Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

26 March 2011

JOM MAKAN

Hai semua...
Assalamualaikum..

Dah terlanjur ada kelapangan sket ni,
arini nak share sket cerita pasal MAKAN...
Hari ni 26 Mac 2011, bermakna dah 26 hari 3R diperkenalkan dengan solid food..



Alhamdulillah, selera makan dorang sangat baik...
Masing2 makan dengan selera sekali..
Hari2 biasa kalau aku keluar bekerja,
bibik-bibik akan suap dorg secara bergilir-gilir...
Contohnya, Bibik Yaya suap Raiyna, Bibik Dasemi suap Raiyan..
Raniya kena tunggu turn sampai dua2 selesai makan...
sambil2 tu dia dok main la dulu sorang2...


Lepas Raiyna atau Raiyan dah siap makan, baru la turn Raniya plak...

Tapi bila weekend atau time aku tak kerja,
dapat lah tiga-tiga kembar ni makan serentak...

Rutin makan dorang 4 kali sehari


Waktu pagi, sarapan biskut Farley's Rusks..
Sorang empat keping...
Biskut tu dicampur dengan susu Similac Neo Sure..


Tengahari plak makan bubur nasi...
Resipi bubur nasi ni ditukar2 setiap hari...
Hari ni bubur campur ayam + carrot + bayam..
Esok bubur + kentang + ikan bilis + bayam..
Lusa bubur + daging + kentang + carrot + bayam..
Pastu bubur + ikan salmon + bayam...
dan macam2 menu lagi lah...
Bubur akan dimasak sekali dengan bahan-bahan tu,
lepas masak baru kisar sampai halus..
Letakkan sedikit garam kristal untuk rasa yang lebih ummpphhh...
Tapi kalau bubur dah campur ngan ikan bilis,
tak payah la boh garam...


Petang sebelum mandi makan bubur lagi sekali...
Bubur yang sama untuk lunch, panaskan sket pastu blend..

Dan malam plak biasa nye makan yang ringan2 je untuk supper..
Biasanye makan fruits puree..
Tak kisah la buah apple ke, pear ke, pisang ke...
Tapi tak banyak la, makan sket je..




Setakat ni Alhamdulillah...
3R takde masalah untu makan...
Kadang2 tu bila dah abis makan, dorg akan menangis nak lagi...
Heheh tapi limit sorang semangkok je..
Aku tak bagi lebih sangat sebab dorang ni baru nak belajar makan kan...
Kang bagi banyak sgt kang over load plak...

~Raniya~


~Raiyan~


~Raiyna~


Dan selepas makan...
apa lagi......kite relax la derrrrr....

~Raniya~


~Raiyan~


~Raiyna~

Ayarrkkk...makan, makan jugak..
Tapi jangan la sampai jadi camni ek?




11 comments:

prinCessLiYaNa said...

cumeynyer triplets..moge membesar dengan chat ye..:)

Huszaini said...

Heheheh! tahniah yer dah makan solid! comel sumernya!! suka aa!! senang ekk nak beza.. kalau saya.. siap silap2 lagi.. huhuhu...

Mrs K@Syida said...

salam ziarah...ala comeynyerrrr...ni yang nak baby lagi. Kalau dapat baby triplet cam awak sure meriah rumah sebab sekarang dgn twin boys & lil' girl pun dah gamat...

Anonymous said...

Buah pinggang bayi dan anak kecil belum cukup matang lagi untuk memproses garam yang berlebihan daripada makanan. Jika anak memakan garam yang berlebihan, dalam jangka panjang, buah pinggang anak mungkin mengalami kerosakan yang tidak boleh dibaiki. Walaupun garam merupakan nutrien penting dan diperlukan oleh badan manusia, ia terdapat dalam jumlah yang mencukupi dalam susu ibu, nasi dan kebanyakan makanan yang biasa diberi kepada bayi. Oleh itu, jangan tambah garam atau bahan perisa buatan yang lain kepada makanan bayi. - Prof. Madya Dr. Poh Bee Koon, Utusan Malaysia

achik ezam said...

comelnyaaaaa..itu ari dtg JB ingatkan leh jumpe baby2 neh tapi tak dapat gak :(

Anonymous said...

ari tu heboh pasal produk heinz tak halal..
cuba check balik utk confirm ye..
kalau ada masa buatla puri sendiri, steam&blender je

mama shifa said...

sonoknyer tgk triplet enjoy makan
shifa lak makan jer melalak
kalau tak taska siap kene bedung baru bleh suap
verangan nk jumpa triplet
lama tul x gie the zon..since anak dara

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

wow so cuteeeee.. i wish I ada baby kembar.. sure besttttt..

I dtg dr blog Zila Hafirdaus. Dia cakp ur blog best.. dan terbukti memang best.. =)

faisal apardi said...

wah ni kisah kembar 3 gurls lak...best2...keep blogging..

http://faisalapardi.com/

nurayunni said...

1st dtg blog nie...terpegun tgok bby akak yg comey2 n sihat2 semuanye..semoga rezeki akak semakin murah dengan kehadiran 3R nie...amin..:)

Yaati Nor said...

hai..mak mertua saya, tak bagi ajar anak mkn2 mlm2 last mkn pon sblm magrib..mak bapak zahra..kami la tu..blh la mkn mlm..mgkn nak elakkan obes kot..