Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

01 March 2011

1 MAC 2011....HAPPY 6 MONTHS OLD

Happy 6 Mos Old 3R..
Ehhh lupe lak kan, bulan ni takde tarikh 29..
So 1 Mac ni genap lah 3R ummi 6 bulan...

Hmmm...6 bln ni dah dikira masuk fasa matured la kan..
Dah bole makan, dah bole meniarap, dah bole ketawa mengekek-ngekek,
dan yang paling penting....DAH BOLE TUKAR SUSU!!!!

Yeayy!!! Suke nye bila 3R dah bole tukar susu...
Selama ni 3R minum susu Similac Neo Sure..
Susu ni adalah susu rumusan khas untuk baby pra-matang...
Kalau nak diikutkan, sebenarnya susu tu bole guna sampai umur 1 tahun..
Tapi aku rasa leceh la guna susu tu...

Pertamanya, susu tu takde tin besar...
Susu tu cuma ada untuk 400g jek...
Dengan susu 400g tu, 3R guna untuk satu hari je..
Satu hari satu tin susu...
Sebab tu la setiapkali beli, kitorang akan beli 1 kotak terus...
Itu pun, satu kotak cuma 24 tin je sedangkan sebulan dorang minum 30 tin...


Yang keduanya..
Tak semua kedai ada jual susu ni, especially kedai kecik-kecik..
Bila aku tanya, dorang cakap susu jenis ni jarang orang beli,
so dorang pon malas nak order...

So bila 3R dah masuk 6 bulan ni,
aku & habibi decide untuk tukar susu dorang dengan susu lain...

1 Mac 2011, pagi-pagi lagi kitorang dah bawak 3R
untuk check up & suntikan imunisasi utk usia 6 bulan..
Kali ni turn untuk suntikan hepatitis...

~Raniya~


~Raiyan~


~Raiyna~

Hmmm...macam biasa la kan,
kehadiran 3R tetap menjadi perhatian...
sampaikan aku sekarang dah bole tau makna KEMBAR TIGA dalam bahasa Mandarin & Tamil..
Sumpah!!!
Sebab aku selalu dengar dorang dok sebut setiapkali nampak 3R....

Seperti kebiasaan,
acara timbang-menimbang, ukur lilit kepala, ukur ketinggian,
picit-picit kaki, raba-raba tulang belakang, tekan-tekan perut...



Selesai jam 10.15 pagi...
Lepas tu balik rumah...
hajat di hati sebelum balik nak singgah sarapan dulu kat mana-mana,
tapi disebabkan 3R dah start berkoir sebab mengantuk,
maka tak kesampaian la hajat aku tu...huhu

Sampai je rumah,
terus lap-lap badan dorang & semua siap sedia untuk tido...



Sementara semua tido,
aku pon siap-siapkan menu lunch untuk 3R... 


Tadaaa.....bubur nasi + ikan bilis bakar....
Bangun je tido, masa untuk mamam....

~Raiyan~


~Raiyna~

Opppsss...gambar Raniya takde sebab masa ni dia masih tido lagi...
Hehe..ok da da....
Jumpe di lain n3 ye....
  

13 comments:

puan nina said...

rajin ummi masakkn hari2 =) awal jugak ea kol 10 dah siap..kt Permas ni smp kol 11 baru siap walaupun appointment kol 8 pagi..

LIND JOHARI said...

nina : sebelum ni bwk dorg kat KK Jalan Abdul Samad, lagi cepat...tak sampai sejam dh setel. Tp skrg dh kena transfer ke KK Tebrau sbb Jln Abd Samad dh tutup...bole tahan ramai gak org td...

kak temah said...

Good job mama Linda....aku pulak yg rase penat....3R oh 3R...

Ma Ri Ni said...

"bubur nasi + ikan bilis bakar" ni, u buat sendiri ke or beli instant?

LIND JOHARI said...

kak temah : ma,hehe...sorg ke, 2 org ke, 3 org ke, penatnye same je ma..

LIND JOHARI said...

marini : buat sendiri je, selagi larat ni buat sendiri je, tggu dh lama sket baru bagi yg instant

Laylihamid.blogspot.com said...

Happy Belated Birthday! Sama dengan Birthday kita...

nuruljannah sukhri said...

hai, saya dtg dr blog mama kembar3..
best nya tgk org ada ank kembar ni..tp setin susu sehari tu...gulp.kena pk banyak kali jgk ni..

LIND JOHARI said...

nurul jannah : hehe..tp susu tu 400g, xde jual tin besar, sbb tu 1 tin 1 hari..kalu tin besar mgkin dpt la tahan 3-4 ari..hehe

LIND JOHARI said...

layli : happy belated birthday utk laily juge ye..smoga berbahagia dunia akhirat

Rosmah Sugala said...

Salam,nk tnya...mn nk dptkn susu neosure tu sekotak ea?pening nk cari

Rosmah Sugala said...

Salam,nk tnya...mn nk dptkn susu neosure tu sekotak ea?pening nk cari

UMMI 3R said...

W'salam rosmah...susu tu beli di kedai ubat cina di Taman Pelangi JB...rasanye kat mana2 kedai ubt cina pon boleh beli satu kotak mcm tu...