dh memang kerja dia kan?

Lepas amik darah, kami semua boleh balik rumah...
2 jam selepas amik darah, pihak hospital akan call kami...
kalau confirm denggi, 3R kena datang hospital semula 
dan kena masuk ward...


Maka pulanglah kami ke rumah selepas amik darah tu...
Kesian masing2 jari berbungkus...hihi


~Raniya~


 ~Raiyan~


~Raiyna~


Tak lama lepas tu doktor pon call...
Alhamdulillah...it's not dengue...
hanya virul infection biasa je...


Alhamdulillah...2-3 hari lepas tu 3R dah sihat...
cuma batuk-batuk sket je....
Ubat tetap kena makan sampai habis...





~hehe..terpaksa buat schedule supaya bibik2 tak lupa~




Ketika entri ini ditulis, 3R dah sihat sepenuhnya...
Buat masa ni, ummi tangguhkan dulu aktiviti2 luar bersama dorang..
hehehe sian anak3 ummi terperap kat umah je...




ok, jumpe lagi di lain entri....
Tata....

1 comment:

Mama Kembar 3 said...

Alhamdulillah nasib baik bukan denggi. moga 3 R terus sihat walafiat, Amin